Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Οικονομική Ενίσχυση Καταρτιζόμενων σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Επιταγή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στους Καταρτιζόμενους σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης


Το πρόγραμμα "Χορήγηση Επιταγής (Voucher) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης"  στοχεύει να υποστηρίξει τους καταρτιζόμενους στα Ι.Ε.Κ. (Δημόσια και Ιδιωτικά) που είναι κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστεροι και να τους προσανατολίσει
σε ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και κατά συνέπεια προσφέρουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης.  Η «επιταγή» είναι ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως στους δικαιούχους, σε δύο δόσεις.
Το πρόγραμμα υλοποιείται  από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε) . Η διαδικασία συμμετοχής είναι η ακόλουθη:


Υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους :


Οι  εγγεγραμμένοι σε δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ), θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους. Για το τρέχον έτος κατάρτισης η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ξεκινάει τη Δευτέρα 24/10/2011 και θα ολοκληρωθεί στις 25/11/2011. Κατόπιν δημοσιεύεται από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε πίνακας Αρχικής Κατάρτισης των υποψηφίων ωφελουμένων βάσει της μοριοδότησης που προκύπτει από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις τους.


Υποβολή δικαιολογητικών από τους επιλεγέντες & επιλαχόντες:  Οι δυνητικοί ωφελούμενοι και οι επιλαχόντες υποβάλουν στα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης Δημόσια Ι.Ε.Κ. που εδρεύουν στην ίδια Περιφέρεια με το φορέα κατάρτισης τους, τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στη σχετική ΚΥΑ, μαζί με τις βεβαιώσεις εγγραφής  τους στον φορέα κατάρτισης τους, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας ή του
διαβατηρίου τους.


Πιστοποίηση Δικαιούχων: Εφόσον πιστοποιηθεί από την εξέταση των δικαιολογητικών ότι είναι όντως δικαιούχοι και εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το εξάμηνο φοίτησης τότε καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό της επιταγής Αρχικής
Επαγγελματικής Κατάρτισης.


Καταβολή επιταγής/ισότιμου ποσού: Το ποσό της «επιταγής» καταβάλλεται σε δύο (2) δόσεις μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του φθινοπωρινού και εαρινού εξάμηνου κατάρτισης αντίστοιχα. Η επιτυχής παρακολούθηση των εξαμήνων κατάρτισης αποδεικνύεται με σχετικές βεβαιώσεις από τους φορείς κατάρτισης των ωφελούμενων
Η συγκεκριμένη δράση έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2015, οπότε θα υλοποιείται από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε για κάθε έτος κατάρτισης έως τη λήξη της.


Επιχειρησιακό πρόγραμμα
ΕΠ "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση"


Είδος ενίσχυσης
Οικονομική Ενίσχυση - Επιδότηση
Απασχόληση / Εργασία
Κοινωνική Υποστήριξη
Κατάρτιση / Εκπαίδευση
Κατάρτιση Προσωπικού


Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα


Τομείς ενδιαφέροντος
Εκπαίδευση – Κατάρτιση , Απασχόληση – Εργασία , Κοινωνική Ενσωμάτωση - Κοινωνικές Υπηρεσίες


Σε ποιους απευθύνεται
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης έχουν όλοι οι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγγράφει σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας.


Όροι και προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» έχουν:- Oι καταρτιζόμενοι, ...
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» έχουν:
- Oι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και
- Οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών
που εγγράφονται σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδειχθούν οι ωφελούμενοι της επιταγής είναι:
Α. Γεωγραφικά
Β. Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες
Γ. Κοινωνικά
Δ. Η επιλογή ειδικότητας αναπτυξιακού χαρακτήρα


Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια και τη μοριοδότηση τους στην Εγκύκλιο και το κείμενο Περισσότερες Πληροφορίες στα Σχετικά Αρχεία.



Τι χρηματοδοτείται
Η «επιταγή» συνίσταται, για όλους τους καταρτιζόμενους σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ., σε ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό.
  • Το ποσό αυτό ισούται με τα δίδακτρα, τα οποία καταβάλλουν για δύο εξάμηνα κατάρτισης οι έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε. που καταρτίζονται στα Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, ήτοι 367€ ανά εξάμηνο, ή συνολικά σε αυτή τη φάση στα 734€ (2Χ 367€) για το έτος κατάρτισης.
  • Ο καταρτιζόμενος έχει τη δυνατότητα αίτησης επανυποβολής για συμμετοχή του για ως και δύο ακόμη εξάμηνα, εφόσον το τρέχον εξάμηνο της φοίτησής του το επιτρέπει και ο οδηγός κατάρτισης της ειδικότητας το προβλέπει. (Στον δικαιούχο η επιταγή χορηγείται αρχικά για τα δύο εξάμηνα (φθινοπωρινό και εαρινό εξάμηνο) και κατόπιν επανυποβάλλει
    αίτηση σύμφωνα με την ετήσια πρόσκληση ενδιαφέροντος).
  • Το ποσό της «επιταγής» προσαρμόζεται κάθε φορά στο ποσό των ανωτέρω διδάκτρων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία.
  • Ειδικά, στην περίπτωση των καταρτιζομένων σε Ι.Ε.Κ. που δικαιούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να καταβάλλουν δίδακτρα μειωμένα σε σχέση με αυτά που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια, το ποσό της «επιταγής» ισούται με το ύψος των μειωμένων αυτών διδάκτρων.
Προϋπολογισμός
€ 44.000.000
Ο Προυπολογισμός αφορά τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη για τα οικονομικά έτη 2012 – 2015.  

Περίοδος υποβολής
από 24/10/2011 έως 25/11/2011
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση : http://www.voucher-iek-ggdvm.gr
Στη διεύθυνση αυτή κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα τα στάδια του προγράμματος και την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξη των δικαιούχων. Στη διάθεσή των ενδιαφερομένων θα βρίσκεται και η γραμμή υποστήριξης (τηλ: 213.1311587 & 213.1311560)



Σχετικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.