Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Λογαριασμός... 6,4 δισεκ. ευρώ από συντάξεις και φόρους - «Ψαλίδι» σε συντάξεις και εφάπαξ το 2016

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φορολογούμενοι και συνταξιούχοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων 4,346 δισεκ ευρώ του 2016, οπότε η ύφεση θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στην ελληνική οικονομία για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή η οποία συνοδεύει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προϊδεάζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη», συμπληρώνει όμως ότι «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος».

Η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων στοιχίζει ακριβά. Στη διετία 2015-2016 τα μέτρα τα οποία περιελήφθησαν στη συμφωνία με τους δανειστές και περιγράφονται ένα προς ένα, κοστολογημένα στο προσχέδιο, προσεγγίζουν τα 6,4 δισεκ. ευρώ.

Φέτος, αυξήσεις φόρων και εξοικονομήσεις δαπανών κυρίως από τις συντάξεις εξασφαλίζουν στον προϋπολογισμό έξτρα 2,033 δισεκ. ευρώ ώστε να συρρικνωθεί το πρωτογενές έλλειμμα σε 0,24% του ΑΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4,3 δισεκ. ευρώ του 2016 αποτελούν το διαβατήριο για τη μετάβαση σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ.

Ο λογαριασμός για τις συντάξεις μόνο για το 2016 προσεγγίζει τα 1,3 δισεκ. ευρώ, οι παρεμβάσεις οι οποίες στόχο έχουν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, φτάνουν τα 2,5 δισεκ. ευρώ. Αυξήσεις φόρων 361 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, 200 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών ΦΠΑ από τους χαμηλότερους συντελεστές προς τους υψηλότερους σε συνδυασμό με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά προβλέπεται πως θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 1,417 δισεκ. ευρώ.

------------

Περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, συνολικού ύψους 1,268 δισ. ευρώ, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 μαζί με τις παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού και σε συνέχεια του «μπλόκου» στη συνταξιοδότηση πριν από τα 67 και τα 62 (με υποχρεωτικά 40 χρόνια ασφάλισης για πλήρη και λιγότερα για μειωμένη).

Σύμφωνα με το προσχέδιο:

1. Οι ασφαλισμένοι θα χάσουν από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συνολικά 828,5 εκατ. ευρώ. καθώς προβλέπεται τα Ταμεία να εξοικονομήσουν 483,5 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο 258,1 εκατ. ευρώ και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ 86,9 εκατ. ευρώ (προαναγγέλλονται μειώσεις μέσω της εφαρμογής «συντελεστή προσαρμογής» για τους δεκάδες χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους που δεν έχουν λάβει εφάπαξ καθώς και για τους μελλοντικούς ).
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν και από όσα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί το καλοκαίρι (σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογή αναλογικού υπολογισμού της σύνταξης από 1/1/2015, χορήγηση μόνο του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές έως τα 67).
2. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να «καλύψουν», μέσω νέων περικοπών, το ταμειακό έλλειμμα των ασφαλιστικών φορέων που, παρά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 934 εκατ. ευρώ και να φτάσει στα 2,123 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ταμεία, ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ) θα έχει αρνητικό πρόσημο κατά 1,672 δισ. ευρώ (υψηλότερο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του 2015) και σε δημοσιονομική βάση θα είναι 1,515 δισ. ευρώ (υψηλότερο κατά 765 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του 2015).
Η νομοθέτηση των αλλαγών, λόγω του «επείγοντος» χαρακτήρα των αναγκαίων παρεμβάσεων θα γίνει εντός του 2015, αφού προηγηθεί ευρεία διαβούλευση και συζήτηση των προτεινόμενων παραμέτρων της μεταρρύθμισης, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη απαιτήσει να ανακληθούν και σειρά μέτρων που νομοθέτησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ όπως την επαναφορά της σύνταξης στους ανασφάλιστους του ΟΓΑ, την αύξηση του ορίου οφειλής για συμψηφισμό με τη σύνταξη κ.ά. (ν. 4325 και 4331).


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.