Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Φρένο στις αυθαιρεσίες με τις χρήσεις γης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Online διασύνδεση εφοριών και Πολεοδομιών.

Φρένο στην αυθαίρετη ερμηνεία των πολεοδομιών και των δήμων για τις χρήσεις γης βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον λόγο επιχειρείται η δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια περιοχή, μέσω της online διασύνδεσης εφοριών και πολεοδομιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς αντιστοιχίζονται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα οι 10.470 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις 18 νέες κατηγορίες χρήσεων γης που χρησιμοποιούν οι πολεοδομίες όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Αυτό γίνεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα που επικαλείται πηγές του υπουργείου, προκειμένου να πάψουν οι αυθαίρετες ερμηνείες από τις υπηρεσίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή.

Ο ρόλος της e-Πολεοδομίας

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά την εντός σχεδίου δόμηση, μέχρι το τέλος του 2015, θα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης για κάθε οικοδομικό τετράγωνο που υπάρχει σε σχέδιο πόλης.

Αυτό θα γίνει μέσω της e-Πολεοδομίας. Ο ενδιαφερόμενος μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν: τον συντελεστή δόμησης, τις χρήσεις γης, αν το κτίσμα είναι εντός σχεδίου κ.α.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν, σύμφωνα με «Τα Νέα», συλλεχθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Πειραιά και τα Ιωάννινα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στην εφημερίδα, το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει πρώτα αποσπασματικά και μέσα στο επόμενο χρόνο θα είναι συνολική.

Τι θα γίνει με τα εκτός σχεδίου

Για την εκτός σχεδίου δόμηση, πλήρης εικόνα θα υπάρχει κάπου στα τέλη του 2020, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική καταγραφή όλων των θεσμικών γραμμών, όπως αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός, προστατευόμενες περιοχές, οριοθέτηση αιγιαλού-παραλίας, οικισμοί προ του 1923 και κάτω από 2.000 κατοίκους κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.