Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ήλιος και θάλασσα χωρίς αποκλεισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ελεγχόμενη παραμονή κάτω από τον ήλιο είναι ευχάριστη και ευεργετική, ο ήλιος όμως θέλει προσοχή, καπέλο, γυαλιά για την προστασία των ματιών, κατάλληλο αντιηλιακό, και βέβαια στην παραλία να υπάρχει ομπρέλα ή σκιερό μέρος.

«Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣΗ παραμονή και μόνο μέσα στο θαλασσινό νερό δρα χαλαρωτικά και ευεργετικά, η κίνηση και ιδιαίτερα η κολύμβηση γυμνάζει και δυναμώνει όλο το μυϊκό σύστημα και βοηθά στον καλύτερο συντονισμό του νευρικού συστήματος. Είναι εύκολη η πρόσβαση για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα; Μιλάμε με τον Τηλέμαχο Γαβαλά, εκπαιδευτικό, τέως διευθυντή του Ειδικού Σχολείου στην Κέρκυρα, τέως περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, σχολικό σύμβουλο Φυσικής Αγωγής και πρόεδρο του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας.

- Προσβάσιμες οι παραλίες;

«Δυστυχώς, όχι. Στους ελάχιστους χώρους στάθμευσης και όπου αυτοί υπάρχουν δεν βρίσκονται οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, οι υποδομές για ΑμεΑ, αποδυτήρια, τουαλέτες, διάδρομοι, ράμπες, δεν υπάρχουν και οι ελάχιστες που υπάρχουν δεν είναι σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετούν. Η άμμος και τα βότσαλα είναι μεγάλο πρόβλημα, ελάχιστες παραλίες είναι πραγματικά προσβάσιμες. Ακόμα και οι μικροί διάδρομοι που κατασκευάζονται δεν έχουν το κατάλληλο πλάτος για το αμαξίδιο ή για παράλληλη κίνηση ΑμεΑ και συνοδού».

- Οι προϋποθέσεις;

«Πρέπει τουλάχιστον να έχει ένα δρομάκι ξύλινο ή από τσιμέντο που να καταλήγει σε μια προβλήτα αρκετά φαρδιά κοντά ή μέσα στη θάλασσα, με ράμπα και σκαλάκια για να εξυπηρετούνται και τα ΑμεΑ με καρότσι και άλλοι με ελαφρότερες αναπηρίες».

- Με αμαξίδια;

«Θα μπορούσε, βέβαια, η εξυπηρέτηση στην παραλία να γίνει και με ειδικά αμαξίδια όπου κάθεται ο λουόμενος χωρίς υποβοήθηση και με αυτονομία να απολαύσει τη θάλασσα. Ομως σε ελάχιστες παραλίες στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες υποδομές. Εμείς κάνουμε το άλλο, με τέσσερις πανάλαφρους αλουμινένιους διαδρόμους, που μεταφέρονται πανεύκολα, δημιουργούμε προσπελασιμότητα σε κάθε αμμουδιά, την ειδική κατασκευή που θα επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα να χαίρονται με ασφάλεια τη θάλασσα».

- Τι χρειάζεται;

«Η εγκατάσταση αποτελείται από χώρο στάθμευσης, ειδικά αποδυτήρια, διάδρομο που οδηγεί στη θάλασσα και ένα ειδικό, πλωτό αμαξίδιο, το οποίο επιτρέπει στα ΑμεΑ να μπαίνουν με αυτό μέσα στο νερό. Παράλληλα, έχει σηματοποιηθεί κατάλληλα η διαδρομή πρόσβασης στην παραλία. Κατασκευάσαμε στην Αμμουδάρα τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούν οι συντοπίτες μας, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να χαίρονται με ασφάλεια τη θάλασσα, αλλά να πραγματοποιούν και ορισμένες από τις θεραπείες και τις ασκήσεις τους στο υδάτινο στοιχείο».

- Μεγαλύτερη ασφάλεια;

«Τα παιχνίδια με τη θάλασσα και το νερό είναι επικίνδυνα για όλους, γι' αυτό και έχουμε κάθε καλοκαίρι τόσους πνιγμούς. Οι απλοί κανόνες που ισχύουν για όλους μας ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό στα ΑμεΑ. Ενδεδειγμένος τρόπος για να απολαύσει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα με ασφάλεια το θαλάσσιο μπάνιο είναι το μικρό σωσίβιο γιλέκο, το οποίο είναι κομψό, μοντέρνο, εξασφαλίζει ασφάλεια και άνεση (δεν είναι τυχαίο που επιβάλλεται και στα περισσότερα θαλάσσια αθλήματα)».

- Θαλάσσια αθλήματα;

«Η συμμετοχή, βέβαια, σε κάποιο οργανωμένο ναυτικό όμιλο που δίνει τη δυνατότητα για άθληση σε σχέση με το υγρό στοιχείο, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.Υπάρχουν Ναυτικοί Όμιλοι στο κέντρο και στην περιφέρεια που έχουν τμήματα κολύμβησης, κωπηλασίας, κανό και ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ. Η άσκηση εκεί γίνεται με ειδικούς προπονητές και με ειδικά προσαρμοσμένο εξοπλισμό».



Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.