Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας μικρός πρόσφυγας με σύνδρομο Down, από τους πρώτους που ξέφυγαν από την Λέσβο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα μικρό αγόρι με σύνδρομο Down που χρειάζεται ιατρική βοήθεια έγινε ένας από πρώτους πρόσφυγες που ξέφυγαν από την “κόλαση” της Λέσβου.


Ο 6χρονος Suliman Karabash χαιρετούσε και έστελνε φιλιά, καθώς αποχαιρετούσε το παραδεισένιο νησί, πηγαίνοντας προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν απλά ένας από τους 20.000 πρόσφυγες που ήθελαν απεγνωσμένα να αφήσουν πίσω τις άθλιες συνθήκες στο ελληνικό νησί. Το τρίτο πλοίο έφυγε με κατεύθυνση την Αθήνα. Συνολικά 6.700 πρόσφυγες έχουν πλέον ξεφύγει από την αθλιότητα των προσφυγικών καταυλισμών. Η Alessandra Morelli από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία ορίστηκε για να βοηθήσει να διευκολυνθεί η κατάσταση, σημείωσε ότι το μικρό αγόρι άγγιξε την καρδιά της. 

 

Είπε ότι ο Suliman “μοιράστηκε το χαμόγελό του” και βοήθησε να γίνει πιο εύκολη η κατάσταση στη Λέσβο. «Είμαι ανακουφισμένη που η ελπίδα έχει αρχίσει να κυλάει στο μυαλό και στη ζωή τους. Η ενέργεια αυτού του μικρού αγοριού άλλαξε τα πάντα», είπε η Alessandra, η οποία έχει εργαστεί σε εμπόλεμες ζώνες για 25 χρόνια. 

 

 «Ήμουν απίστευτα κουρασμένη και ήταν μια στιγμή που η σημαντική αυτή επιτυχία δεν εδραιωνόταν. Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτέρευε. Τότε αυτό το παιδί μου χαμογέλασε και με αγκάλιασε. Η ενέργειά του ξεμπλόκαρε την κατάσταση». Τα ΜΑΤ προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη καθώς οι πρόσφυγες σκαρφαλώνουν για να μπουν στα πλοία που έχουν οριστεί με ειδικά δρομολόγια για την μεταφορά από τη Λέσβο των θυμάτων του πολέμου στη Συρία.



Κουνώντας τα εισιτήριά τους των 50 ευρώ για το 12ωρο ταξίδι στην Αθήνα, οι απελπισμένοι πρόσφυγες προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή των αστυνομικών που αποφασίζουν ποιος είναι ο επόμενος για να φύγει. Σκύβουν, σέρνονται προς τα εμπρός απελπιστικά, προσπαθώντας να επιβιβαστούν στα τεράστια επιβατηγά πλοία. Ιδρωμένοι και αγχωμένοι αστυνομικοί τείνουν τα γκλομπς και φωνάζουν στο πλήθος να μείνει πίσω, καθώς πολλοί τους αγνοούν και τρέχουν προς τις πλαϊνές βοηθητικές σκάλες. 



Ο Suliman, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, ήταν ένας από τους πρώτους για να φύγει, μετά την γρήγορη καταγραφή από τον UNHCR. Ήταν αναγκασμένος, όπως και οι άλλοι, να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες καθώς περίμενε να φύγει. Η οικογένειά του αντιμετώπισε ένα τρομακτικό ταξίδι από την Τουρκία μέσα σε μια λέμβο προτού φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης την περασμένη εβδομάδα.

 

Νόμιζαν ότι η αγωνία τους τελείωσε αλλά τους έστειλαν να μείνουν σε μία υπερβολικά ζεστή σκηνή. Η μητέρα του χαρούμενη αγκάλιασε τη δημοσιογράφο της “Daily Mirror” όταν τελικά έφτασαν με ασφάλεια να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο για την Αθήνα την περασμένη Δευτέρα. Από εκεί, ελπίζει να πάρει τον Suliman, τις αδελφές του Jodie (14) και Marah (15) και τον μεγάλο του αδελφό Anas (16) στην Αγγλία.

 

Η οικογένεια μίλησε για το πώς αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω στη Συρία τον πατέρα τους, ο οποίος είναι γιατρός. Αποφάσισαν να κάνουν αυτή την κίνηση για να βοηθήσουν τον Suliman, ο οποίος χρειάζεται συνεχή ιατρική υποστήριξη. «Δεν υπάρχουν σχολεία ούτε νοσοκομεία στη Συρία» εξηγεί με σπαστά αγγλικά η Hana Karabash (45).

 

«Ο σύζυγός μου είναι ακόμα εκεί, αλλά έπρεπε να έρθουμε για τα παιδιά. Θέλουμε να πάμε στην Αγγλία, ελπίζω ότι είναι δυνατό. Ο γιος μου χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Έχει κάνει εγχείρηση καρδιάς» εξηγεί, δείχνοντας μια μεγάλη ουλή στο στήθος του: «Ελπίζουμε να πάμε προς την Ολλανδία πρώτα και στη συνέχεια ευχόμαστε η Αγγλία να μας δεχτεί».

 

Οι πρόσφυγες έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που τους μεταχειρίζονται μετά την άφιξή τους στη Λέσβο. Ένας άνδρας στο χώρο φιλοξενίας μεταναστών, μας έδειξε τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη, όταν νεαροί εκτόξευσαν μολότοφ στην πλάτη του, καθώς κοιμόταν σε ένα πάρκο. «Ούρλιαξα γεμάτος από αγωνία» είπε στην “Daily Mirror” ο Mohammed Deep, 30 ετών, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας:

 

«Δεν τους είδα να το κάνουν, αλλά είδα ότι ήταν με μηχανές. Πονάω πολύ ακόμα και έχω υποστεί ψυχολογικό στρες. Ήταν δύσκολο ταξίδι για να φτάσουμε ως εδώ και όπως όλοι σοκαρίστηκα από τις συνθήκες. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα βρισκόμουν σε κίνδυνο εδώ». Δύο 17χρονοι συνελήφθησαν μετά την επίθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.