Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Καταγράφει τα συναισθήματά μας στην πόλη με έναν… σκούφο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκοπός της έρευνας του Πάνου Μαύρου είναι να βρει πως επηρεάζεται η διάθεση των πεζών από το αστικό περιβάλλον.

Τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, το άγχος και την ευφορία που προκαλούν στους ανθρώπους διάφορες τοποθεσίες των πόλεων επιχειρεί να καταγράψει ένας Έλληνας μεταπτυχιακός φοιτητής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.



Σκοπός της διδακτορικής διατριβής του Πάνου Μαύρου είναι να διαπιστώσει πως επηρεάζεται η ανθρώπινη διάθεση από το αστικό περιβάλλον και, στη συνέχεια, να προτείνει τα σημεία και τις διαδρομές της πόλης που προκαλούν τα περισσότερο ευχάριστα συναισθήματα.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται περισσότερο να κυκλοφορήσουν στους δημόσιους χώρους.

Για να καταγράψει τα συναισθήματα που γεννιούνται στους ανθρώπους όταν περπατούν σε μία πόλη, ο Πάνος χρησιμοποιεί ένα σκουφί, το οποίο έχει ηλεκτρόδια για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται σε διαφορετικό σημείο, ανάλογα με το συναίσθημα που προκαλείται, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις αντιδράσεις που σημειώνονται.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Μαύρος, ο οποίος κάνει την έρευνά του στο Bartlett Centre for Advanced Spatial Analysis του University College London, τονίζει ότι «τις περισσότερες φορές αυτού του είδους οι μελέτες γίνονται στο εργαστήριο.

«Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε πως αντιδρούν οι άνθρωποι σε πραγματικούς χώρους. Θέλουμε να δούμε κατά πόσο ο αστικός χώρος επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του πεζού. Τι θα του συμβεί και τι θα αισθανθεί, για παράδειγμα περπατώντας από το Σύνταγμα μέχρι την Ακρόπολη και πως τα γενικά χαρακτηριστικά του χώρου επηρεάζουν τη διάθεση του».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.