Πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων την ερχόμενη Πέμπτη, θα στολίσει με τους μικρούς της φίλους ένα δένδρο αγάπης στέλνοντας το δικό της μήνυμα απανταχού στην ανθρωπότητα. Τα παιδιά θα εκφράσουν μέσα από χειροποίητες κατασκευές την δική τους εικόνα για τον κόσμο που ονειρεύονται και θα συνομιλήσουν νοερά με τον Aakif και την Lisimba από την Αφρική, την Bayan από την Συρία, τον Carlos από τη Γαλλία, την Emila από την Λατινική Αμερική, τον Giovanni από την Ιταλία, τον Linas από την Λιθουανία, τη Φανή και τον Χρήστο από την Ελλάδα, τον Miroslav από την Ρωσία, τον Roland από την Γερμανία, τη Fatma και τον Μurat από την Τουρκία…..
Μάλιστα για κάθε ένα από τα παραπάνω μηνύματα των παιδιών η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν παραλείπει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα του πλανήτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση και όσον αφορά την ειρήνη, μόνο την τελευταία εικοσαετία σε συρράξεις, αναφέρεται, έχουν σκοτωθεί 3.500.000 περίπου άνθρωποι από τους οποίους οι μισοί ήσαν παιδιά. Επιπλέον πολλά μένουν ανάπηρα από νάρκες και εκρηκτικά, άλλα ορφανά, άλλα τα εκμεταλλεύονται, τα κακοποιούν, τα βιάζουν. Για την εξάλειψη της φτώχειας, με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, συνήθως συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες. Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά.
Η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, η άνετη διαβίωση για όλους, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, η οικολογική ισορροπία είναι έννοιες που πρέπει να αποτελούν την συλλογική παρακαταθήκη των λαών.
Ένα τέτοιο δένδρο, επισημαίνεται επίσης, θέλει να στολίσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων που δεν θα έχει το χρώμα της μοναξιάς και της ατομικότητας, των επιτηδευμένων χριστουγεννιάτικων χαμόγελων, της κοινωνικά αδιάφορης ευτυχίας, της άνισης αφθονίας, της νωθρότητας και του ωχαδελφισμού.
Οι μεγάλοι (ενήλικοι, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι) έχουν την ευθύνη για να πραγματώσουν την ελπίδα των παιδιών για έναν καλύτερο κόσμο όπου «η χαμένη αθωότητα» θα είναι μόνον γλωσσολογικός όρος χωρίς τη βαρύνουσα σημασία της ατομικής και κοινωνικής δυστυχίας που υποκρύπτει.
«Το όνειρο ας μην μείνει μόνο ως χριστουγεννιάτικη ευχή», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.