Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνικές παροχές μόνο για όσους εισέρχονται στο τελευταίο στάδιο του AIDS

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αναστατωμένοι οι φορείς της νόσου με την απόφαση κατάργησής τους.


Δραματικό είναι το κλίμα που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «PRAKSIS» και «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» από τους φορείς του ιού του AIDS, μετά την απόφαση να τους αφαιρεθούν κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις. Πλέον, μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου θα έχουν τις εν λόγω παροχές.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, οι εκπρόσωποι των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καταγγέλουν ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό του AIDS οδηγούνται στην εξαθλίωση στο όνομα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας.

«Αντί να μελετάται σχέδιο καταπολέμησης του AIDS και των διακρίσεων που υφίστανται οι οροθετικοί στην χώρα μας, σχεδιάζεται η εξόντωσή τους. Ακόμη και πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα οι οροθετικοί δεν είχαν την απαιτούμενη αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτείας. Δεν υπήρξε ποτέ πολιτική βούληση ως προς την υλοποίηση μιας ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης και των κοινωνικών ζητημάτων που αυτή συνεπάγεται. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων στη χώρα μας, κάτι που συζητείται έντονα και διεθνώς, αφετέρου η διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων», τονίζουν.

Οπως επισημαίνουν, η εξέταση των οροθετικών από την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) πραγματοποιείται αυθαίρετα, από γιατρούς οι οποίοι δεν ειδικεύονται στην HIV λοίμωξη. Παράλληλα, ο Αναθεωρημένος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα.

Τα παραπάνω μέτρα βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους των δύο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς _ όπως εξηγούν _ το AIDS είναι μια πολύπλοκη χρόνια ασθένεια με πολλές επιβαρυντικές συνέπειες. Για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως η ηλικία, τα χρόνια που είναι κάποιος οροθετικός, νοσήματα σχετιζόμενα με τον ιό HIV, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αντιρετροϊκής αγωγής και συλλοιμώξεις. Στο επίπεδο της ψυχικής υγείας η κατάθλιψη συνοδευόμενη συχνά από αυτοκτονικό ιδεασμό, το ψυχοκοινωνικό στρες, καθώς και αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζονται σε αυξημένο αριθμό ασθενών και αποτελούν δεδομένα που πρέπει να προσμετρηθούν, ενώ το στίγμα και η κοινωνική απομόνωση, είναι βασικές παράμετροι που συνοδεύουν την συγκεκριμένη χρόνια ασθένεια και είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας.

Παράλληλα, εκφράζεται από τους εκπροσώπους των Οργανώσεων ο φόβος ότι αρκετοί οροθετικοί «... θα διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή τους ώστε να περιέλθουν σε στάδιο AIDS για να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.