Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Έτσι σχηματίζεται το Σέλας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές time-lapse του Σέλαος (Aurora Borealis ή Southernalis αν προτιμάτε), το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους του πλανήτη μας. Το πιθανότερο είναι ότι αρκετοί γνωρίζετε πως δημιουργείται, αλλά και πάλι αξίζει να παρακολουθήσετε ή να μοιραστείτε την παρακάτω πολύ απλή εξήγηση του Hank Green της ομάδας SciShow:

Τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τους ηλιακούς ανέμους φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης και ταξιδεύουν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών του. Μερικά από αυτά τα σωματίδια εκτρέπονται προς τη Γη, ενώ κάποια άλλα αλληλεπιδρούν με τις μαγνητικές γραμμές δημιουργώντας ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων με κατεύθυνση τους δύο πόλους (γι’ αυτό παρατηρείται Σέλας ταυτόχρονα και στους δύο).

Όταν φτάσουν στην ιονόσφαιρα συγκρούονται με ιόντα οξυγόνου και αζώτου, τα οποία απορροφούν την ενέργεια και έρχονται σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση. Στη συνέχεια αποδιεγείρονται εκπέμποντας την ενέργεια με τη μορφή ορατής ακτινοβολίας. Αυτό είναι το Σέλας και τα διαφορετικά χρώματα προέρχονται εξαιτίας της αποδιέγερσης διαφορετικών ιόντων.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.