Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

«Εγκαίρως θα έχουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι των πανελλαδικών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων μίλησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν εγκαίρως το μηχανογραφικό δελτίο με το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Συγχρόνως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την προσεχή Πέμπτη θα παρουσιασθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή, το σχέδιο «Αθηνά».

Ήδη, όπως υπογραμμίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν φέτος στις 17 Μαΐου, για τη μεγαλύτερη κατηγορία των υποψηφίων, ενώ τα μαθήματα τελειώνουν στις 15 Μαΐου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα της ενισχυτικής διδασκαλίας, που επανέρχεται από φέτος σε όλα τα γυμνάσια και του χρόνου θα επεκταθεί και στα λύκεια.

Έτσι, ένας σημαντικός θεσμός, σημείωσε, έρχεται να βοηθήσει τις οικογένειες, πολλές από τις οποίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα βασικά μαθήματα που έχουν αδυναμίες με επιπλέον διδασκαλία.

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Χατζητέγας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται φέτος θεαματική μείωση του αριθμού εισακτέων και συγχρόνως εκτιμάται ότι θα εκλείψουν οι χαμηλές βαθμολογίες σε ορισμένα τμήματα, στα οποία τελικά πολλοί από τους εισαχθέντες δεν παρακολουθούσαν. Επισημαίνει όμως και την αβεβαιότητα που υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το οριστικό σχέδιο «Αθηνά» και ποια τμήματα ή σχολές καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στις στρατιωτικές σχολές, που φέτος μειώνουν τον αριθμό των θέσεων, γεγονός που οδηγεί, όπως τονίζει, σε αναπόφευκτη άνοδο των βάσεων.

Ο καθηγητής-ερευνητής Χρήστος Κάτσικας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει και αυτός τη μείωση του αριθμού εισακτέων και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα έχουν φέτος να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Πάνω απ’ όλα όμως, προσθέτει, εξακολουθεί να υπάρχει η δυσκολία στην επαγγελματική αποκατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανεξαρτήτως των σπουδών που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά.

Ο κ. Κάτσικας εκτιμά ότι και φέτος θα έχουμε περίπου 30.000 υποψήφιους που θα έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση, γεγονός που θα έχει ως επίπτωση να πέσουν και πάλι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση σε πολλά τμήματα.

Ο ίδιος ερευνητής, πάντως, επισημαίνει ότι φέτος ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εισαχθεί, λόγω των μειώσεων και του ανταγωνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.