Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σε έξαρση το bullying ακόμα και στο δημοτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ο σχολικός – και όχι μόνο – εκφοβισμός με θύτες και θύματα ανήλικους στην περιοχή της Ξάνθης.

Τα φαινόμενα, αν και δεν έχουν επισήμως καταγραφεί και αποδοθεί στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, πληθαίνουν διαρκώς, ενώ ιδιαίτερη αντιμετώπισης χρίζουν τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα ακόμη και στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, ή διαδραματίζονται εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αφορούν ωστόσο μαθητές που φοιτούν στις ίδιες σχολικές μονάδες ή ακόμη και στις ίδιες τάξεις.

Καυγάδες, αλλά και βίαιες συμπεριφορές μεταξύ ανηλίκων, σίγουρα δεν αποτελούν πρωτοφανή συμβάντα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα κίνητρα που οδηγούν σε αυτές, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται, διαφέρουν αισθητά.

Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, πρόσφατα δυο μαθητές δημοτικού σχολείου που βρίσκεται κοντά στο Πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ξάνθη ενεπλάκησαν σε καυγά, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ωστόσο ο ξυλοδαρμός του ενός από συμμαθητή του μεγαλύτερης τάξης προκάλεσε προβληματισμό. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι εγγεγραμμένα στο ίδιο Δημοτικό Σχολείο και φαίνεται να προβληματίζονται εντόνως από τη συμπεριφορά που αναπτύσσει ο “θύτης” του παραπάνω περιστατικού το τελευταίο διάστημα.

Σίγουρα και το φαινόμενο του “νταή” δεν είναι καινούργιο, ούτε ξαφνιάζει, ωστόσο και πάλι ο τρόπος με τον οποίο οι αντίστοιχοι ρόλοι αυξάνονται συνεχώς στην περιοχή, προκαλώντας και την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των “θυμάτων”, προβληματίζει και μάλιστα πολύ.

Ερωτηθείς σχετικά με το συμβάν ο Διευθυντής του εν λόγω Δημοτικού Σχολείου επιβεβαίωσε μεν τη συμπλοκή των μαθητών, ωστόσο τόνισε από την πλευρά του πως δεν πρόκειται για το γνωστό bullying, καθώς εκτιμά πως δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές ανάμεσα στους δύο μαθητές, ενώ εξηγεί πως αφορμή για τον καυγά στάθηκε μια διαφωνία σχετικά με ένα παιχνίδι.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η επίλυση των διαφορών με τη χρήση βίας, πόσο μάλλον σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες, είναι από μόνη της προβληματική και άκρως επικίνδυνη.

Όπως εξηγεί η κα Παρασκευή Διονυσίου, ψυχολόγος από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία γύρω από τα περιστατικά bullying στην περιοχή, ωστόσο η γενικότερη εικόνα δείχνει αύξηση των κρουσμάτων στα Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης.

“Κατά διαστήματα ακούμε άσχημα περιστατικά, αλλά ερευνητικά δεν έχει γίνει κάτι για να έχουμε στατιστικά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν είχαμε στην περιοχή έναν φορέα σαν το Χαμόγελο του Παιδιού. Από τις Διευθύνεις των Σχολείων βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά και ειδικά στα Δημοτικά. Υπάρχει μια πιο έντονη επιθετικότητα στα παιδιά. Η οικονομική κρίση, η μελαγχολία και η κατάθλιψη των γονιών περνά στα παιδιά και αυτό είναι σίγουρα ένας παράγοντας” προσθέτει η ίδια.

Το Κέντρο Πρόληψης διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών, και στη “θεραπεία” τους πριν καν αυτά εκδηλωθούν, ενώ υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία με τα Σχολεία της περιοχής, που αποσκοπούν στην ενημέρωση των μαθητών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.