Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Λιποαναρρόφηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ετοιμάζεστε να βγείτε στις παραλίες. Κάνετε εξαντλητικές δίαιτες και γυμναστική για να χτίσετε ένα ωραίο σώμα, όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, ειδικά σε μεσογειακές φιγούρες όπως οι ελληνικές με τη χαρακτηριστική πολλές φορές γυναικεία ‘περιφέρεια’ και τα ανεπιθύμητα ‘ψωμάκια’.


Εκεί που η δίαιτα και η γυμναστική σταματάει, η λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική συνεχίζει για να σμιλεύσει το σώμα σας. Γι' αυτό και συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος λιπογλυπτική, δηλαδή σμιλεύουμε τα διογκωμένα 'ψωμάκια' και μειώνουμε την περιφέρεια του σώματος, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το αφαιρεθέν λίπος (αυτομεταμόσχευση λίπους) για να δώσουμε όγκο σε ατροφικές περιοχές όπως ζυγωματικά και ρυτίδες στο πρόσωπο, αύξηση στήθους ή γλουτών κ.α.


Η λιποαναρρόφηση, αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα αισθητική επέμβαση στον κόσμο.
Όσον αφορά τα παχύσαρκα άτομα, η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά δρα συμπληρωματικά για μείωση πόντων στην περιφέρειά τους και τους ενισχύει ψυχολογικά για να συνεχίσουν τη δίαιτά τους.



Υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση
  • Είστε καλοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση εαν δεν είστε υπέρβαροι και θέλετε να απαλλαγείτε από το τοπικό πάχος, τα λεγόμενα ‘ψωμάκια’ ή να μειώσετε τους πόντους του περιγράμματός σας σε κάποια περιοχή του σώματός σας π.χ. σε τοπικά χοντρούς μηρούς, γλουτούς, βραχίονες, κοιλιά που δεν φεύγουν με την απώλεια βάρους και την άσκηση.
  • Έχετε καλή ελαστικότητα του δέρματος γενικά αλλά και ειδικά στην περιοχή του τοπικού πάχους, έτσι ώστε να μην ‘κρεμάσει’ το δέρμα μετά τη λιποαναρρόφηση.
  • Άντρες και γυναίκες


Σε ποιές περιοχές γίνεται ;
Όπου υπάρχει τοπικά περίσσεια λίπους: στην κοιλιά, τους γλουτούς, τους γοφούς, τους μηρούς (έξωτερικά και έσωτερικά), τα γόνατα, τις γάμπες, τους αστραγάλους, το στήθος (γυναικομαστία στους άντρες), τους βραχίονες, την πλάτη, το διπλοσάγωνο, τον λαιμό, το πρόσωπο κ.α.


Προσδοκόμενα αποτελέσματα λιποαναρρόφηση
Το περίγραμμα του σώματος μειώνεται αισθητά χωρίς λιπώδη ‘εξογκώματα’. Τα αποτελέσματα είναι οριστικά, αφού αφαιρείται δια βίου ένας μεγάλος αριθμός λιποκυττάρων που δεν ξαναδημιουργούνται. Εάν όμως ο ασθενής βάλει κιλά μετά από μια λιποαναρρόφηση, τότε τα εναπομείναντα λιποκύτταρα θα αυξηθούν σε όγκο και το σώμα θα παχύνει ομοιόμορφα αλλά όχι τοπικά όπως πριν.




Επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό
Μπορεί να σας ζητηθεί να κοιτάξετε σε έναν καθρέφτη και να επισημάνετε ακριβώς πού επιθυμείτε να χάσετε πόντους. Αυτό θα βοηθήσει τον πλαστικό χειρουργό να καταλάβει τις προσδοκίες σας και αν μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν, σε συνάρτηση πάντα και με το βάρος σας.

Ο προσδιορισμός της ελαστικότητας του δέρματος είναι επίσης σημαντικός και καθοριστικός για την ποσότητα του λίπους που μπορεί να αναρροφηθεί χωρίς να προκληθεί χαλάρωση.
Είναι απαραίτητη η λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού σας που περιλαμβάνει τυχόν παθήσεις, αλλεργίες φαρμακευτική αγωγή και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σαχαρώδης διαβήτης, οι θυρεοειδοπάθειες κ.α. θα πρέπει να αναφερθούν γιατί μπορεί να αυξήσουν τους κίνδυνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και να χρειαστεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Κίνδυνοι λιποαναρρόφησηςΕπιπλοκές από την επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι σπάνιες.
Οι κίνδυνοι στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις είναι παρόμοιες. Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να συζητηθούν με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν αιμάτωμα, μελανιές, φλεγμονή, αλλαγές στην αισθητικότητα, παροδικά μουδιάσματα, ουλές, αλλεργικές αντιδράσεις, εντυπώματα, ανωμαλίες δέματος, ασυμμετρίες, εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή.

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας θα βοηθήσετε καθοριστικά ώστε να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι τυχόν επιπλοκές.

Προεγχειρητική προετοιμασία
Αν καπνίζετε, συνιστάται να διακόψετε το κάπνισμα πολύ πριν από την επέμβαση διότι το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση. Ορισμένα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κάποιες βιταμίνες (Ε) ή ομοιοπαθητικά σχήματα και πράσινο τσάι, θα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 10 μέρες πριν την επέμβαση. Αντισυλληπτικά χάπια καλό είναι να διακόπτονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος και εμβολής.





Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση
Πρώτα γίνεται τοπικά διήθηση της περιοχής με μίγμα φυσιολογικού ορού, αναισθητικού και αδρεναλίνης για μείωση της απώλειας αίματος. Γίνονται μερικές πολύ μικρές τομές, λίγων χιλιοστών, από όπου εισάγεται μία μικροκάνουλα που διέρχεται μέσα από το λιπώδη ιστό, διασπά και στη συνέχεια αναρροφά το λίπος, μέσω μιας αντλίας κενού με την οποία είναι συνδεδεμένη.

Οι τομές κλείνονται με 1-2 ράμματα.
Σήμερα υπάρχουν πολλά σύγχρονα μηχανήματα λιποαναρρόφησης. Το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Άλλα έχουν ειδικές κάνουλες που πάλλονται με μικροδονήσεις για πιο γρήγορη και λιγότερο εργώδη λιποαναρρόφηση.
Άλλα συνδυάζονται με γεννήτρια υπερήχων που παράγει ηχητικά κύματα με ακουστική συχνότητα που ‘σπάει’ τα λιπώδη κύτταρα πριν την αναρρόφηση.
Άλλα συνδυάζονται με laser που εξαχνώνει τα λιποκύτταρα και κάνει αιμόσταση με αποτέλεσμα ακόμα μικρότερη απώλεια αίματος.




Η ημέρα της λιποαναρρόφησηςΗ λιποαναρρόφηση γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), με επισκληρίδιο αναισθησία ή με γενική νάρκωση.
Συνήθως είναι επέμβαση ‘μιάς ημέρας’, δηλαδή επιστρέφετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα , αλλά μπορείτε και να μείνετε για ένα βράδυ στην κλινική, για προληπτικούς λόγους εάν το επιθυμείτε.

Ο πόνος ελαχιστοποιείται έως και μηδενίζεται τόσο με χρήση ισχυρών αναλγητικών, αλλά και με τη διεγχειρητική διήθηση της περιοχής με αναισθητικό μακράς διαρκείας.

Ανάρρωση μετά τη λιποαναρρόφησηΚατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών μετά από χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζεται οίδημα και μώλωπες που εξαφανίζονται συνήθως σε 10-20 ημέρες.
Μετά την επέμβαση φοράτε πιεστικό ένδυμα (κορσέ) στην περιοχή της λιποαναρρόφησης για ένα μήνα περίπου, έτσι ώστε να μειωθεί το οίδημα και το δέρμα να μη χαλαρώσει και να ‘προσαρμοστεί’ στο νέο λεπτότερο περίγραμμα της περιοχής.

Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μέσα σε μια εβδομάδα ή αφήνονται να απορροφηθούν μόνα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είστε σε θέση να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά η τελική αποκατάσταση θα γίνει σε 1-1,5 μήνα περίπου, οπότε θα έχει υποχωρήσει το περισσότερο οίδημα.

Τελικό αποτέλεσμα μετά τη λιποαναρρόφηση
Μετά από περίπου 3 μήνες, υποχωρούν τελείως τα οιδήματα και είναι πλήρως εμφανής η βελτίωση του περιγράμματος του σώματος στην τελική του μορφή.
Το σημαντικό επίτευγμα του πλαστικού χειρουργού μέσω της λιποαναρρόφησης είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε συμμετρική, σμιλευμένη σιλουέτα και αυτοπεποίθηση.

Να θυμάστε ότι η σχέση με τον πλαστικό χειρουργό σας δεν τελειώνει όταν φεύγετε από το χειρουργείο. Αν έχετε ενοχλήσεις, απορίες ή ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ή σε μεταγενέστερο χρόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.