Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τα (έξι) δάχτυλα δείχνουν το θρόνο! - Η γεννετική ιδιαιτερότητα της οικογένειας Σίλβα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια λέξη κυριαρχεί στα χείλη των Βραζιλιάνων αυτές τις ημέρες: «Hexa». Ήτοι το (πολυπόθητο) έκτο στέμμα που κυνηγάει η «σελεσάο» στο δικό της Μουντιάλ. Λόγοι αισιοδοξίας δεν της λείπουν. Τα κέφια του Νεϊμάρ, η σιγουριά που παρέχει το δίδυμο Τιάγκο Σίλβα - Νταβίντ Λουίζ στο κέντρο της άμυνας, διαιτητές τύπου... Γιουίτσι Νισιμούρα στην πρεμιέρα, αλλά και μια ξεχωριστή οικογένεια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, 14 μέλη της οποίας δείχνουν τον θρόνο.

Πώς; Με τα έξι δάχτυλα που έχουν σε κάθε χέρι και κάθε πόδι! Η οικογένεια Σίλβα έχει μια γενετική ιδιαιτερότητα, γνωστή ως πολυδακτυλία. «Εμείς είμαστε ήδη παγκόσμιοι πρωταθλητές για έκτη φορά. Τώρα η Βραζιλία πρέπει να μας μιμηθεί» λέει αστειευόμενη η γιαγιά Σίλβια Σάντος.



Άλλοι το... κόμπλεξ

Ο Φρανσίσκο ντε Ασίς Καρβάλιο ντα Σίλβα (κι όμως, ένας είναι!), πατέρας της Σιλβάνα, «αφεντικό» στο σπίτι των Σίλβα, ήταν ο πρώτος που παρουσίασε πολυδακτυλία Ο «Six» (έξι), όπως τον αποκαλούσαν, έκανε πέντε παιδιά, τέσσερα εκ των οποίων κληρονόμησαν αυτό το χαρακτηριστικό.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με μεγάλη φυσικότητα, υποθέτω επειδή έτσι έκανε και ο πατέρας μου. Εδώ στο σπίτι το κόμπλεξ το έχει όποιος διαθέτει πέντε δάχτυλα» εξηγεί η Σίλβια. «Εχω τρία παιδιά και μόνο το μεγαλύτερο (σ.σ. Εντουάρντο) δεν έχει έξι δάχτυλα. Όταν πήγα την κόρη μου (σ.σ. Άννα Καρολίνα) για να αφαιρέσουμε αυτά του ποδιού, γιατί δυσκολεύονταν να φορέσει σανδάλια, ο Ντουντού (σ.σ. ανιψιός) ζήτησε να τα φυλάξω για να τα βάλουμε στα χεράκια του. Ηταν πέντε ετών και ένιωθε κατώτερος με πέντε δάχτυλα»!


Μότο: Με αφορμή το αυριανό ματς της Βραζιλίας με το Καμερούν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, η οικογένεια Σίλβα θα κάνει ένα πάρτι, το οποίο φέρει την ονομασία «η λάμψη των Hexas». Σε αυτό είναι καλεσμένοι και οι... πενταδάχτυλοι συγγενείς, αφού θα εκπροσωπούν τα Μουντιάλ που έχει αυτή τη στιγμή στη συλλογή της η «σελεσάο»

Όχι με το μεσαίο!

Η Άννα Καρολίνα, αφού στην παιδική της ηλικία ξεπέρασε το τραύμα των έξι δακτύλων, το αντιμετωπίζει με πολλή φυσικότητα, όπως πρέπει άλλωστε. «Από τα τρία μου παιδιά μόνον ο μεγαλύτερος, ο Μπερνάρντο, γεννήθηκε με έξι δάχτυλα» εξηγεί, βιώνοντας και πάλι με τον μεσαίο γιο της, τον Ζοάο Πέδρο (πέντε ετών), το παράπονο για την... έλλειψη δακτύλων. «Επειδή κάνει ό,τι και εμείς, χρησιμοποιεί το μεσαίο δάκτυλο για να δείχνει, ενώ για εμάς κανονικά είναι ο δείκτης» συμπληρώνει για την «γκάφα» του μικρού, ο οποίος λογικά θα μάθει να... δείχνει κανονικά.


Μότο: Μεταξύ 3% και 5% των παιδιών που γεννιούνται στη Βραζιλία πάσχουν από κάποια γενετική ανωμαλία. Η πολυδακτυλία είναι η πιο συνηθισμένη εξ αυτών

Βιρτουόζος στο βιολί

Ο 15χρονος Ζοάο Σίλβα, πρώτος από αριστερά στη φωτογραφία, παίζει μπάλα ως τερματοφύλακας και, όπως εξηγεί, τα έξι δάκτυλα δεν τον εμποδίζουν σε καμία δραστηριότητά του, ποδοσφαιρική και μη.

Το αντίθετο, μάλιστα, αφού στα 15 του ο Ζοάο ντε Ασίς ντα Σίλβα έχει εξελιχθεί σε έναν βιρτουόζο του βιολιού, ενώ η ξαδέλφη του, Μαρία Μορένα ντα Σίλβα, οκτώ ετών, ονειρεύεται να μάθει και αυτή ένα μουσικό όργανο. «Ποτέ δεν έπαιξα πιάνο, αλλά θέλω να μάθω και ίσως να είναι πιο εύκολα να παίζω με έξι δάκτυλα» λέει, χαμογελώντας, το κορίτσι, το οποίο έχει αποδεχθεί αυτή τη διαφορετικότητα, έστω και αν την ενοχλεί η... εμμονή φίλων και γνωστών να κοιτούν συνεχώς τα χεράκια της.

Μπράβο Ιάπωνες!

Απολαμβάνουν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Βραζιλία, αποθεώνουν Όσκαρ, Χαλκ και Νταβίντ Λουίζ, αλλά δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα τους. «Τα έξοδα ήταν τεράστια και τώρα δεν μπορώ ούτε να φανταστώ την αντίδραση του κόσμου, αν η Βραζιλία δεν κατακτήσει το Μουντιάλ» συμπληρώνει η γιαγιά Σίλβια, η οποία έμεινε άναυδη με τους Ιάπωνες φιλάθλους και την ενέργειά τους να καθαρίσουν τις εξέδρες από σκουπίδια, μετά το τέλος των αγώνων της ομάδας του Αλμπέρτο Τζακερόνι. «Πρέπει να μαθαίνουμε από τέτοιες ενέργειες» καταλήγει η ηλικιωμένη, η οποία βλέπει τα ματς από την τηλεόραση. Ο μόνος εκπρόσωπος της... εξαδάκτυλης οικογένειας Σίλβα που θα βρεθεί στο γήπεδο «Μανέ Γκαρίνσα» είναι ο 15χρονος Ζοάο. Ποιος ξέρει, ίσως μπορέσει να δείξει τον... δρόμο στη «σελεσάο»!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.