Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με δωρεάν συμμετοχή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο χαρακτήρας του προγράμματος εορταστικός. Η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι και ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός, κ.ά.

Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει και αυτό στον εορτασμό με τη διοργάνωση εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με την ομάδα «Art Acts-Τέχνης Δράσεις», Ειδικό θέμα εορτασμού: «Ο Χρόνος στην Τέχνη και η Τέχνη του Χρόνου».

Η είσοδος και στα τρία εργαστήρια θα είναι ελεύθερη.

Α' : ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7-12 ΕΤΩΝ
Τίτλος: «ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ»
Ημερομηνία: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 17:30-19:00
Εκπαιδευτής: Εύη Κανέλλου, μαθηματικός, συνεργάτης του Μουσείου

Ιστορική Αφήγηση: Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τρόπους με τους οποίους μετρούσαν τον χρόνο στην αρχαία εποχή, τους αστερισμούς, τον μύθο της Περσεφόνης που συμβόλιζε την εναλλαγή των εποχών, τον αρχαιότερο τύπο ρολογιού, δηλ. το ηλιακό ρολόι, καθώς και τον αρχαιότερο μετεωρολογικό και ωρομετρικό σταθμό του κόσμου, το Ωρολόγιο του Κυρρήστου (Αέρηδες, Πλάκα).

Β' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Τίτλος: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΧΡΟΝΟ ΧΡΟΝΟ»
Ημερομηνία: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 16:00-18:00

Ερέθισμα: O διάλογος των έργων δύο σύγχρονων ευρωπαίων ζωγράφων: «Δεσμός Ένωσης» του Ολλανδού Μaurits Cornelis Escher και «Η εμμονή της μνήμης» του Ισπανού Salvador Dali.

Γ' : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Τίτλος: «ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΜΕΙΣ...ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
Ημερομηνία: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα: 12:00-14:00

Εργαστήριο εικαστικής κατασκευής ενός «πολυπολιτισμικού» χαλιού.
Ερέθισμα: H αφήγηση δύο κειμένων διαφορετικών πολιτισμών: «Αν είσαι άνθρωπος», ποίημα του Άγγλου David Herbert Lawrence και «Η ιστορία των άλλων», πεζό κείμενο του Μεξικανού Subcomandante Marcos.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα παραπάνω δωρεάν εργαστήρια, θεωρείται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. - Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697
email: enomikou@herakleidon-art.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.