Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Φάρμακα για τον διαβήτη ασπίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί επιστήμονες, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και στην πρόληψή του.

Οι ερευνητές, σε συνάντηση με το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Θώρακος, ανακοίνωσαν ότι
ασθενείς στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και εμφάνισαν αργότερα καρκίνο του πνεύμονα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να γίνει μετάσταση.

«Η έρευνά μας, καθώς και άλλες έρευνες, φανερώνει μία σχέση μεταξύ της χρήσης μετφορμίνης ή θιαζολιδινεδιόνης (TZD) και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα» εξηγεί ο δρ Πίτερ Ματσόνε της Κλινικής του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Ωστόσο, αυτό που είναι μοναδικό στην έρευνα αυτή είναι ότι διαπιστώσαμε ότι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη ή TZD για τον διαβήτη κι έχουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα σε λεπιδώδη κύτταρα και μικρά κυτταρικά καρκινώματα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης».

Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό 157 διαβητικών που επέζησαν του καρκίνου του πνεύμονα.

Όσοι είχαν λάβει είτε φάρμακο μετφορμίνης είτε TZD είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο έπασχαν να κάνει μετάσταση ( 20% από εκείνους που έλαβαν τα φάρμακα είχαν όγκους που έκαναν μετάσταση, ενώ το 42% δεν είχε.)

«Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε εμφανίζουν τη μετφορμίνη πιο προστατευτική από τα TZD» λέει ο Ματσόνε.

Στα TZD συγκαταλέγονται το φάρμακο Avandia της GlaxoSmithKline, που είναι ευρέως γνωστό ως ροζιγλιταζόνη και το ανταγωνιστικό του Actos ή πιογλιταζόνη που παρασκευάζεται από την εταιρεία Takeda Pharmaceutical.

Ο Ματσόνε είπε ότι μία μέρα θα είναι εφικτή η χρήση μετφορμίνης για την πρόληψη του καρκίνου στους καπνιστές. Όμως, ο δρ Ντέιβιντ Γκούτερμαν, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακος, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προτού προταθεί κάτι τέτοιο.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα φάρμακα ευρείας χρήσης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με 41 εκατομμύρια συνταγές να έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ το 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κολέγιο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε καρκίνους παγκοσμίως και ευθύνεται για 1.2 εκατ. θανάτους τον χρόνο. Μόνο το 15% των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα ζει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 171 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από διαβήτη το 2000 και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φθάσει τα 366 εκατομμύρια.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.