Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα … ο δήμαρχος Ρόδου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΤΑΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.


Κατά την διάρκειά της εμφανίστηκε απολογητικός και δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να «φορτώσει» τα κακώς κείμενα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του νησιού μας. Βλέποντας ότι είναι έκδηλη η αγανάκτηση όχι μόνο των απλών πολιτών αλλά και μελών της δημοτικής πλειοψηφίας ο κ. Κουσουρνάς επιχείρησε να αναστρέψει τις εντυπώσεις για το κακό κλίμα που επικρατεί στον ενιαίο δήμο λέγοντας ότι δεν το ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος ούτε εκβιάζεται από κανέναν, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις για να πετύχει τους στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή.
Τις όποιες αγκυλώσεις παρατηρούνται από την εφαρμογή του Καλλικράτη ο δήμαρχος τις απέδωσε στα θεσμικά κενά που υπάρχουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
«Είναι από τα δύσκολα εγχειρήματα ο δήμος Ρόδου. Υπάρχουν πολλά θεσμικά κενά που δεν μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το διοικητικό μέρος του Καλλικράτη, παρΆόλα αυτά εμείς τρέξαμε είμαστε από τους λίγους δήμους που υλοποιήσαμε τον οδικό χάρτη ενώ άλλοι δήμοι δεν προχώρησαν ακόμη στην σύνταξη των οργανισμών τους και καταφέραμε να ενοποιήσουμε 155 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Επομένως στο διοικητικό μέρος ανταποκριθήκαμε αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος με την απόδοσή μας, την διοικητική και την συνολική. Τώρα που θα οριστούν οι διευθυντές και οι τμηματάρχες θα είμαστε πιο απαιτητικοί μαζί τους για τις αρμοδιότητες ,τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες και τους στόχους που θα βάλουμε σε όλους τους τομείς»τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχή έκβαση που είχε ο αγώνας που έδωσε η δημοτική αρχή για να διασφαλιστούν οι πόροι από τον φόρο εισοδήματος και οι δομές που είχε ο νομός μας πριν από τον Καλλικράτη όπως είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αλλά και στα όσα πέτυχε και θα φανούν στο μέλλον χωρίς ωστόσο να τα διαφημίσει.
«Συγχρόνως ετοιμάζουμε το πρόγραμμα. Εμείς ως παράταξη ήμασταν οι μόνοι που είχαμε και ολοκληρώνουμε το επιχειρησιακό, γίνεται δουλειά αν και κάποιοι θεωρούν ότι το αντιγράφουμε.Έχουμε βάλει στόχους και πετύχαμε πολλά απλώς δεν προβάλουμε συνέχεια τις επιτυχίες μας που ήταν μεγάλες. Ελεγε εξ αρχής η αντιπολίτευση ότι θα χάσουμε τον φόρο εισοδήματος, ο κ. Χατζημάρκος το είχε ως δεδομένο άλλα καταφέραμε να πάρουμε τα χρήματα νωρίτερα από άλλες χρονιές και το καθιερώσαμε. Οι δομές που είχαμε ως νομός ο ΠΡΟΥΤΟΥΡ και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κινδύνευαν, δώσαμε όμως μάχες και ανοίξαμε δρόμους. Στον τομέα των έργων δεν φαίνονται ακόμη, αλλά η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και καταφέραμε μέσα σε 7 μήνες να δεκαπενταπλασιάσουμε τους πόρους που ήρθαν μέσα από το ΕΣΠΑ με δικές μας δυνάμεις, με την σοβαρότητα και την γνώση που έχουμε χωρίς να το διαφημίσουμε και θα λύσουμε σοβαρά προβλήματα και όχι προβλήματα βιτρίνας» και υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή για να νοικοκυρέψει τον δήμο και να μην αφήσει χρέη στις επόμενες δημοτικές αρχές όπως η ίδια βρήκε, ύψους 100.000.000 ευρώ.
«Προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας είναι η πρώτη φορά που η αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα ελέγχονται από το κεντρικό κράτος και καλά κάνουν που ελέγχονται πια για να μην είναι ξεχειλωμένο αυτό το δημόσιο και να ξέρουμε τι χρωστάμε. Τώρα κάθε μήνα στέλλουμε τα οικονομικά μας και ελεγχόμαστε και πρέπει οι ισολογισμοί μας να είναι ισοσκελισμένοι. Εμείς όμως βρήκαμε ένα βάρος τουλάχιστον 100.000.000 ευρώ που δεν δημιουργήσαμε οι ίδιοι, είμαστε από τους δήμους με τα μεγαλύτερα βάρη και επομένως πρέπει να κάνουμε νοικοκυριό και να βάλουμε τάξη να μην χρεώσουμε τις επόμενες δημοτικές αρχές ή τα παιδιά μας. Αρχίζει να μπαίνει τάξη σιγά- σιγά και θα κάνουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Το καθαρό προσωπικό του δήμου για πρώτη φορά πληρώνεται στην ώρα του και τα όποια προβλήματα οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα», επεσήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:
«Καταφέρνει η δημοτική αρχή να πληρώνει τους εργαζόμενους τα τοκοχρεολύσια και να κάνει έργα και να μειώνει τις σπατάλες. Επομένως, ναι κάτι πετυχαίνουμε σιγά-σιγά, δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή θα ζητώ το καλύτερο μέχρι να είμαι δήμαρχος. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος έχω κάποιες αρχές, έχω στόχους και θα τους επιδιώξω. Δεν εκβιάζομαι από κανέναν ούτε από συμφέροντα, ούτε από οποιονδήποτε, δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν έχω βάλει δεσμεύσεις στη δημοτική αρχή και θα προχωρήσουμε με ρήξεις και με σχέδιο και με πρόγραμμα για να αλλάξουμε πρώτα εμείς νοοτροπίες και έπειτα να αλλάξει και η κοινωνία. Δεν μπορώ να βλέπω κάθε μέρα πεταμένα στρώματα, θα βγει κανονισμός για μια φορά την εβδομάδα. Για να είναι καθαρή η πόλη πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες δεν μπορούν ενώ οι κάδοι να είναι άδειοι να πατάνε τις σακούλες απΆέξω».


Η Ρόδος έχει υποδομές για τουρισμό


Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παρά την μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης που έφτασε το 20% σε σχέση με πέρυσι ,το νησί μας άντεξε γιατί έχει υποδομές και δυναμική εξέφρασε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.
Για αύξηση ρεκόρ όλων των εποχών έκανε λόγο ο δήμαρχος αναφερόμενος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τονίζοντας ότι η αύξηση που παρουσιάζουν οι αφίξεις τουριστών στο νησί μας είναι πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
«Παρά όλα αυτά δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης ,και της ηλεκτροδότησης του νησιού μας. Τουλάχιστον στα βασικά δεν έχουμε προβλήματα παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις που τα αντιμετωπίζουμε. Η Ρόδος φαίνεται ότι έχει υποδομές και δυναμική που μπορεί να αντέξει 20% και 30% αύξηση στο τουριστικό ρεύμα της δίχως να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ αυτό δεν θα συνέβαινε σε άλλες περιοχές της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.

Απάντηση-κριτική στον Χατζημάρκο


Υπάρχει συντονισμός στη δημοτική μηχανή τόνισε χθες ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε προχθές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος την κατηγόρησε ότι είναι πλήρως αποσυντονισμένη και δίνει μια εικόνα κατάρρευσης.
Ο κ. Κουσουρνάς απαντώντας στον κ. Χατζημάρκο δήλωσε:
«Επιτρέψτε μου να ξέρω εγώ καλύτερα από τον κ. Χατζημάρκο, γιατί εμείς είμαστε η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή και αυτοί που ασκούμε δημοτικές αρμοδιότητες. Και συντονισμός υπάρχει και έργο γίνεται άλλα στο καλό υπάρχει το καλύτερο και εμείς θέλουμε να είμαστε καλύτεροι και αυτό κατακτούμε μέρα με την μέρα.Ετοιμάζουμε πυρετωδώς την τοποθέτηση όλων των υπαλλήλων στον νέο οργανισμό που θα ολοκληρωθεί σύντομα ενώ ξεκαθαρίζει και το θέμα του ωραρίου. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα, ως προς τον συντονισμό πάντα θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα τα επιλύουμε γιατί θέλουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Μέχρι το τέλος του χρόνου το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχιστεί από τον κρατικό κορβανά η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξέφρασε ο κ. Κουσουρνάς λέγοντας ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό καθώς εξυπηρετεί τα τελευταία 9 χρόνια 800 ηλικιωμένους στο νησί μας.
«Δυστυχώς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέτος εγκρίθηκαν μόλις οι 35 αιτήσεις από τις 250 που κατατέθηκαν από τους δικαιούχους», είπε ο δήμαρχος.

Επιδοτούμενες οι θέσεις ΑΜΕΑ

Στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου απέδωσε το πρόβλημα που προέκυψε με τους 11 εργαζομένους του προγράμματος 3 συν 1 που εργαζόταν στην ΔΕΚΡ και στην πρώην ΡΟΔΩΝ Α.Ε ο κ. Κουσουρνάς. Οι θέσεις εργασίας που αφορούσαν τα ΑΜΕΑ ήταν επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ και όπως εξήγησε ο δήμαρχος η νομοθεσία δεν επιτρέπει την συνέχιση της εργασίας του στο δήμο παρά μόνο αν γίνει νομοθετική ρύθμιση ή υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση όπως έχει ζητήσει η δημοτική αρχή από τον περασμένο Μάρτιο.
«Δεν είμαστε άσπονδοι άλλα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για να πληρωθούν και να μπορούν να έρθουν στο δήμο», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.