Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ηλεκτρονική «μύτη» ανιχνεύει τον καρκίνο των πνευμόνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η συσκευή εντόπισε με ακρίβεια 90% την παρουσία πολύ μικρών όγκων.
Επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ ανάλυσης της αναπνοής που βοηθά στη διάγνωση των όγκων στους πνεύμονες.

Η νέα συσκευή που ονομάζεται NaNose, δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε από μια ομάδα βρετανών, αμερικανών και ισραηλινών ερευνητών και γεννά ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση ενός από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές παρουσίασαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας τα συμπεράσματα της δοκιμής της νέας συσκευής σε 358 ασθενείς που είτε είχαν καρκίνο των πνευμόνων, είτε κινδύνευαν να εκδηλώσουν.

Σύμφωνα με τον εφευρέτη του NaNose, καθηγητή Hossam Haick, από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας η νέα συσκευή που αναλύει την αναπνοή των ασθενών στην οποία ανιχνεύονται πτητικές ουσίες που παράγονται από τους όγκους, ήταν δυνατό να ανιχνεύσει με ακρίβεια 90%, ακόμη και την παρουσία πολύ μικρών όγκων, ενώ ήταν δυνατό να κάνει τη διαφοροποίηση σε διαφορετικούς τύπους όγκων κάτι που ήταν μη αναμενόμενο.

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας δημιουργήθηκε το τσιπ του NaNose το οποίο αναγνωρίζει τη μοναδική «υπογραφή» των πτητικών ουσιών στην αναπνοή.

Η συσκευή βοήθησε στο διαχωρισμό των υγιών ανθρώπων από εκείνους που είχαν καρκίνο των πνευμόνων αρχικού σταδίου στο 85% των περιπτώσεων και των υγιών από εκείνους που είχαν καρκίνο προχωρημένου σταδίου στο 82% των περιπτώσεων. Επίσης, το τεστ έκανε το διαχωρισμό ανάμεσα σε πρώιμους και προχωρημένου σταδίου όγκους στο 79% των περιπτώσεων.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πάρει άδεια και ελπίζεται ότι θα είναι διαθέσιμη σε μερικά χρόνια.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.