Φ. Μογκερίνι: Στόχος της ΕΕ να αποτραπούν νέες τραγωδίες στη θάλασσα.
Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι «να σώσει ζωές» στη Μεσόγειο, τόνισε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε νέες απώλειες ανθρώπων στη θάλασσα», είπε η Μογκερίνι παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του δράματος των μεταναστών στη Μεσόγειο.
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να πάρουν το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών ανθρώπων οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών που αναχωρούν, ιδίως από τη Λιβύη, με προορισμό την Ευρώπη. Περισσότεροι από 1.700 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα από τις αρχές του έτους.
Η Μογκερίνι, η οποία αργότερα θα έχει διαβουλεύσεις, κεκλεισμένων των θυρών, με τους πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου, δεν παρουσίασε λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης. Επέμεινε όμως ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλες οι πλευρές αυτές της «άνευ προηγουμένου κατάστασης» -δηλαδή η ανθρωπιστική, η πολιτική και το ζήτημα της ασφάλειας- και επισήμανε ότι είναι επίσης αναγκαία η διεθνής συνεργασία.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια έκτακτη ανθρωπιστική κρίση αλλά και για μια κρίση ασφαλείας αφού τα δίκτυα των διακινητών συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες και τις χρηματοδοτούν», υποστήριξε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιτέλους έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της: να σώσει ζωές, να υποδεχτεί πρόσφυγες, να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια και να διαλύσει τις εγκληματικές οργανώσεις», εξήγησε ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για διεθνή συνεργασία: «Είναι μια ευρωπαϊκή ευθύνη αλλά επίσης και διεθνής ευθύνη», επέμεινε.
Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να συνεργαστούν με τις λιβυκές αρχές. «Δεν θα εργαστούμε σε βάρος κανενός, πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Το μήνυμά μας προς τους Λίβυους είναι το εξής: η Ευρώπη είναι έτοιμη να σας βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό σας».
---------
Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
Οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 8.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ (Βιρμανία), ανάμεσά τους και πολλά μέλη της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρίσκονται στη θάλασσα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό να εξαντλούνται.
«Είναι αναγκαία μία τοπική επιχείρηση. Δεν έχουμε τις δυνατότητες να τους αναζητήσουμε, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν, έχουν πλοία και δορυφόρους», δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν».
Η έκκληση απευθύνεται καθώς το πολεμικό ναυτικό της Ινοδνησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρυμούλκησε πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας , μία ημέρα αφού το σκάφος είχε προσεγγίσει τις ινδονησιακές ακτές, θεωρώντας ότι το γεγονός δεν αποτελεί πρόβλημα της Ινδονησίας.
«Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ.
«Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.
Από την Κυριακή, 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί Ροχίνγκια, έχουν φθάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.
Στην Ινδονησία, περί τους 600 πρόσφυγες που έφθασαν με το πρώτο σκάφος την Κυριακή αποβιβάσθηκαν στην επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούνν να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές και, στην περίπτωση των Ροχίνγκια, τους διωγμούς στη Βιρμανία.
Ομως, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, η νέα πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται από την Μπανγκόκ είναι πιθανόν να έχει καταστροφικά αποτελέσματα: πρόσφυγες παγιδευμένοι σε σκάφη ή εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα από τους διακινητές.
---------
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το μεταναστευτικό
Οι απάνθρωπες συνθήκες και η βία προς τους μετανάστες που βρίσκονται στη Λιβύη ή προσπαθούν να περάσουν από τη λιβυκή επικράτεια καθ' οδόν προς άλλες χώρες τους εξωθούν να αποπειρώνται τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ώστε να φθάσουν στην Ευρώπη, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.
Από τα 1.770 χλμ. των λιβυκών ακτών, οι αναχωρήσεις των παράτυπων μεταναστών δεν σταματούν να αυξάνονται αφότου η χώρα έχει περιέλθει σε χάος, εξαιτίας της σύγκρουσης για την εξουσία ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και τα δύο κοινοβούλια κι εξαιτίας των αιματηρών μαχών. Η αναρχία που επικρατεί προσφέρει απεριόριστη ελευθερία στους διακινητές.
Οι λιβυκές ακτές δεν απέχουν παρά 300 χλμ. και κάτι από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στο οποίο προσπαθούν να φθάσουν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες.
“Οι τρομακτικές συνθήκες για τους μετανάστες, που προστίθενται στην εντεινόμενη αναρχία και στις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα, δείχνουν ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό είναι επικίνδυνο το να ζεις σήμερα στη Λιβύη”, εξηγεί ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η βία πλήττει τόσο τους πρόσφυγες, όσο και “κοινότητες μεταναστών που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια” στη Λιβύη, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της, η οποία φέρει τον τίτλο “Η Λιβύη είναι γεμάτη βαρβαρότητα”.
Ο Τσαρλς, ένας χριστιανός από τη Νιγηρία, αφηγήθηκε σε μέλη της ΜΚΟ ότι απήχθη, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε επανειλημμένα από μια ένοπλη ομάδα στη Ζουάρα λόγω της θρησκευτικής του πίστης.
“Χωρίς τα νομικά μέσα για να διαφύγουν και να βρουν την ασφάλεια, (οι μετανάστες) είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών που κυνικά τους εκβιάζουν, τους κακομεταχειρίζονται και τους επιτίθενται”, καταγγέλλει ο Λούθερ.
Οι γυναίκες καταθέτουν ότι πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη Λιβύη. Μια πρόσφυγας από την Ερυθραία αφηγήθηκε ότι έπεσε θύμα, αμέσως μόλις έφθασε στη Σέμπχα (600 χλμ. νότια της Τρίπολης) ενός “ομαδικού βιασμού” που διέπραξαν 11 άνδρες—μπροστά στον ανήμπορο να αντιδράσει σύζυγό της, τον οποίο οι δράστες είχαν προηγουμένως δέσει χειροπόδαρα σε έναν στύλο.
Σύροι πρόσφυγες αφηγήθηκαν ότι οι διακινητές τους μετέφεραν με φορτηγά-ψυγεία χωρίς επαρκή εξαερισμό και “δύο παιδιά λιποθύμησαν από έλλειψη οξυγόνου”, αλλά πρόλαβαν να τα επαναφέρουν.
Ενώπιον της κατάστασης που επικρατεί η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση εναντίον των διακινητών, αυξάνοντας κυρίως τον αριθμό των πλοίων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.
Η ΜΚΟ καλεί επίσης την Τυνησία και την Αίγυπτο να χαλαρώσουν τα μέτρα ελέγχου στα σύνορά τους με τη Λιβύη και να προσφέρουν καταφύγιο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η Διεθνής Αμνηστία παράλληλα εξεγείρεται για τον εγκλεισμό των παράτυπων μεταναστών σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη υπό φρικτές συνθήκες.
Μια γυναίκα αφηγήθηκε ότι σε ένα τέτοιο κέντρο κράτησης, το προσωπικό χτυπούσε τις γυναίκες με μεταλλικούς σωλήνες —μια έγκυος γυναίκα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατ' αυτόν τον τρόπο, ανέφερε— και τις βίαζε: “έρχονταν στα δωμάτιά μας τη νύχτα (...). Ορισμένες γυναίκες βιάστηκαν (...). Για αυτό αποφάσισα να φύγω για την Ευρώπη”.
Λίβυοι αξιωματούχοι, που μιλούν περί έλλειψης μέσων για την αντιμετώπιση της τεράστιας ροής μεταναστών, αναφέρουν ότι σε 16 κέντρα κράτησης βρίσκονται περίπου 7.000 μετανάστες— οι οποίοι έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα ή επειδή προσπάθησαν να φύγουν με κάποιο πλεούμενο προς την Ευρώπη —εν αναμονή της απέλασής τους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.