Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Αγωνία για τον Έμπολα και στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εμπιστεύονται τους γιατρούς και το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά ζητούν περισσότερα μέτρα.

Πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και στη δουλειά που κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώνουν ότι έχουν οι κάτοικοι της χώρας μας, όμως παράλληλα εκφράζουν ανησυχία μήπως εκτεθούν οι ίδιοι ή κάποιο δικό τους πρόσωπο στον ιό.

Για το λόγο αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό από όσους ερωτήθηκαν σε έρευνα που διενεργήθηκε πανελλαδικά, δηλώνει ότι επιθυμεί τη λήψη περισσότερων μέτρων πρόληψης στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία συμμετείχαν άτομα από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, ένας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απαντά ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Έμπολα, ενώ τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Στη συντριπτική τους όμως πλειοψηφία δηλώνουν ανήσυχοι για ξέσπασμα επιδημίας του ιου Ebola στην Ευρώπη και 71,2% ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα επτά στους δέκα Έλληνες (73,2%) δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Έμπολα στην Ελλάδα. Μεγάλο ποσοστό δηλώνει την εμπιστοσύνη του για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%). Όσον αφορά τα νοσοκομεία στην Ελλάδα οι γνώμες διχάζονται καθώς το 48,1% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με την έρευνα πολύ μικρό ποσοστό (16,9%) εμπιστεύεται τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο (12,2%) τη Δημοτική Αρχή της περιοχής του.

Σε ποσοστό 96,4% οι ερωτηθέντες ζητούν τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα.

Ειδικότερα:

- Οι περισσότεροι (96,1%) θέλουν να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών από τις πληγείσες χώρες.
- Το 95,8% ζητεί έλεγχο των επιβατών όλων των πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.
- Το 91,9% εκφράζει την επιθυμία να γίνεται έλεγχος όλων των παράνομων μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο.
- Το 79,7% ζητεί έλεγχο στις πύλες εισόδου σε όποιον μπαίνει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
- Tο 66,8% θέλει να απαγορευτούν οι πτήσεις από και προς τις χώρες όπου υπάρχει επιδημία.
- Το 96,4% επιθυμεί την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σημαντικό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ενημερωθεί για τον τρόπο μετάδοσης: Το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα». Σε ερώτηση σχετικά με τα συμπτώματα, το 79,9% απάντησε ότι πρέπει να ανησυχήσει κανείς όταν παρουσιάζει πυρετό πάνω από 38,6 βαθμούς Κελσίου, ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες (54,5%), έντονους μυϊκούς πόνους (49,4%), σοβαρή κεφαλαλγία (44,2%) και αδυναμία - καταβολή (42,9%).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.