Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αρνούνται το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

«Σοκαριστικά» στοιχεία για τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στο επίπεδο ζωής των πολιτών παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, αρνούμενοι να παραλάβουν το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη για το 2015 που αποφάσισε να τους απονείμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, σε περίοδο ειρήνης, οι δείκτες γεννήσεων-θανάτων και παιδικής θνησιμότητας είναι αρνητικοί, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ΜΚΙΕ Γιώργος Βήχας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται στην χώρα μας, έχουν οδηγήσει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πάνω από 3 εκατομμύρια άπορων και εξαθλιωμένων άνεργων πολιτών.

«Δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ούτε στους Ευρωπαϊκούς λαούς που στέκονται εντυπωσιακά αλληλέγγυοι» είπε ο κ. Βήχας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε την πλάτη μας στους πολιτικούς και στους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή ως λογιστικά νούμερα. Αντιμετώπιση που εδώ και 5 χρόνια εξελίσσεται σε ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο κ. Βήχας αποκάλυψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς εκτός από τους ανασφάλιστους πολίτες στο ΜΚΙΕ απευθύνονται και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Επίσης, όπως ανέφερε, παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο και το φαινόμενο μονάδες του ΕΣΥ να απευθύνονται στο ΜΚΙΕ και να ζητούν ιατροφαρμακευτικό υλικό. Μάλιστα -όπως είπε- πριν από μία εβδομάδα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια απευθύνθηκε στο ΜΚΙΕ και ζήτησε γαστρασκόπιο, το οποίο και παραδόθηκε χθες στο Νοσοκομείο Λάρισας.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι το σπίτι μας» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρονται στην Ευρώπη των λαών, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης. «Εμείς αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αυτήν αποζητούμε. Με λύπη μας όμως βλέπουμε μια Ευρώπη χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, των οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι προτεραιότητά της είναι να βρίσκει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ παράλληλα πιέζει για την μείωση, πάνω από 50% σε σχέση με το 2009, των προϋπολογισμών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το ΜΚΙΕ , βάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του Ελληνικού λαού οδήγησε:

- 6 στους 10 μαθητές σε 64 σχολεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

- Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν ένα γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.

- 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% ζούσε ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

- 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61,876 μαθητές τους.

- 1,053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152,397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15,520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.

- 42,727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας και το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

«Αυτή η Ευρώπη, που θέλει να μας βραβεύσει, φαίνεται να μην ενοχλείται για όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από τους χιλιάδες θανάτους ανασφάλιστων συμπολιτών μας» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Θα ήταν υποκριτικό εμείς να παραλάβουμε ένα βραβείο όταν αυτή η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα υποσιτισμένα βρέφη, στους νεκρούς καρκινοπαθείς ασθενείς, στα γεμάτα απελπισία βλέμματα των ασθενών που υποφέρουν, των μανάδων που μας εξιστορούν ιστορίες τρομακτικής εγκατάλειψης αφού καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ελάχιστη τροφή για άλλη μια χρονιά» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΜΚΙΕ και ο κ. Βήχας προσθέτει ότι θα είχε μεγάλη σημασία αυτή η βράβευση να μετατραπεί σε μήνυμα ανθρωπιάς με απτά αποτελέσματα, στην αλλαγή πολιτικών και δυνάμωμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.