Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η μητέρα που νίκησε τον νανισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το παιδί που απέκτησε η 35χρονη Ζωή, η οποία πάσχει από νανισμό, αποτελεί επιστημονική κατάκτηση για τους γιατρούς στην Ελλάδα αλλά και μια νίκη για την ίδια τη μητέρα. Κόντρα στα όρια που θέτει η ιατρική, επέβαλε στον εαυτό της 15 επώδυνα χειρουργεία για να ψηλώσει και τελικά γεύτηκε τη χαρά της μητρότητας.

«Μόνη μου γύριζα της βίδες –οι οποίες διέτρεχαν τα οστά της- κάθε έξι ώρες, έτσι ώστε να ψηλώνω ένα χιλιοστό στην ημέρα. Ένιωθα πως δεν πονούσα όταν δεν αναζητούσα τη βοήθεια των άλλων», λέει η Ζωή, με την κάθε της λέξη να περιγράφει το πείσμα που την χαρακτηρίζει.

Η νεαρή γυναίκα γεννήθηκε με αχονδροπλασία –η πιο κοινή μορφή, κληρονομούμενου νανισμού. Ειδικότερα, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1 προς 25.000, ενώ υπολογίζεται ότι στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι πάσχουν από νανισμό.

Το στοίχημα της μητέρας ήταν να προσφέρει στην κόρη της μια φυσιολογική ζωή. Σημειώνεται ότι το ύψος των γυναικών με χονδροπλασία δεν ξεπερνά στην ενήλικη ζωή τους το 1,23 ενώ εκτός από το κοντό ανάστημα οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων: κοντά δάκτυλα, δυσανάλογο κεφάλι, σπονδυλική στένωση κ.α.

Τελικά, τη λύση την βρήκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου ένας ορθοπεδικός εξειδικευόταν στις επιμηκύνσεις. Η Ζωή υποβλήθηκε στο πρώτο χειρουργείο όταν ήταν 12 ετών. Από τότε και μέχρι να κλείσει τα 15 ακολούθησαν άλλες 14 επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υποβλήθηκε σε εξωτερική οστεοσύνθεση Ιλιζάροφ. Η μέθοδος πήρε το όνομά της από το ρώσο ορθοπεδικό, ο οποίος απέδειξε τη δεκαετία του ΄60 ότι μετά την οστεοτομία και με την απομάκρυνση τμημάτων του οστού αναπλάσσονται καινούργιο οστό, αγγεία, νεύρα και μαλακά μόρια. Έτσι δημιούργησε την εξωτερική οστεοσύνθεση των οστών, η οποία αποτελείται από βελόνες, δακτυλίους και ράβδους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.