Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ασθενείς με Πάρκινσον αναπτύσσουν περίεργους εθισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι εμμονές οφείλονται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Όταν η Nikki Baudains διεγνώσθη με τη νόσο του Πάρκινσον ένιωσε να χάνει τη Γη κάτω από τα πόδια της. Όμως την ίδια περίοδο παρατήρησε ότι κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει μέσα της… ένιωθε πιο δημιουργική!

Ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται ότι είχε ανάγκη να ζωγραφίζει και άρχισε να «παράγει» δεκάδες έργα τέχνης. Μέσα σε 18 μήνες είχε κάνει 2.000 πίνακες!

Όπως συμβαίνει και με άλλους ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά της Nikki οφειλόταν στην φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε.

Άλλοι όμως ασθενείς αναπτύσσουν πιο… ανησυχητικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το ρίχνουν στο τζόγο ή αναπτύσσουν εθισμό στο σεξ.

Εκείνοι που επηρεάζονται βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που δε μπορούν να την ελέγξουν. Οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί τους προκαλούνται από τα φάρμακα, αλλά δε μπορούν να σταματήσουν να τα παίρνουν γιατί μετά δε θα μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Η 48χρονη Nikki πάντως «πλήρωσε» ακριβά τις εμμονές της. Άρχισε να ζωγραφίζει 12 ώρες τη μέρα, κάτι που ο σύζυγός της δε μπορούσε να κατανοήσει και ύστερα από 18 χρόνια γάμου της ζήτησε να χωρίσουν.

«Είμαι περήφανη για μένα και ό,τι έχω καταφέρει, αλλά η ζωγραφική μου έχει στοιχίσει αρκετά. Ο άντρας μου δεν καταλάβαινε την εμμονή μου με τη ζωγραφική, παρότι γνώριζε ότι ήταν αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής» είπε η ίδια.

Το 17% των ασθενών παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά τη διάγνωση και τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.