Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Το ραντάρ της NASA που έσωσε τους επιζώντες του Νεπάλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Finder μπορεί και ανιχνεύει καρδιακούς παλμούς ανάμεσα στα συντρίμμια.

Μπορεί ο πρόσφατος σεισμός στο Νεπάλ να είχε χιλιάδες θύματα, τέσσερις άνθρωποι όμως κατάφεραν και βγήκαν ζωντανοί χάρη στο νέο ραντάρ της NASA, με την ονομασία FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response), το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύσει τους καρδιακούς παλμούς με τη χρήση μικροκυμάτων.

Η συσκευή, έχει το μέγεθος ενός χαρτοφύλακα και δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της NASA και της Διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (DHS) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ . Η συσκευή διαθέτει παρόμοια τεχνολογία με αυτήν που χρησιμοποιεί η NASA για να βρει εξωγήινη ζωή σε μακρινούς πλανήτες ενώ όταν είχε δημιουργηθεί οι δημιουργοί της διευκρίνιζαν πως στη γη θα τη χρησιμοποιούσαν για την εύρεση θυμάτων από φυσικές καταστροφές. Έτσι στον πρόσφατο σεισμό στο Νεπάλ δύο εξ αυτών επιστρατεύτηκαν δύο εξ αυτών για την ανεύρεση ανθρώπων στα συντρίμμια.Το FINDER μπορεί να ανιχνεύσει και να ξεχωρίσει τον ανθρώπινο καρδιακό παλμό από αυτό ενός ζώου, σε απόσταση περίπου 9 μέτρων όταν βρίσκεται κάτω από συντρίμμια, στα 6 μέτρα αν βρίσκεται κάτω από σκυρόδεμα και στα 30 μέτρα σε ανοιχτή περιοχή, ενώ η ακρίβειά του φτάνει το ενάμισι μέτρο.
Στο Νεπάλ το ραντάρ της NASA κατάφερε να εντοπίσει τους χτύπους δύο ατόμων σε δύο διαφορετικά γκρεμισμένα κτίρια. Μαζί τους βρέθηκαν και άλλα 2 άτομα σε χειρότερη κατάσταση, καθώς ο σεισμός έγινε στις 25 Απριλίου και οι συσκευές FINDER έφτασαν στις 29 του μήνα. Οι συσκευές βρήκαν τα πρώτα θύματα στις 5 Μαΐου

Προς το παρόν, η χρήση του FINDER πραγματοποιείται μόνο από τη NASA ενώ πολύ σύντομα πρόκειται να διατεθεί εμπορικά. Ωστόσο, για την ανεύρεση πιθανών θυμάτων, η NASA κάνει χρήση και δορυφόρων ώστε να δημιουργήσει χάρτες για τη τωρινή κατάσταση της περιοχής, όπως του χωριού Chautara στο Νεπάλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή τη καταστροφή στο Νεπάλ, και άλλες τεχνολογίες δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, όπως η χρήση drones από την εταιρεία Skycatch για τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Επίσης, η εταιρεία DigitalGlobe διαθέτει στο ευρύ κοινό εικόνες από τις κατεστραμμένες περιοχές, ζητώντας από όσους μπορούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές αυτές ώστε να σχηματιστεί μαι πιο ακριβή αποτύπωση της καταστροφής που επέφερε ο σεισμός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.