Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Στις δικαστικές αίθουσες ξαναζωντανεύει η τραγωδία της Marfin

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινά μετά από τέσσερις αναβολές το δικαστήριο της πολύκροτης υπόθεσης.

Πέντε χρόνια μετά την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, οι δυο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις αναβολές με τους συγγενείς των θυμάτων να ελπίζουν πως αυτή τη φορά η δικαισύνη θα προχωρήσει βρίσκοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τους υπαίτιους για το θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι δυο νεαροί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο οι δύο κατηγορούμενοι παραπέφθηκαν σε δίκη, περιγράφεται βήμα βήμα πώς ενήργησαν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: «Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "MARFIN-EGNATIA BANK" και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότωφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη...».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι, μετά την απολογία τους στους ανακριτές, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

------------

Στις 14 Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη της Marfin

Διακοπή στο δικαστήριο γιατί απουσίαζαν πάνω από 10 μάρτυρες.

Για τις 14 Ιανουαρίου 2016 διεκόπη η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, τον 2010.

Το δικαστήριο διέταξε την βίαιη προσαγωγή περίπου δέκα μαρτύρων που δεν είχαν προσέλθει για να καταθέσουν. Η μαρτυρία τους κρίθηκε σημαντική και για το λόγο αυτό οι δικαστές αποφάσισαν τη διακοπή της δίκης διατάσσοντας την βίαιη προσαγωγή τους .

Είναι η πέμπτη φορά που η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο χωρίς να ξεκινήσει. Έχουν προηγηθεί τέσσερις αναβολές.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για την επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας και το βιβλιοπωλείο Ιανός είναι δυο νεαροί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθονται ο Θ. Σ. 34 ετών που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, είναι, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, δράστης της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου και ο 34χρονος Π. Α. που φέρεται υπαίτιος για την επίθεση στον "Ιανό" μαζί με άλλους τρεις άγνωστους δράστες.

Πέντε χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα που είχαν σημαδέψει το ογκώδες συλλαλητήριο για την εισαγωγή της χώρας σε καθεστώς μηχανισμού στήριξης και μετά από τέσσερις αναβολές της δίκης οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στο δικαστήριο αναμένοντας να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τον θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη εντός του φλεγόμενου καταστήματος της τράπεζας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.