ΟΗΕ: Ακόμη ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Σύροι ως το τέλος του έτους
Άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας μέχρι το τέλος του έτους, αν ο πόλεμος εκεί συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αυξάνοντας πιθανόν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε ότι από τη σύγκρουση έχουν ήδη εκτοπιστεί μέχρι σήμερα το 2015 ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στη Συρία, καθώς οι μάχες εντείνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας που διέρχεται τον πέμπτο χρόνο πολέμου.
Κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη στις σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες προσπάθειες για βοήθεια που σκοπό έχουν να κρατήσουν τους Σύρους στη χώρα τους όπου είναι δυνατό και προειδοποίησε πως ο δριμύς χειμώνας που προβλέπεται να έλθει θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες κακουχίες.
"Εκτός αν γίνει κάτι μεγάλο για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης με πολιτικά μέσα, το ανθρώπινο τρένο που άρχισε να κινείται έξω από τη Συρία και τη γειτονιά της θα συνεχίσει να κινείται μήνες και μήνες", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ελ Χίλο.
"Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια προσφυγική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στη δημιουργία της UNHCR το 1950", είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
"Υπάρχουν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι φέτος και η πρόβλεψη είναι για άλλο ένα εκατομμύριο που θα εκτοπισθούν μέσα στη Συρία από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, αν η βία εξακολουθήσει να κλιμακώνεται", είπε ο Ελ Χίλο, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Δαμασκό.
"Άρα είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως περισσότεροι άνθρωποι θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη, επειδή οι χώρες που τόσο γενναιόδωρα φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες αυτούς –ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αίγυπτος– φθάνουν επίσης –στην περίπτωση μερικών από αυτές– ένα όριο", είπε.
"Παραμένω πολύ ανήσυχος για το Χαλέπι και τα περίχωρά του και την Ντεράα και τα περίχωρά της", είπε ο Ελ Χίλο. "Αυτά είναι δύο σημεία στον βορρά και στον νότο όπου φοβάμαι ότι θα δούμε περισσότερες μετακινήσεις ανθρώπων ως αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης των μαχών", είπε.
Ο Ελ Χίλο κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη προκειμένου να βοηθηθούν οι Σύροι να παραμείνουν στη χώρα – εκεί όπου αυτό είναι δυνατό. "Καθώς σας μιλώ σήμερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει μηδέν δολάρια να διαθέσει για τη σίτιση πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στη Συρία από την 1η Νοεμβρίου", είπε.
"Εχουμε ακόμη την ευκαιρία να επενδύσουμε και να βοηθήσουμε πολλούς Σύρους να παραμείνουν στη Συρία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό το ανθρώπινο τρένο θα συνεχίσει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης", είπε.
"Έχουμε 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι σε περιοχές στη Συρία τις οποίες είναι δύσκολο να φθάσουμε. Μπορούμε τώρα να φθάσουμε σε όλο και περισσότερους από αυτούς απ’ ό,τι προηγουμένως με τη διασυνοριακή πρόσβαση και σε μικρότερο βαθμό μέσω παραδόσεων ανάμεσα στις γραμμές που έχουν επιβραδυνθεί φέτος κυρίως λόγω κυβερνητικών περιορισμών και της αυξανόμενης ανασφάλειας", είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Συρία.
Οι παραδόσεις ανάμεσα στις γραμμές αναφέρονται σε παραδόσεις βοήθειας από περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
"Υπάρχουν 420.000 άνθρωποι σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς να πολιορκούνται από το ISIL στην Ντέιρ αλ-Ζορ", είπε ο Ελ Χίλο, αναφερόμενος σε μια πόλη υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Συρία η οποία πολιορκείται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
"Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με οιονδήποτε προκειμένου να φθάσει στους αμάχους και να διανείμει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε περιοχές που ελέγχονται από το ISIL", κατέληξε ο Ελ Χίλο.
-------------
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων σε Βαρσοβία, Πράγα και Μπρατισλάβα
Στον αντίποδα, αντιδιαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης», όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.
Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι --σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές-- συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.
«Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους» είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.
Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.
Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. «Καλωσήρθατε πρόσφυγες», «Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε», έγραφαν στα πανώ τους.
Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.
Στην Μπρατισλάβα, γύρω στους 1.500 ανθρώπους διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του αντιισλαμικού κινήματος του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Λούκας Κόπατς, με τη στήριξη και του εθνικιστικού κόμματος «Η Σλοβακία Μας». «Ο πολυπολιτισμός είναι μια ουτοπία, μην ανοίγετε τα σύνορα» και «Δεν είστε καλοδεχούμενοι, γυρίστε σπίτια σας», έγραφαν τα πανώ.
Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας οργανώθηκε και μια διαδήλωση υπέρ των προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι.
Δύο διαδηλώσεις έγιναν και την Πράγα, με εκείνην κατά της φιλοξενίας προσφύγων να είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερη. «Στείλτε τους στα σπίτια τους» και «Προστατεύστε τα σύνορα», ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πρώτη από αυτές ενώ οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζήτησαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα», έγραφε από την άλλη το πανό των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.
-------------
Γερμανία: Αυξήθηκαν οι συλλήψεις των διακινητών προσφύγων το 2015
Ο αριθμός των διακινητών που έχουν συλληφθεί στην Γερμανία για παράνομη διακίνηση προσφύγων αυξήθηκε κατά 40% το 2015, ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, παραπάνω από 2.330 διακινητές προσφύγων έχουν συλληφθεί στη χώρα, μια αύξηση 40% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, τόνισε η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες διακινητές προέρχονται από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Συρία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.
-------------
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης", όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.
Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη Βαρσοβία, περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, 10.000 κατά τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στην πλειονότητά τους δηλώνουν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.
"Βρισκόμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας από την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει την απόφαση να δεχτεί τους μουσουλμάνους" είπε ένας από τους διοργανωτές, μιλώντας στο πλήθος από την καρότσα ενός φορτηγού. Η Πολωνία έχει δεχτεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες, απορρίπτοντας όμως τη λογική των ποσοστώσεων.
Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της μεγάλης μάχης της Βιέννης το 1683, όταν τα πολωνικά στρατεύματα του βασιλιά Ιωάννη Γ΄ Σομπιέσκι απώθησαν τους Οθωμανούς εισβολείς.
Οι υποστηρικτές της φιλοξενίας των προσφύγων, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, ήταν πέντε φορές λιγότεροι. "Καλωσήρθατε πρόσφυγες", "Ρωτήστε μας πώς να βοηθήσουμε και όχι αν θα πρέπει να βοηθήσουμε", έγραφαν στα πανό τους. Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εκτίμηση γι α τον αριθμό των διαδηλωτών στις δύο κινητοποιήσεις.
Στην Μπρατισλάβα, γύρω στους 1.500 ανθρώπους διαδήλωσαν νωρίς το απόγευμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του αντιισλαμικού κινήματος του οποίου ηγείται ο ακροδεξιός Λούκας Κόπατς, με τη στήριξη και του εθνικιστικού κόμματος "Η Σλοβακία Μας". "Ο πολυπολιτισμός είναι μια ουτοπία, μην ανοίγετε τα σύνορα" και "Δεν είστε καλοδεχούμενοι, γυρίστε σπίτια σας", έγραφαν τα πανό.
Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας οργανώθηκε και μια διαδήλωση υπέρ των προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 άνθρωποι.
Δύο διαδηλώσεις έγιναν και την Πράγα, με εκείνην κατά της φιλοξενίας προσφύγων να είναι εμφανώς πολύ μεγαλύτερη. "Στείλτε τους στα σπίτια τους" και "Προστατεύστε τα σύνορα", ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πρώτη από αυτές ενώ οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και ζήτησαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα", έγραφε από την άλλη το πανό των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση, ζητώντας από τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.
-------------
Ουγγαρία: "Κινητά δικαστήρια" για τους καταπατητές των συνόρων
Οι αρχές της Ουγγαρίας θα θέσουν σε λειτουργία τα πρώτα κινητά δικαστήρια στα σύνορα με την Σερβία για να διώκουν μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε μια πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών το Σάββατο.
«Τέτοια “κινητά δικαστήρια” θα περιλαμβάνουν δικαστές και εισαγγελείς. Θα διαθέτουν ειδικά αυτοκίνητα για να δικάζουν τους δράστες, να αποφεύγουμε να φέρνουμε τους παραβάτες προς τα ενδότερα της επικράτειας μας και να χάνουμε χρόνο, τα δικαστήρια θα πραγματοποιούνται κοντά στα σύνορα», δήλωσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Spuntik.
Τα πρώτα δικαστήρια θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κοντά στα χωριά Ρόζσκε και Ασοτχάλομ, κοντά στα σύνορα με την Σερβία.
-------------
Πανευρωπαϊκό χαστούκι στο ρατσισμό #RefugeesWelcome
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν με σύνθημα «πρόσφυγες καλοδεχούμενοι» το Σάββατο στην Ευρώπη από το Λονδίνο ως την Κοπεγχάγη κι από την Αθήνα έως το Παρίσι και τη Μαδρίτη ζητώντας να σταματήσει η αδιαφορία για τους πρόσφυγες, στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος #RefugeesWelcome.
Την Κυριακή στις 19:30 το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών συνδιοργανώνουν σιωπηλή πορεία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες που προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Παραφωνίες στις αντιρατσιστικές διαθέσεις στην Ευρώπη ήταν εκδηλώσεις για τον ακριβός αντίθετο λόγο, στη Βαρσοβία και την Πράγα.
Πίσω από πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» ή «η ζωή των προσφύγων μετρά», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν στο Λονδίνο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να υιοθετήσει μια πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική.
Η πρώτη κίνηση του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν να συμμετάσχει στη διαδήλωση αυτή, αφού κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερη «συμπόνια».
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης ο Κάμερον ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως πολλοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής.
Στη Δανία, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των προσφύγων.
Πολλές χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στην Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής Σύρων προσφύγων κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί 24.000 πρόσφυγες μέχρι την επόμενη χρονιά.
Από την άλλη πλευρά ακροδεξιές ομάδες και θρησκόληπτες παραφυάδες οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης».
Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές δήλωσαν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ΕΕ, και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη Γερμανία, την πρωταθλήτρια στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, με 450.000 να έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, η κινητοποίηση ήταν σαφώς πιο χαλαρή. Μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ της καλύτερη υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη.
Περίπου 9.000 πρόσφυγες έφτασαν νωρίς χθες βράδυ στο Μόναχο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανέμεναν να υποδεχθούν «έως 13.000» συνολικά μέχρι το τέλος της ημέρας.
Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και σχεδόν 2.748 έχουν πνιγεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.
Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι Σύροι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα τους και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του από το 2011.
-------------
Να μάθουν γερμανικά συμβουλεύει η Μέρκελ τις γυναίκες πρόσφυγες
«Όσοι μιλάνε γερμανικά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία μας».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε χθες Σάββατο τις γυναίκες πρόσφυγες να μάθουν γερμανικά και να μην παραμείνουν απομονωμένες στις κοινότητές τους, την ώρα που η ενσωμάτωση των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στη Γερμανία εμφανίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Οι γυναίκες έχουν συχνά ζήσει φοβερά πράγματα και έχουν ψυχολογικά τραύματα όταν φτάνουν στη χώρα μας», δήλωσε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της. «Προφανώς προσπαθούμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, όμως παράλληλα δεν μπορώ παρά να τις συμβουλεύσω: μάθετε τη γλώσσα!».
Η Γερμανία αναμένει φέτος να υποδεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό ρεκόρ. Ήδη από την αρχή της χρονιάς 450.000 νέοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στη χώρα.
Αν και δεν θα λάβουν όλοι ασυλία, πολλοί, στην πλειονότητά τους Σύροι, θα εγκατασταθούν στη Γερμανία, όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
«Όσοι μιλάνε γερμανικά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία μας», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας μάλιστα τις μητέρες να μάθουν γερμανικά μαζί με τα παιδιά τους. «Μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο, μαθαίνουν στο σχολείο, συχνά είναι γρήγορα καλύτερα από τους γονείς τους, όμως δεν θα πρέπει να αφήνετε αυτό να σας αποθαρρύνει», τόνισε.
Παράλληλα η Μέρκελ ζήτησε από τις γυναίκες «να αναζητήσουν επαφές και να μην απομονωθούν, να μην μείνουν μόνο στη γνωστή τους κοινότητα, αλλά να προσπαθήσουν να βγουν από αυτή».
«Δώστε κουράγιο, αυτό είναι το σύνθημά μου», υπογράμμισε, προωθώντας μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να βοηθηθούν οι γυναίκες να βγουν από την απομόνωση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν την ανάγκη να μάθουν γερμανικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εγκαθίστανται στη χώρα.
-------------
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας του Αϊλάν
Νέα τροπή παίρνει η δραματική ιστορία του 3χρονου Αϊλάν, ο οποίος πνίγηκε στο Αιγαίο και έγινε σύμβολο του αγώνα των προσφύγων, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι ο πατέρας του ήταν ένας από τους διακινητές.
Εκτός από το ζευγάρι των Ιρακινών, που έχασαν δύο από τα τρία παιδιά του στο ναυάγιο και οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν αυτή την εκδοχή, στο ίδιο σενάριο καταλήγει και ένας 20χρονος Ιρακινός. Καταγγέλλει πως ο Αμπντουλά Κούρντι ήταν αυτός που κυβερνούσε τη βάρκα όταν ανετράπη και ότι συμμετείχε στο δίκτυο των διακινητών. Ο ίδιος ο πατέρας του Αϊλάν πάντως, απαντά πως όλα είναι ψέμματα.
"Εάν ήμουν διακινητής δεν θα έπαιρνα μαζί μου στη βάρκα τα παιδιά και τη γυναίκα μου", είπε ο Κουρντί σε βρετανική εφημερίδα.
-------------
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα
Φορώντας μπλουζάκια με μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Συρίας βγήκαν στο χορτάρι Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα το Σάββετο πριν την έναρξη του ντέρμπι.
Όλοι οι παίκτες φορούσαν το μπλουζάκι και φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι στο αγωνιστικό χώρο του «Βιθέντε Καλδερόν»
Μετά από πρόταση των «Ροχιμπλάνκος» και την αποδοχή από τους Καταλανούς, οι δύο ομάδες φωτογραφήθηκαν μαζί με σύνθημα «βοηθήστε τους πρόσφυγες».
Το συγκεκριμένο μπλουζάκι θα τεθεί προς πώληση και τα έσοδα θα πάνε στην εκστρατεία για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ACNUR), ενώ θα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις με τη συνεργασία και του Ερυθρού Σταυρού.
-------------
"Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να διαλέγουν ελεύθερα που θα μείνουν"
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα εγκατασταθούν.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες στους οποίους δίνεται προστασία στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να μείνουν – αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο", είπε.
"Δεν μπορεί επίσης να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε επιδόματα που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία στους πρόσφυγες που έχουν κατανεμηθεί σε μία χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια έρχονται έτσι κι αλλιώς στη Γερμανία", πρόσθεσε.
-------------
Πανό συμπαράστασης στους πρόσφυγες ανάρτησαν οι οπαδοί της ΑΕΚ
«ΑΕΚ, Μάνα όλων των προσφύγων» - Δείτε φωτογραφίες.
Ένα πανό συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες ανάρτησαν στο «πέταλο» του ΟΑΚΑ οι οπαδοί της ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον ΠΑΣ- Γιάννινα.
Το μήνυμα που έγραφε το πανό των κιτρινόμαυρων ήταν: «ΑΕΚ, Μάνα όλων των προσφύγων».
Παράλληλα, πρόσφυγες βρέθηκαν στις κερκίδες των οπαδών της «Ένωσης», καθώς σύνδεσμος οπαδών μίσθωσε πούλμαν προκειμένου πάνω από 50 μετανάστες να παρακολουθήσουν το ματς.
Στην αρχή του αγώνα, μάλιστα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.
Για την ιστορία, το παιχνίδι έληξε 3-1 υπέρ της Ένωσης
-------------
Συγκλονίζει η τραγωδία στο Φαρμακονήσι - Στους 34 οι νεκροί
Αυξάνεται στους 34, ο αριθμός των θυμάτων, από την ανθρώπινη τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε, άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών, ανετράπη. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τέσσερα βρέφη και έντεκα παιδιά, έξι αγόρια και πέντε κορίτσια.
Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.
Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μεταβαίνουν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.
-------------
Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν
Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε πριν από λίγη ώρα η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.
-------------
Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.
"Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
"Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς", προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν "το συντομότερο δυνατόν".
"Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση.
-------------
Η Τσεχία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία
«Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων».
Η Τσεχία θα ενισχύσει τους ελέγχους της στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενισχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας», δήλωσε ο υπουργός Μίλαν Κόβανετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.
-------------
Ευρωπαίοι δήμαρχοι στο πλευρό των προσφύγων
Καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να βοηθήσουν τους μετανάστες.
Τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων κάλεσαν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για τους δημάρχους του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα, Τζιούζι Νικολίνι και της Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού.
«Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο», γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο «Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης».
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.
Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.
«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (...), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή».
Όμως «απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη», γράφουν. «Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;»
«Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών».
«Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή» για αλληλεγγύη.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.
-------------
Με βέτο απειλεί η Σλοβακία για την κατανομή των προσφύγων
Σκληρή στάση θα κρατήσει ο υπ. Εσωτερικών στην έκτακτη σύνοδο των «28» τη Δευτέρα.
Η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο εφόσον στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» τη Δευτέρα ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινακ.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις προτάσεις που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες.
«Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο», είπε ο Κάλινακ.
-------------
Υπό όρους η φιλοξενία προσφύγων στη Βαρσοβία
Η Πολωνία μπορεί να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της, ξεχωρίσει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στη Βαρσοβία να τους ελέγχει για θέματα ασφαλείας, δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Ράφαλ Τρασκόφσκι.
Ο Τρασκόφσκι, που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη καθώς η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. "Εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη" φέρεται να είπε ο υφυπουργός στον ιστότοπο tvn24.pl.
"Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Θα πρέπει να ασφαλίσουμε στέρεα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα τους οικονομικούς μετανάστες, αποδεχόμενοι αυτούς που είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε, από τους πρόσφυγες που πρέπει να βοηθήσουμε επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις διώξεις", είπε.
Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, ο τρίτος όρος που θέτει η χώρα του είναι να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους για τα πρόσωπα που θα δεχτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την ασφάλειά της.
Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τους 2.000 που είχε δεχτεί αρχικά να υποδεχτεί.
Το κοινοβούλιο θα συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.
-------------
Γερμανία: Εκατοντάδες αστυνομικοί για τη φύλαξη των συνόρων με την Αυστρία
Οι γερμανικές αρχές κινητοποιούν "πολλές εκατοντάδες αστυνομικούς" για να ελέγχουν τα σύνορα της χώρας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων.
"Κινητοποιούμε πολλές εκατοντάδες" αστυνομικούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα, δηλαδή την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωνε την απόφαση αυτή από το Βερολίνο.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν σε ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας είπε ότι δύο ώρες αργότερα, γύρω στις 19.30, δεν είχε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η αστυνομία διευκρίνισε ότι προετοιμάζεται για να εφαρμόσει αυτό το μέτρο "για μεγάλο διάστημα" ενώ ο ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για προσωρινή απόφαση. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που μπαίνουν στη Γερμανία φτάνουν με τρένα στο Μόναχο. Η πόλη όμως αυτό το Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας τους έχουν πλέον εξαντληθεί: πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο καθώς τα κέντρα υποδοχής έχουν κατακλυστεί από κόσμο.
Μέσα σε δύο εβδομάδες έφτασαν στο Μόναχο 63.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
-------------
Γιατί η Μέρκελ έκλεισε τα σύνορα της Γερμανίας για πρόσφυγες και μετανάστες
Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία.
Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σέγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία.
Στις 18:40 ώρα Ελλάδας την Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.
Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων. Tην ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας - Αυστρίας με το σιδηρόδρομο.
Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποιήσης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλέφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.
Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. 'Οπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.
Η αδιάκοπη ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές. Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκεται η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.
Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα Η Αριστερά υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική. Μεταξύ τους τόσο χριστιανοδημοκράτες, όσο και βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τον οποίο μάλιστα κάλεσαν να συμμετέχει σε δέκα μέρες σε κομματική εκδήλωση. Εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ζέχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της Deutsche Welle, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», με άλλα λόγια να μειώσει, τις παροχές προς του πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
-------------
Μια φωτογραφία που κραυγάζει χίλιες λέξεις
Νέο σοκ από το ναυάγιο - τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι.
Ήταν πριν από λίγες ημέρες η φωτογραφία με την τραγική φιγούρα του Σύρου Αϊλάν να κείτεται στην άμμο. Τον περασμένο μήνα ήταν η φωτογραφία του Σύρου πατέρα που ξεσπούσε σε κλάματα αγκαλιάζοντας σφικτά τα παιδιά του, μόλις είχε πατήσει στην Κω. Σήμερα είναι αυτή η φωτογραφία, ενός άλλου Σύρου πατέρα από την ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που συμπυκνώνει όλο το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.
Ο άνδρας της φωτογραφίας βρισκόταν πάνω στη βάρκα που βυθίστηκε στο Αιγαίο παρασύροντας στο θάνατο 34 ανθρώπους, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Μεταξύ αυτών, τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά. Το δικό του παιδί στάθηκε μέχρι στιγμής πιο τυχερό και φαίνεται να κοιμάται, αποκαμωμένο προφανώς από την ταλαιπωρία και τις κακουχίες, μέσα στη σαμπρέλα που το κρατά στη ζωή.
Οι αρχές διέσωσαν 68 πρόσφυγες από το ναυάγιο ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στο Φαρμακονήσι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο. Οι σοροί θα μεταφερθούν με κανονιοφόρο στη Ρόδο.
Μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων, 432.761 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, εκ των οποίων οι 309.000 έφτασαν στην Ελλάδα. Οι μισοί είναι Σύροι που αναζητούν μια ευκαιρία στη ζωή αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
-------------
Σκληρή στροφή της Γερμανίας που ανέστειλε τη συνθήκη του Σένγκεν
Το Βερολίνο επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία αναστέλλοντας τη Συνθήκη Σένγκεν για να φράξει το ρυθμό εισροής προσφύγων στη Γερμανία, αναφέρει η Deutsche Welle .
Αντιδρώντας στην προσφυγική κρίση και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στη χώρα, η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας τη Συνθήκη του Σένγκεν, ενώ παράλληλα διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την γειτονική Αυστρία. Στις 18:40 ώρα Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης στο Βερολίνο και τα αιτιολόγησε με την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης και της επιστροφής στην καθημερινότητα.
Από εδώ και στο εξής όσοι περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι οι συνοριοφύλακες έχουν τεθεί μέχρι νεοτέρας σε συναγερμό. Όπως σημειώνει το Spiegel Online η ομοσπονδιακή αστυνομία στέλνει όλο το διαθέσιμο προσωπικό στη Βαυαρία για τον έλεγχο των συνόρων. Την ίδια ώρα διακόπτεται και η σύνδεση Γερμανίας - Αυστρίας με το σιδηρόδρομο. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια μέχρι αύριο το πρωί, 06.00.
Την Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον αυστριακό ομολόγό της Βέρνερ Φάιμαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Τα μηνύματα
Συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία ανακοίνωσε και η Τσεχία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε "μεγάλη κατανόηση" για τη γερμανική απόφαση. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επαναφορά μεθοριακών ελέγχων καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης δραστηριοποίησης στο προσφυγικό. Νωρίτερα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η καγκελάριος τον ενημέρωσε για το μέτρο.
Με την στροφή στο μεταναστευτικό η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στις αρχές του Μονάχου και άλλων πόλεων να διαχειριστούν χωρίς την πίεση των εξελίξεων την επιχείρηση στέγασης των χιλιάδων προσφύγων. Επιδιώκει επίσης να στείλει ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός στους πρόσφυγες για να σταματήσουν να έρχονται, και αφετέρου προς την ΕΕ για να βρεθεί λύση αύριο στο θέμα της ποσόστωσης, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28. Όπως δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό.
Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο σε όλη την Ευρώπη με κεντρικό σύνθημα "Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι - ανοιχτά σύνορα".
Πολιτικές τριβές προκαλούν οι αποφάσεις Μέρκελ
Η ροή προσφύγων και οι δυσκολίες των γερμανικών αρχών να ανταπεξέλθουν προκάλεσε στο προοίμιο της απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων πολιτικές τριβές. Στο επίκεντρο της κριτικής, τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και από την αντιπολίτευση βρίσκεται η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα για τους πρόσφυγες.
Το παράδοξο της αντιπαράθεσής είναι ότι ενώ Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά ακόμη και το κόμμα Η Αριστερά υπεραμύνονται την απόφαση της κ. Μέρκελ, οι πολιτικοί από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο της ασκούν κριτική. Μεταξύ τους τόσο χριστιανοδημοκράτες, όσο και βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι στηρίζουν τις επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τον οποίο μάλιστα κάλεσαν να συμμετέχει σε δέκα μέρες σε κομματική εκδήλωση. Εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Ζέχοφερ δεν συμμετείχε στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την ελεύθερη είσοδο των προσφύγων και ούτε ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αιφνιδιασμένοι δηλώνουν και αρκετοί υπουργοί Εσωτερικών ομόσπονδων κρατιδίων που είναι οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν τα κρατίδιά τους στους ρυθμούς εισροής των προσφύγων, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για χαοτικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση τους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση ο γερμανός επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκά στάνταρτ παροχών προς τους αιτούντες άσυλο. Πρωτίστως αυτό σημαίνει για τη Γερμανία ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει», με άλλα λόγια να μειώσει, τις παροχές προς του πρόσφυγες στο επίπεδο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
-------------
«Είχαμε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που ήρθε ο πόλεμος»
«Πώς να τη συγχωρέσω;», λέει ο πρόσφυγας που δέχθηκε τρικλοποδιά από την εικονολήπτρια στην Ουγγαρία.
Μπορεί η εικονολήπτρια από την Ουγγαρία Πέτρα Λάζλο να ζήτησε συγγνώμη για τις ντροπιαστικές πράξεις της να κλωτσήσει ένα κοριτσάκι και να βάλει τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που κρατούσε στην αγκαλιά του το παιδί του, ο τελευταίος ωστόσο δηλώνει πως δυσκολεύεται να τη συγχωρήσει.
Ο Σύρος Οsama Abdel-Muhsen Alghadab προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα Σερβίας- Ουγγαρίας όταν η Λάζλο του έβαλε τρικλοποδιά με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον 7χρονο γιο του Zaid, τον οποίο κρατούσε στην αγκαλιά του.
Ο 52χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, μίλησε στη βρετανική MailOnline από τη Γερμανία όπου έφτασε ύστερα από το τρομακτικό 12ήμερο ταξίδι από την Τουρκία.
«Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι και μας κρατούσαν μέχρι να έρθει λεωφορείο να μας πάει στα σύνορα», περιγράφει, «ήταν μια πολύ μικρή περιοχή κι ένα τεράστιο πλήθος. Ο κόσμος άρχισε να χάνει την υπομονή του, ήθελαν να περπατήσουν τα δέκα χιλιόμετρα ως τα σύνορα και η αστυνομία στεκόταν εκεί για να τους εμποδίσει. Επικράτησε χάος, ο κόσμος άρχισε να σπρώχνει. Δεν είδα τι έγινε, δεν ήξερα αν ήταν εικονολήπτρια ή αστυνομικός, απλώς ένιωσα να πέφτω».
Ο Alghadab, που είδε και το οπτικό υλικό με τη Λάζλο να κλωτσά ένα κοριτσάκι διερωτάται: «Πώς μπορώ να τη συγχωρήσω;»
Στην πατρίδα του, τη ρημαγμένη σήμερα συριακή πόλη Deir ez-Zor, ο άνδρας ήταν επόπτης εκπαιδευτών αθλημάτων. Ήταν επίσης προπονητής στην ομάδα Al Fituwa Football Club πριν αναζητήσει στη νότια Τουρκία διέξοδο από τον πόλεμο και το ISIS.
«Είχαμε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που ήρθε ο πόλεμος», περιγράφει, «μείναμε λίγο και περιμέναμε αλλά μετά τη μεγάλη καταστροφή φύγαμε. Πήγαμε στην Τουρκία στο τέλος του 2012».
Στην Τουρκία περνούσαν δύσκολα αλλά ο ένας γιος του ταξίδεψε στη Γερμανία κι ακολούθησε ο ίδιος με τον Zaid, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του.
Αρχικά ταξίδεψε στο Μποντρούμ και πλήρωσε χίλια ευρώ για μια θέση σε φουσκωτή λέμβο με προορισμό την Κω. Ο γιος του μπήκε δωρεάν επειδή ήταν πολύ μικρός.
Ο 52χρονος και ο μικρός Zaid έμειναν δύο ημέρες στην Ελλάδα πριν κάνουν το ταξίδι προς ΠΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο κι έφτασαν χθες το πρωί στη Γερμανία.
«Κάποια τμήματα του ταξιδιού τα κάναμε με τα πόδια, άλλα με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο», είπε στη MailOnline.
Λίγο πριν η εικονολήπτρια γίνει παράδειγμα προς αποφυγή με την τρικλοποδιά της, ένας αστυνομικός είχε κάνει το ίδιο στον Zaid. «Είχε πέσει κάτω, γι’ αυτό τον είχα εκείνη την ώρα στην αγκαλιά μου», εξήγησε. «Ήταν τρομοκρατημένος, έκλαιγε, φοβόμουν κι εγώ γι’ αυτόν».
Ο Alghadab χτύπησε στο σαγόνι πέφτοντας ενώ ο Zaid είχε μελανιές στο πόδι και στο σαγόνι και βρισκόταν σε σοκ.
Απαντώντας στον ισχυρισμό της Λαζλο πως νόμιζε πως δεχόταν επίθεση, ο Alghadab είπε: «Ποτέ δεν θα έκανε επίθεση ο κόσμος στα μέσα ενημέρωσης γιατί φέρονταν πολύ καλά στους πρόσφυγες».
-------------
Το συγκλονιστικό βίντεο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Από τη μια η θάλασσα της χαράς και από την άλλη η θάλασσα της αγωνίας και του θανάτου.
Ένα συγκλονιστικό βίντεο έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Από τη μια η θάλασσα της χαράς και του παιχνιδιού ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί και από την άλλη η θάλασσα της αγωνίας και του θανάτου για χιλιάδες πρόσφυγες.
Η πλοκή της ταινίας λειτουργεί σε συμβολικό επίπεδο, αντιπαραβάλλοντας ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές με την προσπάθεια για επιβίωση. Τη δράση συνοδεύει μια αναπάντεχη μουσική επιλογή, που σαν σκοπό έχει να υπογραμμίσει πως η ανεμελιά αυτού του καλοκαιριού στιγματίστηκε από μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση.
Δείτε το βίντεο:
-------------
Συγκλονίζουν τα μηνύματα που γράφουν τα σωσίβια των μεταναστών
«Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ». Το συγκινητικό αυτό μήνυμα βρέθηκε γραμμένο επάνω σε ένα από τα σωσίβια που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη. Κάθε σωσίβιο φέρει το βάρος της διάσωσης των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Κουβαλάει, ωστόσο, και μια σύντομη ανθρώπινη ιστορία. Ευχές και προσευχές των προσφύγων για ένα ασφαλές ταξίδι ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων μαζί με ένα μήνυμα για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός.
«Το όνομά μου είναι Αμπτιραχμάν Αλί Γιουσούφ. Αν με βρείτε καλέστε αυτό το νούμερο. Αυτή είναι η μάνα μου» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ένα από τα σωσίβια αυτά.
«Τα περισσότερα σωσίβια που έχουν βρει οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έχουν επάνω γραμμένο ένα τηλέφωνο μελών της οικογένειας των προσφύγων μαζί με ένα μήνυμα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα σωσίβια είναι πολλές φορές ένας τρόπος γι' αυτούς τους ανθρώπους να διασωθούν παρά το γεγονός ότι δεν είναι της καλύτερης ποιότητας» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Απόστολος Βεΐζης.
Ορισμένες φορές, όσοι δεν φορούν σωσίβια, γράφουν τηλέφωνα και μηνύματα στη μπλούζα τους. «Κάποιες φορές βρίσκουμε τις μπλούζες χωρίς να βρούμε τον άνθρωπο. Και εκεί έχουμε το δίλημμα, να πάρουμε τηλέφωνο να ενημερώσουμε τους δικούς του ή μπορεί να βρεθεί ζωντανός;» υπογραμμίζει ο κ. Βεΐζης.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα μηνύματα αυτά αποτελούν μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού που επιχειρούν: «Όπως μου έλεγε μια μητέρα από τη Συρία, όταν είμαστε στη Συρία είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουμε είτε από μια βόμβα, είτε από τις δυνάμεις του Άσαντ, είτε από το Ισλαμικό Κράτος. Το να μπω με τα παιδιά μου σε μια βάρκα για να φύγω προς την Ευρώπη είναι για μένα μια επιλογή που έχει το ρίσκο να πεθάνουμε. Έχουμε όμως μια πιθανότητα να επιβιώσουμε από αυτό το ταξίδι και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».
Από τις αρχές Μαΐου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν διασώσει περισσότερα από 15.000 άτομα στη Μεσόγειο και από τον Ιούνιο πάνω από 60 άτομα στο Αιγαίο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο ξεπερνάει τις 3.000.
«Είμαστε παρόντες σε 60 χώρες. Ωστόσο, για πρώτη φορά τις εικόνες που βλέπουμε δεν χρειάζεται να τις περιγράψουμε, γιατί ως κοινωνία τις έχουμε δει αυτές τις εικόνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα πρόσωπο, για παράδειγμα το πρόσωπο του μικρού Αϊλάν. Όμως, χτες στο Φαρμακονήσι χάθηκαν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 15 παιδιά. Γι' αυτούς τους ανθρώπους θα μιλήσει κανείς;».
Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παραδίδουν σε όλους τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών επιστολή της διεθνούς προέδρου της οργάνωσης, Τζοάν Λιου, μαζί με ένα σωσίβιο διάσωσης.
«Όταν οι Υπουργοί σας συγκεντρωθούν σήμερα για μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής για τη λεγόμενη "μεταναστευτική κρίση", ας λάβετε υπόψη σας ότι οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις προηγούμενες συνόδους έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσουν την κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. «Έχει έρθει η ώρα να τεθεί ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές της αποτροπής. Οι πολιτικές αυτές έχουν μετατρέψει μια προβλέψιμη και διαχειρίσιμη εισροή ανθρώπων σε μία ανθρωπιστική κρίση στις Ευρωπαϊκές ακτές, τα σύνορα, τους σταθμούς τρένων και τους αυτοκινητοδρόμους. Οι πολιτικές αυτές έχουν θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου. Η τρέχουσα προσέγγιση της "μη υποδοχής" και των κλειστών συνόρων έχει προκαλέσει θανάτους, τραυματισμούς και χάος» σημειώνεται.
Και η επιστολή καταλήγει χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οδοί νόμιμης διέλευσης και να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής σε όλους. Ας καταστήσουμε αυτό το σωσίβιο περιττό. Με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές».
Στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αποτελούμενη από τη γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Μαριέττα Προβοπούλου, τον διευθυντή προγραμμάτων Απόστολο Βεΐζη και τον επικεφαλή της αποστολής στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια Στάθη Κυρούση, θα παραδώσει την επιστολή και ένα σωσίβιο που εντόπισε ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Κω στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, σήμερα, στις 2 μ.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το μήνυμα του σωσιβίου είναι ένα μήνυμα προς τους ηγέτες να δοθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί προς την Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Βεΐζης.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.