Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

Στο "κόκκινο" τα Ταμεία - Δεν φτάνουν τα αποθεματικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μία διαρκή ωρολογιακή βόμβα έχει μετατραπεί το ασφαλιστικό σύστημα. Η περιουσία των ταμείων συντάξεων, εξαιρουμένων του ΝΑΤ και του ΟΓΑ, δεν υπερβαίνει πλέον το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό το αποθεματικό δεν φτάνει να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις, μετά το 2016, οπότε και θα αρχίσει να εκδηλώνεται το μεγάλο πρόβλημα.

Η συρρίκνωση της δημόσιας χρηματοδότησης των Ταμείων, σε συνδυασμό με τη μείωση των απασχολουμένων και την υπέρμετρη αύξηση των συνταξιούχων, οδηγεί σε αδιέξοδο.

Υπολογίζεται ότι το 2016 θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι 900 εκατ. ευρώ. Το 2017 τουλάχιστον 1,88 δισ. περισσότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Το 2018 το ποσό ανέρχεται σε 2,15 δισ., το 2019 αυξάνεται στα 2,40 δισ. ενώ το 2010 φθάνει στα 2,67 δισ.

Όλες οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως και στο τμήμα των κύριων συντάξεων θα πρέπει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όχι μόνο των επικουρικών, όπως ισχύει από την 1.7.2014 και τα εφάπαξ.

Δηλαδή, εκτός από το κομμάτι της κρατικής συνεισφοράς, που θα αντιστοιχεί στα 360 ευρώ, το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε όλο τον ασφαλιστικό βίο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.