Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Διαδήλωση στην Καβάλα κατά της διέλευσης του TAP

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μαζικό «όχι» στο πέρασμα του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων και σύσσωμες οι τοπικές της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών εξέφρασαν σήμερα το μεσημέρι την έντονη διαμαρτυρία τους στον επιχειρούμενο σχεδιασμό της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) μέσα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Νέας Καρβάλης, της εύφορης πεδιάδας των Τενάγων στην περιοχή των Φιλίππων και στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης αερίου του ίδιου αγωγού κοντά στην πόλη των Σερρών και μέσα σε πυκνό δίκτυο οικισμών.

Από νωρίς το πρωί, αγρότες των περιοχών της Καβάλας και της Δράμας είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού θεάτρου των Φιλίππων όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο, στο οποίο μίλησαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής όπως ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του παρατήματος ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ζαφείρης Μυστακίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης.

Στο σύνολό τους, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου, αλλά τάχθηκαν κατά του αρχικού σχεδιασμού της κοινοπραξίας εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του που προβλέπει τη διέλευσή του μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές όπως θα συμβεί στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, έξω από την πόλη των Σερρών.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασαν τους κινδύνους που υπάρχουν από το ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού μέσα από την εύφορη πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων λόγω της αυτανάφλεξης της τύρφης, φαινόμενο πολύ συχνό στην τύρφη των Φιλίππων. Οι συνέπειες, σημείωσαν οι διοργανωτές, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο σ' έναν αγωγό διαμέτρου 1,2 μέτρων που μεταφέρει αέριο υπό πίεση 95 ατμοσφαιρών θα είναι καταστροφικές.

Επίσης, τονίστηκε ότι το φαινόμενο της συνίζησης (βιολογική οξείδωση και συστολή λόγω ξήρανσης που οδηγεί σε συρρίκνωση του στρώματος της τύρφης και καθίζηση) έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφάνειας κατά δώδεκα εκατοστά το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια ο θαμμένος αγωγός θα βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες και στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη να συζητηθεί από μηδενική βάση ο σχεδιασμός της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι κάθε τέτοια επένδυση επιβάλλεται να έχει την κοινωνική συναίνεση και τη συμφωνία των πολιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.