Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μεταλλαγμένα κουνούπια στη «μάχη» με το δάγκειο πυρετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα απελευθερωθούν στον Παναμά.
Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα απελευθερωθούν στον Παναμά προκειμένου να σταματήσει η διάδοση του ιού που προκαλεί το δάγκειο πυρετό.

Ο δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός είναι μια από τις τροπικές ασθένειες που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστά μια «απειλή πανδημίας». Εκτιμάται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διατρέχει τον κίνδυνο να ασθενήσει.

Ο ιός έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες, όμως οι υποτροπικές περιοχές όπως ο Παναμάς κινδυνεύουν περισσότερο από μια επιδημία, λόγω του κλίματός τους που ευνοεί την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Κυριότερος φορέας του ιού είναι ο αηδής ο αιγυπτιακός, γνωστότερος με την ονομασία «κουνούπι-τίγρης».

Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που θα απελευθερωθούν, φέρουν γονίδια που σταματούν τον κύκλο αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη. Οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών υγείας του Παναμά ελπίζουν ότι, απελευθερώνοντας ικανό αριθμό γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, οι απόγονοι των οποίων δεν μπορούν να επιβιώσουν, ο συνολικός πληθυσμός των κουνουπιών θα μειωθεί σημαντικά

Τα κουνούπια θα απελευθερωθούν σε τρεις κοινότητες της επαρχίας Αράιχαν, 18 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Παναμά. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ενημερώθηκαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους διότι τα αρσενικά δεν τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, αλλά με νέκταρ.

Σύμφωνα με το Νέστορ Σόσα, διευθυντή του ινστιτούτου υγείας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την επιχείρηση, τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια δεν είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον, όπως οι ψεκασμοί με τους οποίους συνήθως οι Αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον πληθυσμό των κουνουπιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.