Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου: Η πρωτοπορία του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η φετινή 3η Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι αντιληπτή από το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα της Κύπρου ως μιά σημαντική ευκαιρία να τεθούν υπεύθυνα και δεσμευτικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των ατόμων με αναπηρία στην Κύπρο: Τάδε έφη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχυ των διεκδικήσεων και αξιοποιώντας την φετινή 3ηΔεκεμβρίου για να απευθύνει μήνυμα χειραφέτησης προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς εξουσίας.

Νοηματοδοτώντας την κεντρική της εκδήλωση υπό τον τίτλο “Τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρίες της Κύπρου το 2012” (θεατράκι ΡΙΚ, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, 10 – 11 π.μ), η ΚΥΣΟΑ αποδίδει περιεχόμενο στην έννοια – ζητούμενο της χειραφέτησης, ως εξής: “Καλούμαστε να αξιολογήσουμε τις υφιστάμενες πολιτικές κατοχύρωσης ή εμβάθυνσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να εστιάσουμε στις υπαρκτές στρεβλώσεις ή ολιγωρίες που δυσχεραίνουν την εμπέδωση και εφαρμογή των ως άνω πολιτικών, να αναδείξουμε εντέλει τους όρους και τις προδιαγραφές πολιτικής ώστε να επιταχυνθούν τα βήματα ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία”.

Αξίζει να διαβάσουμε το σχετικό με την 3η Δεκεμβρίου μηνυματικό δελτίο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας, αναδύει και αναδεικνύει όσο κανένα το απαραίτητο μείγμα αυτογνωσίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να χαρακτηρίζει τις οργανώσεις διεκδίκησης κοινωνικών δικαιωμάτων. Γράφουν :

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, κατανοεί πλήρως και αναλαμβάνει το χρέος της ως δια νόμου αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος της Κυπριακής Πολιτείας, να ορίσει και χαράξει τον προοδευτικό δρόμο που οδηγεί στην ισοτιμία δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, επεξεργαζόμενη και εισηγούμενη τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά σχετικά εργαλεία πολιτικής. Από πλευράς της η Κυπριακή Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, καλείται πλέον να συνειδητοποιήσει ότι η εφαρμογή στην πράξη προοδευτικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία προϋποθέτει την αληθινή - ουσιαστική συνεργασία με το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα και την αξιοποίηση της πλούσιας γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας των αναπηρικών φορέων. Οι επιφανειακές γενικόλογες διακηρύξεις και οι ατελείς ή ανεπεξέργαστες πολιτικές επιβάλλεται να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Το Κυπριακό αναπηρικό κίνημα έχει πλέον κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας και κάνει πράξη το “άνοιγμα” της απαραίτητης – υπεύθυνης και δεσμευτικής – συζήτησης, ώστε η ανάπτυξη και εμβάθυνση των πολιτικών ισότιμης κοινωνικής ένταξης να εξελιχτεί σε στέρεες βάσεις και με διασφαλισμένη την μακρόπνοη προοπτική τους. Αναπτυγμένα σε τέσσερις διακριτές και ιδιαίτερα σημαντικές ενότητες, η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναδεικνύει τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρία το 2012, υπό την έννοια ότι παραθέτει υπεύθυνα τους όρους και προϋποθέσεις ώστε τα “στοιχήματα” να κερδηθούν.

Η κεντρική για την 3η Δεκεμβρίου – Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εκδήλωση της ΚΥΣΟΑ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο θεατράκι του ΡΙΚ (ώρα έναρξης 10 π.μ.) και θα μεταδοθεί ζωντανά από το δημόσιο ραδιόφωνο. Θα διατυπωθεί δεσμευτικός λόγος και θα ξεδιπλωθούν οι απαραίτητοι για την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία όροι πολιτικής, επί των ακόλουθων κρίσιμων θεματικών ενοτήτων:


I Διαβούλευση

Η εφαρμογή στην πράξη της θεσμοθετημένης διαβούλευσης της ΚΥΣΟΑ με την Κυπριακή πολιτεία για σχέδια και αποφάσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία – Τα θεμελιώδη κριτήρια – Η εφαρμογή στην πράξη της αρχής ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ..

II Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες


Ένα “εργαλείο” που πρέπει να αξιοποιηθεί – οι προτάσεις της ΚΥΣΟΑ – Η Σύμβαση αποτελεί εργαλείο για τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε δικαίωση των διεκδικήσεων.

III Θέματα αναπηρίας και ΜΜΕ


Η ανάγκη προώθησης των δικαιωματικών διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος – οι προτάσεις της ΚΥΣΟΑ – η ζητούμενη συμβολή των ΜΜΕ στον αγώνα αναχαίτισης των πατερναλιστικών προτύπων – η εφαρμογή της αρχής ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ στην δημοσιογραφική διαχείριση των θεμάτων αναπηρίας

IV Αναπηρία και τοπική αυτοδιοίκηση


Τα κρίσιμα ζητούμενα, οι τρόποι διεκδίκησης και κατοχύρωσής τους, οι αναγκαίες δεσμεύσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης έχει ετοιμαστεί εγχειρίδιο, στο οποίο αναλύονται τα θέματα της κάθε υποενότητας, προτείνονται σαφείς κατευθύνσεις εμβάθυνσης των πολιτικών και αξιώνονται σαφείς δεσμεύσεις υιοθέτησης των κατευθύνσεων από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς εξουσίας. Το εγχειρίδιο θα διατεθεί τόσο στους εκπροσώπους των Κυπριακής Πολιτείας και τους υποψήφιους των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η δημιουργία του, απηχεί την ανάγκη ύπαρξης ενός “εργαλείου” διαρκούς αξιολόγησης των πολιτικών ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και έμμεσης πλην σαφούς υπενθύμισης των “κρίσιμων στοιχημάτων” για τα άτομα με αναπηρία, το προσεχές και όχι μόνο μέλλον.
Ιδαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η ειδική αναφορά της ΚΥΣΟΑ στον ρόλο των ΜΜΕ αναφορικά με την προώθηση της ατζέντας διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος. Οπως επισημαίνεται , “θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την παρουσία εκπροσώπων των Κυπριακών ΜΜΕ στην κεντρική εκδήλωση της ΚΥΣΟΑ. Η πολύπλευρη και ουσιώδης ενημέρωση των ανθρώπων των ΜΜΕ σχετικά με τα κρίσιμα στοιχήματα για τα άτομα με αναπηρία της Κύπρου την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την διασφάλιση της απαραίτητης συνέπειας και συνέχειας των ενταξιακών πολιτικών και για τον αληθώς δεσμευτικό χαρακτήρα των όποιων σχετικών εξαγγελιών της πολιτικής εξουσίας”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.