Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πέντε χρόνια φυλακή για την δολοφονία της Ρίβα στον Πιστόριους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την ανάγνωση της ποινής έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους που διήρκησε περίπου επτά μήνες. Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα καταδίκασε τον παραολυμπιονίκη σε πενταετή κάθειρξη για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 και σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο δημόσιος κατήγορος, είναι πολύ πιθανό ο Πιστόριους να εκτίσει στη φυλακή μόλις το ένα τρίτο της ποινής του.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση. Οπως δήλωσε η Ροξάν Άνταμς, μέλος της νομικής ομάδας του Πιστόριους «με αυτή την ποινή είναι πολύ πιθανό να περάσει στη φυλακή δέκα μήνες και μετά να τού επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός».

Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής.

Η δικαστής έφθασε στο συμπέρασμα αυτό αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα», δήλωσε.

Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: «ο Όσκαρ Πιστόριους γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα», δήλωσε.

Μεταξύ των επιλογών που είχε η δικαστής ήταν η επιβολή ποινής με αναστολή και πρόστιμο, που σημαίνει ότι ο Πιστόριους δεν θα πήγαινε στη φυλακή, η διαταγή σε κατ'οίκον περιορισμό ή η φυλάκιση μέχρι 15 χρόνια.

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζητούσαν μια τριετή περίοδο «σωφρονιστικής επίβλεψης», δηλαδή κατ' οίκον περιορισμό σε συνδυασμό με την προσφορά κοινωνικής εργασίας. Αντιθέτως, το αίτημα των εισαγγελέων ήταν η δεκαετής φυλάκισή του δεδομένων των φριχτών συνθηκών θανάτου της Στέενκαμπ, έπειτα από τους πυροβολισμούς που δέχτηκε.

«Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την επιβολή της ποινής στόχος της είναι «η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της τιμωρίας, της αποτροπής και της αποκατάστασης.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους.

«Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».

Ο Οσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από κακουργιοδικείο της Πραιτώριας για τον θάνατο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, αποφεύγοντας την καταδίκη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Επίσης, ο Πιστόριους βρέθηκε ένοχος για άσκοπο πυροβολισμό, όταν χρησιμοποίησε το πιστόλι του κάτω από το τραπέζι πολυσύχναστου εστιατορίου του Γιοχάνεσμπουργκ. Η δικαστής αθώωσε, όμως, τον ανάπηρο δρομέα από δύο άλλες κατηγορίες παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης κατοχής πυρομαχικών. Την ενοχή του Πιστόριους για ανθρωποκτονία από αμέλεια στήριξε η δικαστής Μασίπα στο σκεπτικό ότι όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές με το πιστόλι του των εννέα χιλιοστών, προς την πόρτα του λουτρού, δεν γνώριζε ότι η Ρίβα Στέενκαμπ βρισκόταν πίσω από αυτήν, πιστεύοντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης στην πολυτελή του κατοικία του στην Πραιτώρια.



Ο Πιστόριους γεννήθηκε το 1986 στο Γιοχάνεσμπουργκ χωρίς περόνη και στα δύο πόδια και όταν ήταν 11 μηνών, οι γονείς του αποφάσισαν να τα ακρωτηριάσουν από το γόνατο και κάτω αντικαθιστώντας τα με πρωτοποριακά προσθετικά πόδια, κατασκευασμένα από ανθρακόνημα.

Το γεγονός αυτό τού επέτρεψε να συμμετέχει απρόσκοπτα σε αθλήματα ενώ μεγάλωνε.

«Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει στον αδερφό μου "εσύ βάλε τα παπούτσια σου κι εσύ Όσκαρ τα πόδια σου"» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2011.

Οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν έξι ετών. Η σχέση του με τον πατέρα του είναι προβληματική, ωστόσο διατηρεί καλές σχέσεις με τα ετεροθαλή αδέρφια του που βρίσκονταν δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της δίκης.

Η μητέρα του απεβίωσε όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών με την ημερομηνία του θανάτου της να είναι χαραγμένη σε τατουάζ στον βραχίονά του.

Ο δρομέας κατάφερε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο όταν προκρίθηκε στην κούρσα των 400 μέτρων, μεταξύ αρτιμελών αθλητών, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.