Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Με τόκο θα επιβαρύνεται το Δημόσιο όταν καθυστερεί να πληρώσει προμηθευτές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να εξοφλούνται οι υποχρεώσεις.

Με τόκο θα επιβαρύνεται το ελληνικό Δημόσιο αλλά και επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους σε προμηθευτές τους άνω των 30 ημερών. Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ρύθμιση μετά την παρέλευση των 30 ημερών θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία η ρύθμιση προβλέπεται να εφαρμοστεί για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν, αφού σε άρθρο της προβλέπεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη να εξαιρούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

Προβλέπεται επίσης συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.