Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ημερίδα για τα άτομα με αναπηρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


«Άνθρωποι με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μάιου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Καβάλας. Το θέμα είναι σαφώς ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρα, ειδικά μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά με την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Καβάλας, Καβαλιώτης νέος, που τελικά ξεπεράστηκαν και σήμερα φοιτά κανονικά.

Οι καλεσμένοι εισηγητές θα μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με το σύστημα, τις κτιριακές υποδομές ακόμα και την γραφειοκρατία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και για την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Για την ημερίδα έχουν προσκληθεί να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν το σχετικό θέμα, οι παραολυμπιονίκες Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δήμογλου και Σίμο Παλτσανιτίδη, όπως επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας Μάκη Κρεμμύδα και ο πρόεδρος των Παραπληγικών και κινητικά ανάπηρων και πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Ίρις, Τάσο Βυζικίδη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 84% των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 56% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη χώρα μας υπάρχει διάκριση στην αγορά εργασίας λόγω αναπηρίας, ενώ το 89% υποστηρίζει ότι πρέπει να ενταχθούν περισσότερα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Ο σχεδόν αποκλεισμός τους από την αγορά εργασίας είναι μια πραγματικότητα που τα άτομα με αναπηρία βιώνουν δεκαετίες, τα δε νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης τους έδωσαν τη χαριστική βολή. Η μείωση εισοδήματος, η χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η κατάρρευση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ψυχικής υγείας, η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στα ιδρύματα, η εκτίναξη της ανεργίας, όπως και η προβληματική και ελλειμματική κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το «ρατσιστικό» μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής των ατόμων με αναπηρία στα Πανεπιστήμια, είναι η κορυφή του παγόβουνου που συνθλίβει τους πιο αποκλεισμένους ανάμεσα στους αποκλεισμένους, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. 


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.