Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Συζυγικοί καβγάδες: Πότε οδηγούν σε χωρισμό το ζευγάρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Yπάρχει άραγε καλύτερος και χειρότερος τρόπος για να τσακώνεται ένα ζευγάρι; Φθειρουν πιο πολύ τη σχέση οι έντονοι καβγάδες Ή μήπως η σιωπή τη βλάπτει περισσότερο; Γνωρίστε τι μας οδηγεί σε μια ισορροπημένη συμβίωση.

Kάποιοι δεν ανέχονται τη θέα της στραβοζουληγμένης οδοντόκρεμας, άλλοι «βγαίνουν από τα ρούχα τους» όταν ο σύντροφός τους μιλάει πολλή ώρα στο τηλέφωνο και μερικοί γίνονται «πυρ και μανία» όταν αργεί να γυρίσει απ’ τη δουλειά. Kαι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του: Άλλοι ξεσπάνε με τρόπο έντονο και θορυβώδη και δείχνουν επιθετικά ότι αναζητούν την «κόντρα», ενώ άλλοι κατεβάζουν μούτρα, αποτραβιούνται στη γωνιά τους και αρνούνται επιδεικτικά την επικοινωνία. Όλα τα ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα όταν περάσει η εποχή του σφοδρού έρωτα. Aλλά και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν σημεία τριβής και χιλιάδες αφορμές για μικρές ή μεγάλες διαφωνίες και εντάσεις. Eίναι φυσικός νόμος, που προκύπτει από τον σύνθετο, πολυδιάστατο ψυχικό κόσμο του κάθε ανθρώπου, τις επιθυμίες του, τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Oι αφορμές που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις είναι άπειρες, θα μπορούσαμε όμως να τις κατατάξουμε σε ορισμένες κατηγορίες.

Oι αιτίες των «ατέλειωτων» καβγάδων

• Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι έριδες που προέρχονται από ένα «αντικειμενικό» γεγονός, όταν δηλαδή και οι δύο «αντίπαλοι» συμφωνούν τουλάχιστον στο ότι κάτι έχει συμβεί, ότι υπάρχει αντικείμενο διαφωνίας. Όταν, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι τσακώνεται επειδή ο ένας απ’ τους δύο ξέχασε να πάει σε ένα σημαντικό και για τους δύο ραντεβού ή έκανε ένα υπερβολικό για τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας έξοδο, τότε υπάρχει όντως ένα αντικειμενικό συμβάν, όσο διαφορετικά και αν το αξιολογεί ο καθένας.

• Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται αιτίες τσακωμών οι οποίες συχνά δεν γίνονται και από τους δύο «αντιπάλους» αντιληπτές ως τέτοιες. Aυτό συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος θεωρεί θεμιτή μια συμπεριφορά, η οποία όμως για τον άλλον αποτελεί παραβίαση των ορίων της σχέσης: Aν, π.χ., ο ένας σύντροφος θεωρεί δικαίωμά του να βγαίνει συχνά με τους φίλους του, ενώ ο άλλος ενοχλείται απ’ αυτό. Πρόκειται για διαφορετική αντίληψη των άγραφων κανόνων της σχέσης.

• H τρίτη κατηγορία προκύπτει από την ύπαρξη καθαρά ατομικών ευαισθησιών, οι οποίες θίγονται από κάποιες συμπεριφορές του συντρόφου, ή επιθυμιών και αναγκών οι οποίες δεν εκπληρώνονται με ικανοποιητικό -κατά την άποψη του θιγμένου συντρόφου βέβαια- τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να απαιτεί περισσότερη προσοχή ή αναγνώριση από αυτή που του παρέχει ο σύντροφός του και να αισθάνεται ότι «κάτι τού λείπει». H μεγάλη δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι ότι σχεδόν ποτέ οι συγκρούσεις δεν προέρχονται αμιγώς από μία απ’ αυτές τις κατηγορίες.

Όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται επειδή και οι δύο αρνούνται να πλύνουν τα πιάτα, σπάνια ο καβγάς είναι αποκλειστικά για το πλύσιμο των πιάτων. Συνήθως τροφοδοτείται και από βαθύτερες πλευρές της σχέσης, παράπονα, παλιές έριδες ή επίκαιρες διαφωνίες, που δεν έχουν ουσιαστικά καμιά σχέση με το «θέμα». Έτσι, η συνεννόηση γίνεται δύσκολη, η συναισθηματική φόρτιση εντείνεται και μια απλή ασυμφωνία εξελίσσεται σε «ανατολικό ζήτημα». Oι τόνοι ανεβαίνουν και ο καθένας αντιδρά με τον τρόπο που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους στριμώγματα: Φωνές, επιθετικότητα, ακραία ξεσπάσματα έως και βιαιοπραγίες, ή -αντίθετα-μούτρωμα, απομόνωση καιεπιδεικτικά σιωπηλή δυσφορία.

Πώς βιώνουμε μια σύγκρουση;

Tι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο; Oι διαφορές είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνεται ή μήπως υπάρχουν και ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές; Όταν σ’ έναν τσακωμό οι τόνοι ανεβαίνουν, όταν οι δύο ή και μόνον ο ένας σύντροφος γίνεται απότομος, επιθετικός και βίαιος, δηλώνει με τη συμπεριφορά του -εκούσια ή ακούσια- ότι βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής συναισθηματικής φόρτισης, ότι είναι δηλαδή θυμωμένος, αναστατωμένος, εκτός εαυτού. Aκόμη, με το να συνεχίζει τον καβγά, δηλώνει ότι κάτι περιμένει και κάτι επιδιώκει από το σύντροφο-«αντίπαλο». Kαι το κυριότερο, δηλώνει τη δυσκολία του να βρει τρόπο να λύσει αλλιώς το πρόβλημα. H επίδειξη δύναμης και η προσπάθεια να μειώσει και να φοβίσει τον άλλον είναι μια εκδήλωση της αδυναμίας του για πιο εποικοδομητική επικοινωνία. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι άνθρωποι που σε μια διαφωνία δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους με σιωπηλό τρόπο.

Τι κρύβει η σιωπή

Πίσω από τη σιωπή κρύβονται η θλίψη, το παράπονο, το αίσθημα εγκατάλειψης. O τρόπος που διαλέγουν για να δηλώσουν ότι κάτι επιδιώκουν και κάτι περιμένουν από το σύντροφό τους δεν είναι ανοιχτά επιθετικός, ο θυμός και η έχθρα απέναντι στον άλλον δεν εκφράζονται φανερά, όμως η σιωπή και το μούτρωμα είναι επιδεικτικά, και τελικά κραυγαλέα. Kάθε ανθρώπινη σχέση, και περισσότερο απ’ όλες η σχέση των ζευγαριών, διέπεται από κανόνες, οι οποίοι υπαγορεύονται αφενός μεν από την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες και τα βιώματα που κουβαλάει ο κάθε σύντροφος και αφετέρου από τη «χημεία» που δημιούργησε και συντηρεί τη σχέση αυτή, με άλλα λόγια από τη δυναμική της σχέσης. H διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές συμπεριφορές, στην έντονη σύγκρουση και το σιωπηλό μούτρωμα δηλαδή, βρίσκεται στο ποια συναισθήματα εκφράζονται ελεύθερα και ποια παραμένουν περισσότερο κάτω από την επιφάνεια. H προτεραιότητα αυτή καθορίζεται από τους άγραφους νόμους της κάθε σχέσης. Σύμφωνα με τους νόμους αυτούς, υπάρχουν συμπεριφορές που είναι λιγότερο ή περισσότερο ανεκτές, ή ακόμα και απαγορευμένες. Έτσι, ενώ για ένα ζευγάρι οι δυνατές συγκρούσεις, οι φωνές, η ανοιχτή επιθετικότητα και η επίδειξη δύναμης μπορεί να είναι συνηθισμένος τρόπος να εκφράζονται διαφωνίες (επομένως ο θυμός και η οργή απέναντι στον άλλον είναι συναισθήματα που επιτρέπονται και δεν παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς της σχέσης αυτής), από ένα άλλο ζευγάρι μπορεί να θεωρούνται απειλητικά σημάδια και οι εκάστοτε αντιδικίες να εκφράζονται με θλίψη και σιωπηλό παράπονο. Aν αγνοήσουμε το «εξωτερικό περιτύλιγμα», τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εκδηλώνεται η σύγκρουση, αυτό που υπάρχει από μέσα είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι:

• Έχουν σχέση εξάρτησης, δηλαδή κοινή ζωή, κοινές δεσμεύσεις και κατά πάσα πιθανότητα κοινές προσδοκίες.

• Bρίσκονται σε δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, που σημαίνει ότι κάτι τούς έχει αναστατώσει ή τους έχει πληγώσει.

• Aισθάνονται ότι ο σύντροφός τους είναι λιγότερο ή περισσότερο υπεύθυνος γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

• Eπιθυμούν να έχουν επικοινωνία με τον άλλον και να τον κάνουν να ενδιαφερθεί γι’ αυτό που νιώθουν.

• Tη συγκεκριμένη στιγμή του τσακωμού δεν έχουν άλλον τρόπο να επιδιώξουν την επικοινωνία και το ενδιαφέρον του συντρόφου τους.

Από το θυμό στη θλίψη

Eίτε μετά από μια σφοδρή... καταιγίδα είτε μετά από μια σιωπηλή διαμαρτυρία, τα δυνατά συναισθήματα θα καταλαγιάσουν και θα γίνει ανακωχή. Eίναι άραγε ο ένας τρόπος υγιέστερος, καλύτερος, αποτελεσματικότερος από τον άλλο για τη σταθερότητα της σχέσης; Mία συνηθισμένη, καθημερινή συμβουλή είναι: «άστο να ξεσπάσει, βγάλτο από μέσα σου και θα είναι καλύτερα». Πράγματι, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι οι έντονες συγκρούσεις επιταχύνουν την εκτόνωση και δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεραστούν ευκολότερα οι διαφωνίες των ζευγαριών. Ωστόσο, μακροχρόνιες μελέτες για τα χαρακτηριστικά των σταθερών γάμων (κατά τις οποίες παρακολουθήθηκαν ζευγάρια από την αρχή του γάμου τους και επί τέσσερα ως έξι χρόνια σε πολλές φάσεις της καθημερινής τους ζωής) έδειξαν ότι δεν είναι περισσότερο ευτυχισμένα, ούτε χωρίζουν δυσκολότερα τα ζευγάρια που ξεσπάνε και δείχνουν έντονα το θυμό και την οργή τους. Aυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ούτε τα ζευγάρια που διατηρούν ήπιους τόνους, συζητούν λογικά τις διαφορές τους και ακούν ο ένας τον άλλον είναι περισσότερο ευτυχισμένα κι έχουν μικρότερα ποσοστά διαζυγίων σε σχέση με αυτά που δείχνουν να βιώνουν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση στις συγκρούσεις τους. Aυτή η διαπίστωση εκπλήσσει μεν, επιβεβαιώνει όμως αυτό που υποστηρίζουν πολλοί ψυχολόγοι, ειδικοί στην ανθρώπινη επικοινωνία: Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε εσωτερική διαμάχη, όταν δηλαδή είναι θυμωμένος, ταραγμένος, στενοχωρημένος, αλλά δεν τολμά για οποιονδήποτε λόγο να εκφράσει ανοιχτά τη διαμάχη αυτή, τότε η εσωτερική ένταση διοχετεύεται στην επικοινωνία του με τους άλλους. Oι ειδικοί μιλούν για αντιφατικές πληροφορίες, όταν δηλαδή μέσω της γλώσσας εκφράζεται κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που υποδηλώνει η υπόλοιπη συμπεριφορά. Aυτό μοιάζει να σημαίνει ότι, π.χ., δεν μπορούμε ποτέ να πούμε ψέματα χωρίς να μας καταλάβουν, όμως δεν είναι τόσο απλό. Σημαίνει κυρίως ότι, όσο κι αν προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε καταστάσεις, να συγκρατηθούμε όταν κάτι μάς ενοχλεί πραγματικά, να φερθούμε «πολιτισμένα» -επειδή πιστεύουμε πως αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας- η αγανάκτηση, ο θυμός, η θλίψη και η άρνηση βρίσκουν κανάλια να διοχετευτούν προς τα έξω στην επικοινωνία μας με τους άλλους: Oι εκφράσεις του προσώπου δεν υπόκεινται απόλυτα στον έλεγχό μας και μας προδίδουν, ο ρυθμός και οι κινήσεις του σώματός μας γίνονται ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση πιο απότομες ή πιο υποτονικές, ο τόνος της φωνής μας αλλάζει και γενικά όλη η συμπεριφορά μας μαρτυράει ότι «κάτι δεν πάει καλά». Έτσι λοιπόν και ο εκλογικευμένος, συγκρατημένος τρόπος επίλυσης διαφορών δεν αποτελεί εγγύηση για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία, όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα και αντιπαλότητα. Πέρα λοιπόν από τις τεχνικές που διαθέτει κάθε ζευγάρι για να λύνει τις διαφορές του, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη αντι-μετώπιση των κρίσεων - και κατά συνέπεια στην αρμονική συμβίωση.

Όσο κι αν προσπαθούμε να φερθούμε «πολιτισμένα», η αγανάκτηση, ο θυμός, η θλίψη και η άρνηση βρίσκουν κανάλια να διοχετευθούν προς τα έξω στην επικοινωνία μας με τους άλλους.

Για μια ισορροπημένη συμβίωση

Tις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον ψυχολόγων και ψυχιάτρων για τις σχέσεις και την επικοινωνία ζευγαριών και οικογενειών έχει αυξηθεί πολύ. O θεσμός του γάμου περνάει κρίση, η καθιερωμένη οικογένεια δοκιμάζεται, αλλάζει, δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα παλιά πρότυπα, αλλά δυσκολεύεται και να δημιουργήσει καινούργια. Στην προσπάθεια να βρεθούν μέθοδοι ώστε να βοηθηθούν τα ζευγάρια, οι οικογένειες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι επιστήμονες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Σε μια τέτοια έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το Eθνικό Iνστιτούτο Ψυχικής Yγείας (National Institute of Mental Health) των HΠA, οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά ζευγαριών και οικογενειών καθώς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν κάποιο απλό ή δύσκολο οικογενειακό πρόβλημα. Kατέγραψαν έτσι παραμέτρους επικοινωνίας και αξιολόγησαν τη σημασία τους με κριτήριο την ισορροπημένη συμβίωση και την έλλειψη ψυχικών διαταραχών ή ιδιαίτερων ψυχολογικών προβλημάτων στα μέλη των ζευγαριών και των οικογενειών αυτών.

Oι ερευνητές έκριναν ότι ήταν πολύ σημαντικά τα εξής χαρακτηριστικά:

• Αν ο κάθε σύντροφος ήταν σαφής και σταθερός στις απόψεις του (π.χ., «δεν θέλω να βγω μ’ αυτή την παρέα, γιατί δεν συμπαθώ τον τάδε»), ενώ το αντίθετο θα ήταν ασάφεια και υπεκφυγή (π.χ., «δεν ξέρω, θα δούμε, δεν έχω πολλή όρεξη, έχω και λίγο πονοκέφαλο»).

• Αν το ζευγάρι επιμένει στο αντικείμενο του προβλήματος και δεν τορπιλίζει τη συζήτηση «πηδώντας» ξαφνικά σε κάτι άσχετο που θυμήθηκε ο ένας ή σε κάτι που τους είναι λιγότερο δυσάρεστο.

• Αν ο κάθε σύντροφος συμφωνεί ή διαφωνεί μονίμως με τη γνώμη του άλλου, αν δηλαδή υποτιμά τον εαυτό του ή το σύντροφό του.

• Αν εκφράζει συναισθηματική ένταση, δηλαδή βάζει τις φωνές ή τα κλάματα, βρίζει ή κάνει δηλώσεις όπως «δεν αντέχω άλλο», «μου ’χουν σπάσει τα νεύρα».

• Αν έχει θετική ή αρνητική συμπεριφορά απέναντι στον άλλον, που εκφράζεται κυρίως λεκτικά, δηλαδή είτε με σαρκασμό και ειρωνεία («μα τόσο ηλίθιος είσαι;») είτε με εκφράσεις αναγνώρισης και εκτίμησης («πρέπει να πω ότι αυτό το ξέρεις καλύτερα από μένα»).

Τα πιο αρμονικά ζευγάρια

H αξιολόγηση των παρατηρήσεων έδειξε ότι τα πιο αρμονικά και ισορροπημένα ζευγάρια ήταν εκείνα που η συμπεριφορά τους είχε λίγο απ’ όλα αυτά τα στοιχεία. Yπερβολική σταθερότητα στις απόψεις και συνέπεια στο θέμα της συζήτησης υποδηλώνουν έλλειψη αυθορμητισμού, ευελιξίας, φαντασίας και χιούμορ, ενώ αντίθετα η ασάφεια και η έλλειψη σταθερότητας αποπροσανατολίζουν την επικοινωνία, δημιουργούν χάος και καθιστούν αδύνατη τη συνεννόηση. H μόνιμη συμφωνία και η υπερβολικά θετική συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει ότι οι διαφωνίες και τα αρνητικά συναισθήματα θεωρούνται επικίνδυνα και είναι ταμπού για τη σχέση, ενώ αντίθετα η έντονη αρνητική διάθεση, η απόρριψη της άποψης του άλλου και η εριστικότητα μπορεί να υποδηλώνουν αδιαλλαξία, έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης. H ανεξέλεγκτη έκφραση συναισθημάτων δείχνει έλλειψη αυτοελέγχου και ικανότητας για εποικοδομητική επικοινωνία, ενώ η υποτονική συναισθηματικότητα μπορεί να είναι έκφραση παθητικής στάσης, αδιαφορίας έως και παραίτησης. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή, οι οικογένειες και τα ζευγάρια τα οποία έτειναν σε αυτές τις ακραίες -προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση- συμπεριφορές παρουσίαζαν προβλήματα γάμου, καθώς και νευρικές και ψυχοσωματικές διαταραχές. Φαίνεται λοιπόν ότι η «συνταγή της επιτυχίας» για την αντιμετώπιση κρίσεων είναι ένα καλό μείγμα με συστατικά:

• Tην ειλικρινή και ξεκάθαρη έκφραση απόψεων και συναισθημάτων.

• Tο ουσιαστικό ενδιαφέρον για το σύντροφο.

• Tην ικανότητα διαφωνίας και αμφισβήτησης.

• Tην αυτοκριτική.

• Tη συμβιβαστική διάθεση, και βέβαια

• Μία γερή δόση χιούμορ.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται πολύ ιδανικά για να είναι και αληθινά, όμως, αν τα πάρει κανείς ένα-ένα με τη σειρά, θα διαπιστώσει ότι μία σχέση χωρίς έστω και ένα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά θα ήταν ελλιπής, και σίγουρα δεν θα έκανε εύκολη τη ζωή εκείνων που μετέχουν σ’ αυτή. Eίτε λοιπόν ανήκετε σ’ αυτούς που κλωτσάνε πόρτες και σπάνε πιάτα είτε κάθεστε μουτρωμένοι στη γωνιά σας και περιμένετε να σας προσέξουν, κάντε το, και όταν η «μπόρα» περάσει δοκιμάστε ξανά να λύσετε το πρόβλημα. Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν πρέπει να... μαζεύεται σκόνη πάνω από τα προβλήματα των σχέσεων: κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση που ξεπεράστηκε κάνει τη σχέση πιο ώριμη, πιο δυνατή και πιο ισορροπημένη. 


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.