Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Νέα ανακάλυψη για τη θεραπεία εγκεφαλικών!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια νέα ανακάλυψη Αυστραλών επιστημόνων, που θα συνίσταται σ' ένα απλό τρύπημα στο δάχτυλο, ενδέχεται να βοηθά τους γιατρούς να κάνουν ακριβή διάγνωση αναφορικά με τον χρόνο που συμβαίνει το εγκεφαλικό και μ' αυτόν τον τρόπο να ανοίγουν την πόρτα για θεραπευτική αγωγή.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διάσωση ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό είναι η άγνοια της χρονικής στιγμής που συνέβη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Περίπου το 20% των ασθενών, όταν συνέλθουν δε γνωρίζουν καν ότι υπέστησαν εγκεφαλικό, ενώ ένα ποσοστό περίπου 15% δεν είναι βέβαιοι ότι υπέστησαν εγκεφαλικό, δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι συχνά ακαθόριστα.

Η νέα μέθοδος εντόπισης της ακριβούς ώρας που συνέβη το εγκεφαλικό, αυξάνουν τις πιθανότητες του ασθενούς για ανάρρωση κατά 30%. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο εργαλείο εντόπισης της χρονικής στιγμής που συνέβη το εγκεφαλικό, θα βρίσκεται σε ψυγείο των ασθενοφόρων.
Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο( ΑΕΕ) ονομάζουμε κάθε συμπτωματολογία του νευρικού συστήματος, που προέρχεται από τον εγκέφαλο και οφείλεται σε διάφορες βλάβες, που έχουν συμβεί σε αρτηρίες ή φλέβες του εγκεφάλου. Από αυτές τις βλάβες δημιουργείται διαταραχή της ροής του αίματος μέσα σε αυτά και εξαιτίας αυτής της διαταραχής της ροής του αίματος, κάποιες εγκεφαλικές περιοχές δυσλειτουργούν ή παύουν τελείως να λειτουργούν. Για να αντιμετωπισθούν σωστά τα ΑΕΕ, τα διαχωρίζουμε σε κατη-γορίες ανάλογα με:

1. Το είδος της βλάβης. Στη περίπτωση αυτή έχουμε τα θρομβο-εμβολικά- ισχαιμικά και τα αιμορραγικά. Στα θρομβοεμβολικά-ισχαιμικά ένας θρόμβος που αποκολλάται από μία αθηρωματική πλάκα ή από θρόμβους της καρδιάς , καθώς μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας στο αγγειακό δίκτυο, ενσφηνούται σε ένα από αυτά και το αποφράσσει.
Στη συνέχεια πάνω στο θρόμβο αυτόν προσκολλώνται και άλλα ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια και ο θρόμβος μεγαλώνει, καταλαμβάνοντας άλλοτε μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο μήκος από τον εσωτερικό αυλό του αγγείου που ενσφηνώθηκε ο θρόμβος, σχηματίζοντας ένα εσωτερικό κορδόνι μέσα στον αυλό του αγγείου. Στην περιοχή του εγκεφάλου που αιματώνεται από το αγγείο αυτό λιγοστεύει πλέ-ον πάρα πολύ η παροχή αίματος , δηλαδή έχουμε ισχνή αιμάτωση ( από εκεί βγαίνει και η λέξη ισχ-αιμία), οπότε η πληγείσα περιοχή δυσλειτουργεί ή παύει να λειτουργεί και έτσι έχουμε το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβοεμβολικού-ισχαιμικού τύπου. Στα αιμορ-ραγικά ΑΕΕ μία αστηρία του εγκεφάλου σπάζει και αρχίζει να χύνεται αίμα στο γύρω εγκεφαλικό ιστό. Η παρουσία του αίματος στον εγκεφαλικό ιστό λειτουργεί σαν ένα είδος τοξικού υγρού πάνω στα εγκεφαλικά κύταρα τα οποία πεθαίνουν και δημιουργείται και πάλι δυσλειτουργία ή πλήρης παύση της εγκεφαλικής περιοχής που υφίσταται τη βλάβη. Ανάλογα με την έκταση της ισχαιμίας-θρόμβωσης ή της αιμορραγίας έχουμε και την αντί-στοιχη βαρύτητα του ΑΕΕ.

2. Τη διάρκεια του ΑΕΕ. Ανάλογα με την διάρκεια διακρίνουμε τα παροδικά ΑΕΕ και τα μόνιμα. Παροδικά ονομάζουμε τα ΑΕΕ που η συμπτωματολογία τους παρέρχεται εντός ωρών ή το πολύ εντός 24ώρου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ακόμα και άν η συμπτωματολογία περάσει μετά από κάποιες μέρες, θεωρείται ότι δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον εγκέφαλο και επομένως ο εγκέφαλος δεν θα είναι ποτέ όπως πρίν, έστω και άν έχουν αντιστραφεί πλήρως τα συμτώματα του ασθενούς.

Σε όλα αυτά που περιγράφηκαν πιο πάνω προστίθενται έντονα ερωτήματα: Γιατί και πότε και με ποιές προϋποθέσεις δημιουργούνται οι θρόμβοι; Έχω αθηρωματικές πλάκες; Μπορεί να έχω θρόμβους στην καρδιά; Γιατί έσπασε το αγγείο και έπαθα εγκεφαλική αιμορραγία; Κινδυνεύω από αυτήν, αν δεν έχω πάθει, και σε ποιές περιπτώσεις;
Για να κατανοηθούν οι απαντήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Το Νευρικό Σύστημα εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε όλες τις λειτουργίες και τα συστήματα του οργανισμού. Αυτό συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε βλάβη του οποιουδήποτε συστήματος ή λειτουργίας του οργανισμού θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα και τη λειτουργία του Νευρικού Συστή-ματος.

Αυτό επίσης με τη σειρά του δίνει απαντήσεις στα πιο πάνω αγωνιώδη ερωτηματικά με συγκεκριμένο τρόπο. α) Μία διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων, άρα και του ΑΕΕ. β)Η υπέρταση διαταράσει την ομαλή ροή του αίματος στα αγγεία και έτσι αυξάνει η πιθανότητα ισχαιμικού ή αιμορραγικού ΑΕΕ. γ) Η κακή λειτουργία του αναπνευστικού διαταράσσει την ομαλή τροφοδοσία σε οξυγόνο και αυτό με τη σειρά του αλλοιώνει αφενός τα αγγεία αλλά και την πηκτικότητα του αίματος, όπότε και πάλι απειλείται με ΑΕΕ ο πάσχων. Ο κατάλογος είναι μακρύς αλλά θα αναφερθούν ακόμα κάποιες σημαντικές αιτίες πρόκλησης ΑΕΕ: Σακχαρώδης διαβήτης, καρδικές αρρυθμίες και κυρίως κολπική μαρμαρυγή, εμφράγματα, νεοπλασίες, αγγειακές δυσπλασίες , ημικρανία, αγγειίτιδες, νόσοι του κολλαγόνου κ.λ.π.
Με βάση λοιπόν την μέχρι τώρα γνώση, που έχει ο καθένας για την υγεία του μπορεί και οφείλει να κάνει τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους, ώστε να τιθασεύσει και να ελέγχει κάποια χρόνια πάθηση από την οποία πάσχει, ή προληπτικά να ελεγχθεί για παράγοντες κινδύνου. Ο ιατρός (παθολόγος, νευρολόγος, καρδιολόγος) μπορουν να βοηθήσουν στον απαραίτητο έλεγχο με εργαστηριακές εξετάσεις, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, υπερήχους καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, καρδιολογικούς ελέγχους κ.λ.π.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ΑΕΕ το πρώτο σκαλοπάτι είναι να προλαμ-βάνουμε, το δεύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα κάτι που παρουσιάσθηκε και να μην υποτιμηθούν τα συμπτώματα, το τρίτο είναι να γίνει η πληρέστερη αντιμετώπιση και αποκατάσταση ενός εγκατασταθέντος επεισοδίου και το τέταρτο σκαλοπάτι είναι να αποφευχούν επιπλοκές και υποτροπές καθώς και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες του οργανισμού έστω και με υπολειμματικές δυσλειτουργίες.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.