Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τα βλαστοκύτταρα δίνουν λύση και στα εγκεφαλικά επεισόδια;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατροί στη Γλασκώβη της Σκωτίας εισήγαγαν με ένεση βλαστοκύτταρα στον εγκέφαλο ενός άνδρα, πραγματοποιώντας την πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιµή αγωγή µε βλαστοκύτταρα σε ασθενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Ο ασθενής, ένας 60χρονος πρώην οδηγός φορτηγού, έχει σοβαρή αναπηρία εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη πριν από 18 µήνες.

Οι γιατροί προέβησαν σε ενέσιµη έγχυση περίπου δύο εκατοµµυρίων βλαστοκυττάρων σε µια υγιή περιοχή του εγκεφάλου (το αποκαλούµενο κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα), η οποία βρίσκεται κοντά στα νευρικά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες από το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βλαστοκύτταρα θα απελευθερώσουν χηµικές ουσίες που θα διεγείρουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αιµοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα θα επουλώσουν τον τραυµατισµένο ιστό και θα περιορίσουν τη φλεγµονή. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν τόσο η νοητική όσο και η σωµατική λειτουργία του ασθενή.

Η ιατρική οµάδα, µε επικεφαλής τον καθηγητή Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστηµών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, πρόκειται, στο πλαίσιο της δοκιµής, να προχωρήσει στη θεραπευτική αγωγή ακόμη 11 ανδρών ασθενών, ηλικίας 60 έως 85 ετών, χρησιμοποιώντας σταδιακά υψηλότερες δόσεις βλαστοκυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.