Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«Από τα μέσα Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κεγκέρογλου: Ο θεσμός στοχεύει στην εισοδηματική ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη.

Από την 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αναπτύσσοντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος, στη διάρκεια της παρουσίασης στην Αίγλη του Ζαππείου, ο θεσμός στοχεύει στην εισοδηματική ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη, στην παράλληλη παροχή κοινωνικών αγαθών και παροχών και στην εργασιακή ένταξη όσων κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο. Τελικός στόχος, είναι η κοινωνική επανένταξη.

Η εφαρμογή του θεσμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και τέλος τη στήριξη της αναπηρίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η εφαρμογή του θεσμού θα στηριχτεί στη συνεργασία με την Εκκλησία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την παροχή τού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια του προγράμματος με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης.

Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά επί ένα εξάμηνο σε 13 δήμους της χώρας και ο προϋπολογισμός της πιλοτικής εφαρμογής είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 ο θεσμός θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το βασικό κριτήριο για την επιλογή των δήμων στους οποίους θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή ήταν η επάρκεια των υφιστάμενων δομών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.