Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Εγκεφαλική ουσία ελέγχει τον σεξουαλικό προσανατολισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η σεροτονίνη στο ερωτικό παιχνίδι

Λονδίνο - Μια χημική ουσία του εγκεφάλου ελέγχει την σεξουαλική προτίμηση των τρωκτικών, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature.

Αρσενικά ποντίκια που μεγάλωσαν χωρίς σεροτονίνη έχασαν την προτίμηση τους για τα θηλυκά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που ένα νευροδιαβιβαστής αποδεικνύεται ότι παίζει ρόλο στην στις σεξουαλικές προτιμήσεις των θηλαστικών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να σπεύσουμε να εξάγουμε «εύκολα» συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν αρσενικά ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι δεν είχαν υποδοχέα σεροτονίνης. Με μια σειρά πειραμάτων απέδειξαν ότι τα πειραματόζωα είχαν χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον για τα θηλυκά, εν αντιθέσει με τα φυσιολογικά ποντίκια.

Όταν τα τροποποιημένα πειραματόζωα είχαν το δικαίωμα της επιλογής συντρόφου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμιά απολύτως προτίμηση, ούτε για τα θηλυκά ούτε για τα αρσενικά.

Όταν το αρσενικό εισήχθη σε κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά τρωκτικά ήταν πιθανότερο να «καβαλήσουν» το αρσενικό και να εκπέμψουν «σήμα ζευγαρώματος».

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και όταν οι ερευνητές δημιούργησαν μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν είχαν το γονίδιο της τρυπτοφάνης υδρογονάσης 2, που σχετίζεται με την παραγωγή της σεροτονίνης.

Ωστόσο, η προτίμηση για τα θηλυκά αποκαταστάθηκε όταν οι ερευνητές ένεσαν σεροτονίνη στους εγκεφάλους των πειραματόζωων.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές «η σεροτονεργική σηματοδότηση είναι κρίσιμη για την ανδρική σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια. Είναι η πρώτη φορά που ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικός για την σεξουαλική προτίμηση των θηλαστικών.»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικιών κατευθύνεται από την όσφρηση.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κιθ Κεντρικ από το Ινστιτούτο Μπαμπραχαμ του Κέιμπριτζ «ως προς την πιθανή σχετικότητα των παραπάνω στην κατανόηση της ανθρώπινης σξουαλικής προτίμησης/προσανατολισμού, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επηρεαζόμαστε λιγότερο από την όσφρηση, εν αντιθέσει με τα ποντίκια.

Εξάλλου είναι περιορισμένα τα στοιχεία που δείχνουν τροποποιημένες αντιδράσεις στους εκλεκτικούς αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης των εγκεφάλων των ομοφυλόφιλων, αλλά χρησιμοποιούμε ψυχενεργά φάρμακα (που αυξάνουν ή μειώνουν την λειτουργία της σεροτονίνης) και ενώ έχουν αναφερθεί επιδράσεις στην σεξουαλική αφύπνιση, παρόρμηση και επιθετικότητα, δεν έχουμε στοιχεία για την σεξουαλική προτίμηση/προσανατολισμό. Επί του παρόντος λοιπόν, οποιαδήποτε σύνδεση της σεροτονίνης με την ανθρώπινη σεξουαλική προτίμηση θα πρέπει να θεωρηθεί ισχνή.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.