Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Θέλετε ησυχία, θα την αντέξετε;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πόσο μπορούμε να αντέξουμε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης.

Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στον δρόμο η ησυχία να μας φαίνεται πολύτιμη, όμως πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε άραγε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης; Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν μια αίθουσα όπου η ησυχία… σπάει κόκαλα. Το δωμάτιο ηχομόνωσης μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ήσυχος χώρος στον κόσμο. Ωστόσο όσοι έχουν επισκεφθεί το εν λόγω δωμάτιο, ισχυρίζονται ότι τόση ησυχία δεν υποφέρεται για πολλή ώρα.

«Εκκωφαντική» ησυχία


Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει αντέξει κάποιος στον «εκκωφαντικά» ήσυχο χώρο ήταν 45 λεπτά. Το μυστικό του κρύβεται στις σφηνοειδείς κατασκευές από υαλόνημα (fiberglass) που καλύπτουν τους τέσσερις τοίχους και είναι ικανές να «καταπίνουν» το 99,9% του ήχου.

«Όταν υπάρχει τόση ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας Στήβεν Όρφιλντ.

«Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος» περιγράφει ο ίδιος.

Κάτι τέτοιο, προσθέτει, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται μέσα στο «στεγνό» από ήχο δωμάτιο.

«Το πώς προσανατολιζόμαστε, βασίζεται εν μέρει στους ήχους που ακούμε γύρω μας, π.χ. στον δρόμο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν υπάρχει καμία νύξη σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα για μισή ώρα, τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός» υπογραμμίζει.

Δωμάτιο δοκιμών


Σύμφωνα με την εταιρεία, το δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξουν ή να μετρήσουν τον θόρυβο τον προϊόντων τους. Η NASA από την πλευρά της στο πλαίσιο δοκιμής, τοποθέτησε στον χώρο μια δεξαμενή με νερό και άφησε τους αστροναύτες της να επιπλέουν για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου φτάσουν σε σημείο παραισθήσεων. Στόχος ήταν να δουν πόσο καλά θα μπορούσαν οι αστροναύτες να διαχειριστούν κάτι τέτοιο.

Ο Όρφιλντ εξηγεί ότι το Διάστημα μοιάζει με έναν γιγάντιο «χώρο» με πλήρη απουσία ήχου. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό οι αστροναύτες να μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν.

Και η γνωστή εταιρεία Harley-Davidson χρησιμοποίησε το δωμάτιο προκειμένου να μειώσει τον ήχο των θρυλικών μηχανών της, χωρίς όμως να αφαιρέσει την χαρακτηριστική ηχητική τους κληρονομιά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.