Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η Οργάνωση Αναπήρων καταγγέλλει το νέο σύστημα αξιολόγησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), σε επιστολή της καταγγέλλει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας και της «λειτουργικότητας» που προσπαθεί να εισάγει στην Κύπρο.

«Ενός», όπως αναφέρεται «πανάκριβου νέου συστήματος που «χρεώνει» τον κυπριακό λαό με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζητώντας του έτσι να «χρηματοδοτήσει» τη με νέες μορφές στιγματοποίησης και περιθωριοποίησης των ατόμων με αναπηρίες».

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα αυτό, αντί να προσπαθεί να ενσωματώσει το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες στη διαδικασία συζήτησης ενός θέματος κρισιμότατου για το μέλλον των χιλιάδων ατόμων με αναπηρίες στον τόπο μας, εξαντλεί όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια να δημιουργήσει και επιβάλει τετελεσμένα.

«Αγνοώντας πλήρως ακόμα και αυτό το «σταύρωμα» του κονδυλίου από τη Βουλή, προχωρεί σε αξιολογήσεις με βάση το νέο σύστημα. Το θλιβερότερο όλων είναι ότι το ΤΚΕΑΑ έχει μεταλλαχτεί από κέντρο επεξεργασίας ενταξιακών πολιτικών, ως όφειλε να είναι, σε μικρό νοσοκομείο που μονοδιάστατα αντιμετωπίζει την αναπηρία ως «νόσο», ευτελίζοντας τον ίδιο τον λόγο σύστασής του», αναφέρεται.

Όπως καταγγέλλει η ΚΥΣΟΑ, πολλά άτομα με αναπηρία τις τελευταίες μέρες έχουν διαπιστώσει και καταμαρτυρήσει νοσοκομειακού χαρακτήρα (με χρήση ασθενοφόρου οχήματος) μεταφορές στο Τμήμα ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών για αξιολόγηση, καθώς επίσης και την παρουσία ηλικιωμένων και άλλων ασθενών που αναμένουν τη σειρά τους για την πολύωρη και πολυδάπανη αξιολόγησή τους από την ομάδα επαγγελματιών υγείας που συστάθηκε από το ίδιο το Τμήμα.

Υπάρχει, όπως αναφέρεται, ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κατοχυρωμένη μέσα από αγώνες δεκαετιών φιλοσοφία του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες και στις αντιλήψεις του ΤΚΕΑΑ όπως μέχρι σήμερα εκφράζονται.

Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι για το θέμα έχει αποστείλει πλήθος επιστολών προς το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΚΥΣΟΑ επιφυλάσσεται να λάβει όλα τα νόμιμα νομικά και άλλων μέτρα και να προχωρήσει στον προγραμματισμό πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκδηλώσεων έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ενεργοποίηση σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου κινήματος των ατόμων με αναπηρίες που θα στηρίξουν και διεθνοποιήσουν τις διαμαρτυρίες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Καλεί παράλληλα, τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες να αντισταθούν «στη βίαιη μεθόδευση χρησιμοποίησής τους ως πειραματόζωα από ένα «νέο σύστημα», του οποίου η εφαρμογή δεν αποσκοπεί στη διασφάλιση των έμφυτων δικαιωμάτων τους».

Την ίδια ώρα εκφράζει ικανοποίησή για την δέσμευση από την Βουλή του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που αφορά στην υλοποίηση νέου Συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της «λειτουργικότητας».

Η ΚΥΣΟΑ απευθύνει «ύστατη έκκληση» προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και άμεσα να προχωρήσει στην έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με τη Συνομοσπονδία, με σκοπό την από κοινού κατάληξη στις καταλληλότερες και κοινά αποδεκτές από τους πολίτες με αναπηρίες και τις οικογένειες τους διαδικασίες πιστοποίησης/τεκμηρίωσης της αναπηρίας, καθώς επίσης και της οριοθέτησης των στόχων που αυτές θα έχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.