Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Απίστευτη ταλαιπωρία από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις των πολιτών από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μακρά αναμονή και φυσικά την ταλαιπωρία τους.

Όπως είναι γνωστό από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση

Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Δυστυχώς όμως υπάρχει έλλειψη γιατρών πανελλαδικά για τη στελέχωση κλιμακίων ελέγχου και μάλιστα για ορισμένες ειδικότητες και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις που απαιτείται εξέταση κατ’ οίκον το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να δημιουργούνται τραγικές καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συμπολίτες μας είναι αιχμάλωτοι αυτής της κατάστασης και εκφράζουν την αγανάκτησή τους με δηλώσεις τους στη «Ρ».
Η περίοδος αναμονής από τη μέρα που υποβάλλουν την αίτηση είναι αρκετά μεγάλη φτάνοντας και τον ένα χρόνο, ενώ και οι ρυθμοί εξέτασης είναι επίσης πολύ αργοί, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν φαίνεται ότι το ενδιαφέρον από τους γιατρούς και μάλιστα συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι ελάχιστο όπως για παράδειγμα νευρολόγους ή ψυχίατρους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι αντίστοιχες περιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι αποζημιώσεις των γιατρών είναι μηδαμινές και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα γιατροί του ΚΕΠΑ είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας επειδή ήταν… απλήρωτοι.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καταβάλλονται προσπάθειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην περιοχή μας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μέσα στον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν αρκετές επιτροπές για τις ανάγκες του νησιού μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα εξεταστούν συνολικά 50 περιπτώσεις νευρολογικού και ψυχιατρικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επιτροπές και για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τον προηγούμενο μήνα λειτούργησαν επιτροπές στην Κάλυμνο, χτες άλλη επιτροπή βρέθηκε στη Λέρο, σύντομα θα έρθει η σειρά της Κω και τον επόμενο μήνα θα πάρει σειρά και η Ρόδος.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει ως αρμοδιότητα την ενιαία εκτίμηση αναπηρίας για όλους τους πολίτες και για το σύνολο παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, επεσήμανε σε Ειδική Έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή επικροτεί την προσπάθεια ώστε η πιστοποίηση της αναπηρίας να γίνεται με μεγαλύτερες εγγυήσεις αντικειμενικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, ωστόσο, διαπιστώνει την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές (συχνά υπερβαίνει τους έξι μήνες), μία δυσλειτουργία που μπορεί να συνεπάγεται τη στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιάριου υγείας για αντίστοιχο διάστημα.

Επίσης, ως αδυναμίες καταγράφονται ο εξαναγκασμός των πολιτών να υποβάλλονται σε νέες ιατρικές εξετάσεις, με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, η έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος, η μη

συνεκτίμηση άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη βιοποριστική ικανότητα όπως η ηλικία και το σύνηθες επάγγελμα του ενδιαφερόμενου, η έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η επιβάρυνση με το κόστος εξέτασης για πολλές κατηγορίες πολιτών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Για το σοβαρό αυτό θέμα ο συμπολίτης μας Κώστας Καλογιαννίδης έστειλε στη «Ρ» την παρακάτω επιστολή: «Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, της οικονομικής κρίσης, και της κακομοιριάς μας, κάθε μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη και επωφελής για όλους τους Έλληνες πολίτες που τόσο ταλαιπωρούνται καθημερινά απ΄αυτό το απρόσωπο «τέρας» που λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Ως μια τέτοια καινοτομία εμφανίστηκε η ίδρυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, των «περίφημων» ΚΕ.Π.Α. Θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο νέος θεσμός αξιολόγησης των παντός είδους αναπηριών θα επέφερε αφενός την εξακρίβωση των απανταχού «μαϊμούδων» αναπήρων και αφετέρου την τάχιστη απόδοση των ποσοστών αναπηρίας για κάθε εξεταζόμενο ώστε, επιτέλους, να αποφευχθούν οι τυχόν καθυστερήσεις του παρελθόντος. Όμως φευ!!Το αντίθετο ακριβώς συνέβη.

Για πολλούς και διάφορους λόγους (π.χ ελλειπής στελέχωση επιτροπών) οι καθυστερήσεις των συνεδριάσεων των επιτροπών έγιναν από πολύμηνες σε ετήσιες ή και μεγαλύτερης διάρκειας ενώ συγχρόνως οι συντάξεις αναπηρίας, οι συντάξεις γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων και τα επιδόματα αναπηρίας αναστέλλονται για τα υπό εξέταση ʼτομα Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που αφήνονται, από οικονομικής άποψης,έρμαια της μοίρας τους.

Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία που δείχνει το Ελληνικό Κράτος για το πιο αδύναμο κομμάτι του; Αν ναι ας μας το πουν τουλάχιστον για να μη τρέφουμε και αυταπάτες.

Ως ακόμη ένα υπό εξέταση Α.Μ.Ε.Α των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α στο απώτερο μέλλον (διότι στο προσεχές μέλλον αυτό φαντάζει απίθανο έως αδύνατο) δεν θα ήθελα να έχω φρούδες ελπίδες ότι, ως δια μαγείας, θα εξαλειφθούν τα κακώς κείμενα που ανέφερα προηγουμένως.Θα ήθελα, όμως, σ΄αυτό το σημείο να προτείνω κάποιες ιδέες-μέτρα που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να απαλείψουν τις συνέπειες από τη δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α όπως:

1) Να δίνεται η δυνατότητα στα υπό εξέταση Α.Μ.Ε.Α που ζητούν την παράταση ισχύος των συντάξεων αναπηρίας, συντάξεων γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων και επιδομάτων αναπηρίας να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ένα χρόνο τουλάχιστον πριν από τη λήξη ισχύος αυτών ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα αναμονής που υπάρχει ανάμεσα στην ημερομηνία λήξης και στην ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός του από τα ΚΕ.Π.Α.

2) Να παραταθεί κατά 6 μήνες τουλάχιστον η ισχύς των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας που έληξαν ώστε ακόμη κι αν υπάρχουν λογικές χρονικές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα οικονομικής εξαθλίωσης Α.Μ.Ε.Α που καταντούν κυριολεκτικά επαίτες.(Για να είμαι δίκαιος αυτή η ρύθμιση εξετάζονταν σοβαρά από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το αν ψηφίστηκε ή όχι δεν το γνωρίζω με σιγουριά αλλά είναι βέβαιο από προσωπική πείρα ότι η παράταση ισχύος δεν αφορά τις συντάξεις γήρατος ειδικών κατηγοριών εργαζομένων όπως π.χ τετραπληγικών-παραπληγικών, τυφλών και νεφροπαθών που αν μη τι άλλο η στοιχειώδης λογική μου τους κατατάσει στα Α.Μ.Ε.Α).

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω άλλο.Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι τόσο ανάλγητη απέναντι στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας της και θα επιδείξει επιτέλους τη λίγη καλή θέληση που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ο ελπιδοφόρος θεσμός των ΚΕ.Π.Α. “


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.