Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Έμβρυα από... τρεις γονείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Επιστημονικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να εξαφανίσει θανατηφόρες ασθένειες.

Υγιή μωρά, απαλλαγμένα από κληρονομικές νόσους, που θα μεταφέρουν γενετικό υλικό από… τρεις γονείς- δύο «μητέρες» και έναν πατέρα- μπορούν να προκύψουν από μια εξελιγμένη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που δοκιμάστηκε με επιτυχία από αμερικανούς ερευνητές.

Τα πρώιμα αποτελέσματα των πειραμάτων τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature και δείχνουν ότι από ένα «μείγμα» τριών ενήλικων δοτών μπορούν να δημιουργηθούν υγιή έμβρυα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που δεν θέλει να «ακυρώσει» τη φύση, αλλά έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει εξουθενωτικές και θανατηφόρες «μιτοχονδριακές» ασθένειες, οι οποίες περνούν μόνο από τη μητέρα στο παιδί και οι οποίες προκαλούν μυϊκή ατροφία, τύφλωση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν, λοιπόν, να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο τέτοια ανθρώπινα έμβρυα, ορισμένα από τα οποία φαίνεται να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Αντίστοιχα πειράματα σε πιθήκους ήταν απόλυτα επιτυχημένα και απόδειξη είναι ότι σήμερα ζουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά, απόλυτα υγιή πιθηκάκια- ηλικίας ήδη τριών ετών- που προέρχονται από τρεις γονείς.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο Nature, με τη χρήση δύο γυναικών δότριων ωαρίων, μπορούν να ακυρωθούν κάποια σφάλματα του DNA που κληρονομούνται από τη μητέρα στο παιδί.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί γενετικές πληροφορίες από τον πατέρα και τη μητέρα, ως συνήθως, με τη διαφορά ότι στο γενετικό τους υλικό προσθέτει και το ωάριο μια δεύτερης γυναίκα, που περιέχει υγιή μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια της δεύτερης «μητέρας» επικάθονται στο κυτόπλασμα του γονιμοποιημένου ωαρίου. Περιέχουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του γενετικού υλικού μας, χωρίς να επηρεάζουν στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών, τα μαλλιά ή άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά του μωρού που θα γεννηθεί.

Ήδη, τα πειράματα έχουν προχωρήσει σε επτά εθελόντριες γυναίκες οι οποίες δώρισαν τα ωάριά τους για την έρευνα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αντικαταστήσουν το μιτοχονδριακό DNA σε 65 από τα τροποποιημένα ωάρια.

Μία εβδομάδα αργότερα παρατήρησαν ότι ο ρυθμός γονιμοποίησής τους ήταν παρόμοιος με τον ρυθμό γονιμοποίησης ωαρίων που αναπτύσσονταν με την κλασική εξωσωματική μέθοδο, αν και σε ορισμένα από αυτά παρατηρήθηκαν κάποιες ανωμαλίες.

Η τεχνική δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον στο εργαστήριο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα μπορούσε να οδηγήσει, τελικά, σε ένα υγιές μωρό, απαλλαγμένο από κληρονομικές μιτοχονδριακές νόσους όπως η μυϊκή ατροφία, η τύφλωση και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πάντως, κρίνονται «ενθαρρυντικά» όσον αφορά στην πρόληψη της μιτοχονδριακής νόσου, θα χρειαστούν, όμως, περαιτέρω πειράματα για να αξιολογηθεί η ασφάλεια της τεχνικής.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.