Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Διακοπή χαπιών λόγω… χρώματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπερδεύει η εμφάνιση των σκευασμάτων σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι συχνές αλλαγές στο χρώμα και στο σχήμα των γενόσημων χαπιών, που προορίζονται για τις καρδιακές νόσους, προκαλούν σύγχυση στους ασθενείς, με αποτέλεσμα συχνά να διακόπτουν τη χρήση τους, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια πιθανή αλλαγή στο χρώμα των χαπιών ωθεί τους ασθενείς να σταματήσουν τη λήψη τους σε ποσοστό 34%, ενώ μια αντίστοιχη αλλαγή στο σχήμα τους αυξάνει τις πιθανότητες να το κόψουν κατά 66%.

«Είναι αδύνατον για τη διακοπή λήψης των χαπιών να κατηγορήσουμε αποκλειστικά τις όποιες αλλαγές γίνονται στην εμφάνισή τους. Μπορούμε μόνο να ισχυριστούμε ότι υπάρχει κάποια έμπρακτη σχέση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής στο νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital» στη Βοστόνη και επικεφαλής της έρευνας, δρ. Aaron Kesselheim, ο οποίος παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι την ίδια σύγχυση έχουν συχνά και οι ασθενείς του.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν ύστερα από τη μελέτη ιατρικών αρχείων για πάνω από 11.500 Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί για καρδιακή προσβολή τα έτη 2006-2011. Σε όλους είχαν συνταγογραφηθεί γενόσημα φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου το 29% των ασθενών παρατήρησαν αλλαγή στο χρώμα ή στο σχήμα των χαπιών τους. Μετά την αλλαγή διαπιστώθηκε ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων για τουλάχιστον ένα μήνα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί ότι οι περισσότεροι αποφασίζουν τη διακοπή των χαπιών, επειδή είναι πεπεισμένοι ότι το φαρμακείο απ’ όπου τα προμηθεύτηκαν έχει κάνει λάθος. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να επηρεάζουν τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία και η γενική υγεία του κάθε ασθενή. Πάντως, σε όσους έχουν και την παραμικρή αμφιβολία για τα φάρμακα που παίρνουν συστήνουν να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, προτού τα διακόψουν από μόνοι τους, ακόμη και αν πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.