Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ερευνητές ανακάλυψαν τα γονίδια της… καφεΐνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το DNA μας μπορεί να καθορίζει τι επίδραση έχει ο καφές στον οργανισμό μας.

Τα γονίδια φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο (και) στο σε ποιο βαθμό και σε τι ποσότητες απολαμβάνει κανείς… τον καφέ του!

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ αναφέρουν ότι παρότι οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους ανθρώπους είναι μικρές, θα μπορούσαν να επηρεάζουν την υγεία τους.

Η επικεφαλής του προγράμματος, Marilyn Cornelis, ανέλυσε τα αποτελέσματα προηγούμενες ερευνών από ένα συνολικό δείγμα 120.000 συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες είχαν περιγράψει πόσο πολύ καφέ πίνουν μέσα στην ημέρα και επέτρεψαν στους ερευνητές να «σκανάρουν» το DNA τους.

Η συγκεκριμένα έρευνα αναζήτησε τις ελάχιστες διαφορές στο DNA τους, που σχετίζονταν με το πόσο περισσότερο ή λιγότερο καφέ έπιναν.

Οι ερευνητές βρήκαν οκτώ τέτοιες παραλλαγές, δύο από τις οποίες είχαν ήδη συνδεθεί με την κατανάλωση καφέ.

Τέσσερις από τις έξι νέες παραλλαγές εμπλέκουν τα γονίδια που σχετίζονται με την καφεΐνη, είτε σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο τη διασπά ο οργανισμός, είτε με τις διεγερτικές επιδράσεις της, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

«Τα δύο άλλα ήταν μια έκπληξη για εμάς, επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη βιολογική σύνδεση με τον καφέ ή την καφεΐνη» εξήγησε η Cornelis, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Αντίθετα, αυτά σχετίζονται με τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

«Η ταυτοποίηση των γονιδίων που σχετίζονται με την κατανάλωση μπορεί μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να μειώσουν την κατανάλωση καφέ, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο» πρόσθεσε η ερευνήτρια Marian Neuhouser από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

«Για παράδειγμα οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες καφεΐνης, λόγω του κινδύνου αποβολής και πρόωρων γεννήσεων» είπε ακόμη η ίδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.