Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Φάρμακο βιορυθμού νικά τα αντικαταθλιπτικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τις διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου χωρίς τις ίδιες παρενέργειες



Φάρμακο βιορυθμού νικά τα αντικαταθλιπτικά
Η αγομελατίνη «στοχεύει» την έκκριση μελατονίνης και βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο χωρίς παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την ερωτική επιθυμία.

Λονδίνο 
Ένα νέας γενιάς φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει την κατάθλιψη μέσω της ρύθμισης του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού φαίνεται να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ασθένειας με τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Επιπλέον βελτιώνει τον κύκλο του ύπνου και δεν έχει τις παρενέργειες που συνδέονται με τα παλαιότερης γενιάς διαδεδομένα σκευάσματα.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στην επιθεώρηση «The Lancet» από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιαν Χικλ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και τη Ναόμι Ρότζερς του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.
Οι ειδικοί αποδίδουν την  επιτυχία της δραστικής ουσίας αγομελατίνης στο γεγονός ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί κλινικά με κατάθλιψη παρουσιάζουν επίσης στο βιολογικό τους ρολόι _ τον λεγόμενο κιρκαδικό ρυθμό τους _ διαταραχές οι οποίες επιτείνουν τα συμπτώματά τους.
Με στόχο τη μελατονίνη
Τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά επιδιώκουν την έκλυση στον εγκέφαλο της ουσίας σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση. Η αγομελατίνη δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, «στοχεύοντας» την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης προκαλεί το αίσθημα της νύστας και αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού.
Οι αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι η αγομελατίνη όχι απλώς βελτιώνει τη διάθεση όσων πάσχουν από κατάθλιψη αλλά επιπλέον βοηθά σημαντικά τους ασθενείς που έχουν προβλήματα ύπνου, όπως π.χ. το να ξυπνούν συχνά τη νύχτα και να αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «βραχυπρόθεσμα έχει παρόμοια αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα με τη βενλαφαξίνη, τη φλουοξετίνη και τη σερτραλίνη ενώ μακροπρόθεσμα λιγότεροι ασθενείς που λαμβάνουν αγομελατίνη ξανακυλούν (24%) σε σχέση με όσους λαμβάνουν εικονικά φάρμακα».
Βελτίωση χωρίς τις κοινές παρενέργειες
Προσθέτοντας ότι η αγομελατίνη βελτίωσε επίσης την ποιότητα του ύπνου στους καταθλιπτικούς ασθενείς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επειδή ακριβώς δεν αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης η δραστική ουσία δεν επιδρά στο γαστρεντερικό σύστημα και δεν έχει τις παρενέργειες που συνδέονται με πολλά συμβατικά αντικαταθλιπτικά, όπως η ναυτία, η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ή οι διαταραχές του μεταβολισμού.
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ικανοποιητική δράση της εναντίον της κατάθλιψης, το ασφαλές προφίλ της αλλά και η ικανότητά της να αποκαθιστά το βιολογικό ρολόι του οργανισμού ενδέχεται να προσδώσουν στην αγομελατίνη «μια μοναδική θέση στη διαχείριση ορισμένων ασθενών με μείζονα κατάθλιψη και άλλες σοβαρές διαταραχές της διάθεσης».
Η ουσία, η οποία κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, έχει εγκριθεί ως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.