Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Φακοί επαφής και ψηφιακή τεχνολογία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δώστε την απαραίτητη φροντίδα στην υγεία των ματιών σας.

Αν ποτέ μετρήσετε τις συνολικές ώρες που περνάτε μπροστά από κάποια οθόνη, είτε πρόκειται για αυτή του smartphone, ή του υπολογιστή και της τηλεόρασης, θα εκπλαγείτε. Για τους ενήλικες, ο χρόνος που δαπανούν στη χρήση ψηφιακών συσκευών αγγίζει τις οκτώ ώρες και 41 λεπτά την ημέρα! Διάστημα που για τους νέους ηλικίας 16-24 ετών αυξάνεται από 9 έως και 14 ώρες.

Τα παραπάνω έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Contact Lens Spectrum στις ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν κατά μέσο όρο 7.4 διαδικτυακές συσκευές.

Ο όρος «ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών» (Digital Eye Strain) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υψηλή πίεση που προκαλεί στο σύστημα όρασης μας η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών. Μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από οπτική «διαταραχή» ή αίσθηση δυσανεξίας στα μάτια που έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά από πιέσεις στο οφθαλμικό περιβάλλον όπως:


  • ευαισθησία στο φως
  • αδυναμία εστίασης
  • αδυναμία προσαρμογής
  • αίσθηση ξηρότητας
  • κόπωση & αίσθηση δυσανεξίας


Η εμφάνιση της «ψηφιακής καταπόνησης των οφθαλμών» (Digital Eye Strain) είναι πιθανό να είναι υψηλότερη σε χρήστες φακών επαφής, εξαιτίας του μειωμένου βλεφαρισμού που σχετίζεται με τις αυξημένες απαιτήσεις που συνδέονται με την εντατική οπτική εργασία σε κοντινή απόσταση.

Η αυξημένη συχνότητα αίσθησης ξηρότητας στους χρήστες φακών επαφής με τη χρήση οθονών ενδεχομένως να απαιτεί αλλαγή του υλικού του φακού, του τύπου, και/ή σταγόνων ενυδάτωσης για τη βελτιστοποίηση της διαβροχής της επιφάνειας που θα ενισχύσει την αίσθηση άνεσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Τα συχνά διαλείμματα από την επικέντρωση σε μια οθόνη είναι απαραίτητα. Ανά 20 λεπτά της ώρας, εστιάστε για 20 δευτερόλεπτα το βλέμμα σας σε κάποιο αντικείμενο εκτός οθόνης. Παράλληλα, φροντίστε ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ της οθόνης/συσκευής και των ματιών σας και πάντα να υπάρχει και άλλη πηγή φωτισμού στο χώρο.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, στους οποίους τα συμπτώματα αυτά, με κυρίαρχο την αίσθηση της ξηρότητας, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο έντονα κατά ένα 15%.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.