Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για αδήλωτα εισοδήματα και πλαστικό χρήμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2016 και η οικειοθελής αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιέχονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που θα κάνει ποδαρικό την νέα χρονιά.

Οι διατάξεις για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος ήταν προγραμματισμένο να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο για τα δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων.

Ωστόσο αναβλήθηκε για μετά την εορτές ώστε να τύχει μεγαλύτερη επεξεργασίας αφού τα αρχικά σχέδια έχουν αλλάξει.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θεσμοθετήσει κλιμακωτό ποσοστό δαπανών με κάρτα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δηλαδή το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρωθεί θα κυμαίνεται από το 10% που είναι σήμερα για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και το 30% για εισοδήματα μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Με κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking) θα πρέπει να γίνονται για τα εισοδήματα του 2016 και οι αγορές κεφαλαιουχικών αγαθών (αυτοκίνητα μοτοσυκλέτες, ακίνητα, σκάφη) που αποτελούν τεκμήρια διαβίωσης.

Παράλληλα εξετάζονται και κίνητρα που θα βοηθήσουν την γρήγορη επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ένα αυτά είναι ένα μπόνους στο αφορολόγητο για κάποιον που εμφανίζει ποσοστό δαπανών με κάρτες ή ηλεκτρονική τραπεζική πάνω από το 60 – 70% του εισοδήματός του και είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.

Το διάστημα που ακολουθεί θα πρέπει να βρεθεί ένα ανάλογο κίνητρο για ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι σήμερα δεν έχουν αφορολόγητο ώστε το μέτρο να τύχει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Ένα άλλο σκέλος που εξετάζεται είναι η επέκταση των αυτόματων μηχανημάτων αποδοχής κρατών (POS) με την παροχή κινήτρων με την μορφή κάποιας επιδότησης από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή κάποια φοροαπαλλαγή σε εμπορικά καταστήματα και ελεύθερους επαγγελματίες για να ενταχθούν ταχύτερα στην διαδικασία.

Ένα τρίτο πακέτο θεμάτων που θα πρέπει να λυθεί είναι η καλή συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες.

Θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλιστεί η μείωση των προμηθειών προς τους κατόχους των POS αλλά και των καταναλωτών για την χρήση καρτών και η δέσμευση ότι η χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα συνοδευτεί με πιέσεις για νέες κάρτες ή δάνεια.

Εκείνο που δεν έχει αλλάξει από το αρχικό σχεδιασμό είναι ότι οι δαπάνες θα πρέπει αν γίνονται από μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο όνομα του υπόχρεου του φόρου και ότι η διατήρηση του αφορολόγητου χωρίς την χρήση της πιστωτικής κάρτα θα ισχύσει για άτομα μεγάλης ηλικίας (άνω των 75 ετών) και ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Αδήλωτα εισοδήματα

Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου θα αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων σε Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό τα εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται θα φορολογούνται με βάση τους συντελεστές φορολογίας της χρονιάς στην οποία αποκτήθηκαν και δεν δηλώθηκαν.

Αν ο φορολογούμενος αποφασίσει ότι θέλει να διατηρήσει τα χρήματα του εκτός Ελλάδας η φορολογική του υποχρέωση θα εξαντλείται με την πληρωμή του φόρου.

Αν θελήσει να «επαναπατρίσει» τα χρήματά που έχει στο εξωτερικό τότε θα υπάρχει μια μικρή μείωση στο φορολογικό του συντελεστή δεδομένου ότι θα είναι ενταγμένα στην ελληνική οικονομία.

Αν πάλι θελήσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του για να κάνει επενδύσεις σε ακίνητα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα τα διακρατήσει μέχρι την λήξη τους ή την δημιουργία μιας επιχείρησης τότε εξετάζεται να πληρώνεται μόνο ένας συμβολικός φόρος ή το ποσό να είναι εντελώς αφορολόγητο.

Το μέτρο θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί από τον Οκτώβριο με βάση την οποία το υπουργείο οικονομικών θα κάνει μια βάση δεδομένων σε ομάδες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής και θα ελέγχει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε βάθος χρόνου 10ετίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα πρέπει να ενταχθούν επίσης διατάξεις που θα προβλέπουν:

- Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης προσωπικού και αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε εφαρμογή των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης από το τρίτο μνημόνιο.

- Την παροχή της δυνατότητας υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.

- Την παροχή της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν μερίσματα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.