Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο βελονισμός από μη γιατρούς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρέπει να γίνεται στο νοσοκομείο ή από ιδιώτες βελονιστές γιατρούς.
Σε 23 νοσοκομεία όλης της Ελλάδας εφαρμόζεται ο βελονισμός, ο οποίος είναι ιατρική πράξη που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Ο αριθμός των γιατρών της χώρας που έχουν εκπαιδευτεί στον βελονισμό ανέρχεται στους 1.500, εκ των οποίων οι 500 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δυστυχώς όμως άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το ιατρικό επάγγελμα ή νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, μαίες κλπ εφαρμόζουν βελονισμό με κίνδυνο να μη διαγνωστεί έγκαιρα κάποια σοβαρή νόσος που μπορεί να έχει ο ασθενής.

«Η εφαρμογή βελονισμού από μη γιατρό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και διώκεται ποινικά. Για αυτό όσοι θέλουν να κάνουν βελονισμό θα πρέπει να απευθύνονται ή στα νοσοκομεία όπου γίνεται βελονισμός ή σε ιδιώτες βελονιστές-γιατρούς. Στη Θεσσαλονίκη βελονισμοί γίνονται στο Ιατρείο Πόνου του ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο κατόπιν ραντεβού στα εξωτερικά ή τα απογευματινά ιατρεία», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος, καθηγητής, Δημήτριος Βασιλάκος. Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη 40-50 μη γιατροί κάνουν βελονισμό αλλά δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία από ασθενή στον Ιατρικό Σύλλογο ή στην Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σωτήρια ήταν η επιλογή βελονιστή γιατρού για έναν 45χρονο στρατιωτικό ο οποίος επισκέφτηκε τον γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος, Ηλία Κωνσταντινίδη, προκειμένου να κάνει βελονισμό για να αδυνατίσει.

«Εξετάζοντάς τον είδα ότι είχε ένα περίεργο ογκίδιο στη θηλή του μαστού και τον παρέπεμψα στο νοσοκομείο “424” για να κάνει εξετάσεις. Τελικά διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού και του αφαιρέθηκαν ο μαστός και 12 λεμφαδένες. Αν είχε πάει σε μη γιατρό για να κάνει βελονισμό ο καρκίνος δεν θα είχε διαγνωστεί» ανέφερε ο κ Κωνσταντινίδης.

Να σημειωθεί ότι οι βελονιστές γιατροί δεν χρησιμοποιούν τον βελονισμό εναλλακτικά αλλά συμπληρωματικά παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία. Ο βελονισμός ενδείκνυται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 55 παθήσεις ανάμεσα στις οποίες οι λειτουργικοί πόνοι (πονοκέφαλοι, αυχεναλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, πόνοι στο γόνατο, τον αγκώνα και τα σφυρά), ψυχοσωματικής αιτιολογίας νόσους όπως γαστρίτιδες, έλκος, άσθμα και βρογχίτιδες καθώς και για παρέσεις και παραλύσεις. Ενδείκνυται επίσης για την διακοπή του καπνίσματος, για αδυνάτισμα και για ιγμορίτιδες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.