Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Τι προτάσεις κάνουν οι διάφοροι φορείς και πως αντιδρούν όσοι πλήττονται από τις αλλαγές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετικός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Στουρνάρας


Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτονας ότι πλέον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο Σκάι, ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση πράγματι βελτιώνει την κατάσταση, μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια ασφάλιση από το ‘18 . Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μεταβατική περιόδο που περιλαμάνει το Σχέδιο Κατρούγκαλου έως το 2018.


Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, "το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή".


Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες. Έτσι, σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι, "εφόσον εμείς τηρούμε τα υπεσχημένα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Και αν τεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη. Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα".


Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά " Ναι, πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει και ο Πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό και έχουμε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης πια".


Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που εκτιμούσαν αρχικώς. Έτσι, ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5%, φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ίσως έχουμε άρση των capital controls εντός του έτους εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. "Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη. Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Και, όμως, οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω" ανέφερε χαρακτηριστικά.


--------------

Πέντε φορές πάνω από τη Γαλλία οι εισφορές στην Ελλάδα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στουρνάρας: Οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες

Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλει το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους δουλεύουν με μπλοκάκι αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των ανεξάρτητων αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων - ιατρών - μηχανικών), αλλά και του οικονομικού επιμελητηρίου.

Οι αντιδράσεις όλων των φορέων των αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και εμπόρων βιοτεχνών, επαγγελματιών κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών είναι έντονες, καθώς διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η/1/2017 και μετά θα είναι εξοντωτικές.


Μεγάλο αγκάθι είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών που θα προκύψουν από την 1/1/2017 μετά τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το φορολογητέο εισόδημα. Εως διπλάσια θα είναι τα ασφάλιστρα, κατά μέσο όρο, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ - 30.000 ευρώ δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αφού δεν προβλέπονται αντίστοιχα αυξημένες παροχές.


Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα συγκριτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» και από τα οποία προκύπτει ότι στη Γαλλία, για παράδειγμα, στο βασικό σύστημα ασφάλισης για κύρια σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν ως εξής: από 0-38.000 ευρώ ποσοστό εισφορών 8,23% και για το ποσό από τα 38.000 έως τα 190.000 ευρώ, επιπρόσθετη διαφορά επί του υπολοίπου κατά 1,87%.


Ετσι, με βάση τα στοιχεία αυτά και σε σύγκριση με την πρόταση του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για ένα εισόδημα 70.000 ευρώ, ο Ελληνας αυτοαπασχολούμενος θα πληρώσει 14.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Γάλλος αυτοαπασχολούμενος 3.725 ευρώ (3.127 ευρώ έως τα 38.000 ευρώ και άλλα 598 ευρώ για το υπόλοιπο ποσό των 32.000 ευρώ που υπολείπεται μέχρι τα 70.000 ευρώ). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εντελώς διαφορετική και πιο ήπια, σε σύγκριση με την κυβερνητική πρόταση, είναι η εισφοροδοτική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολουμένων σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία και το Βέλγιο.


Σε παρέμβασή του για το ασφαλιστικό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε εμμέσως κατά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες απ’ ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή», είπε.


Από την πλευρά του ο Γιώγος Κατρούγκαλος επιμένει. «Δεν αυξάνουμε τα ποσοστά για τους ελεύθερος επαγγελματίες, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε και σ αυτούς τον κανόνα ότι θα υπολογίζονται πλέον στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, όχι στη βάση ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν εικονικές και προϋπόθεταν ότι το εισόδημα καθενός αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος» είπε ο υπουργός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».


Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής, εξορθολογισμού και συγκράτησης της δαπάνης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να εξυπηρετούμε τον άνεργο, φτιάχνοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιταχύνοντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε.


--------------

«Λάθος η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών»

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αρθρογραφεί στο newsbeast.gr.

Η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης τακτικής που έχει εφαρμοστεί ως προς το ασφαλιστικό, από το 2010 και μετά.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*


Ενώ για τρεις δεκαετίες σχεδόν είχαμε έναν ατελείωτο διάλογο που δεν κατέληγε πουθενά, τα τελευταία έξι χρόνια βλέπουμε έναν καταιγισμό νομικών αλλαγών και περικοπών, χωρίς συζήτηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς κατεύθυνση.


Η επιμελητηριακή κοινότητα, εκφράζοντας το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.


Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οφείλει να προχωρήσει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με δεδομένο ότι κάθε σύστημα συντάξεων τροφοδοτείται από την παραγωγή, για να έχουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια οικονομία που ανθεί και αναπτύσσεται, ώστε να εξασφαλίζει καλές και σταθερές συντάξεις.


Το σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να στηρίζεται στη λογική του «όποιος πρόλαβε» ούτε και του «να πληρώσουν οι άλλοι». Χρειαζόμαστε ένα ασφαλιστικό που θα συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη με την ανάπτυξη. Και όχι ένα σύστημα που θα συντηρεί αδικίες, εξαιρέσεις και προνόμια, απομυζώντας την παραγωγή και το φορολογούμενο πολίτη.


Πάνω σε αυτή τη βασική λογική, οφείλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Με διάλογο αλλά και με ουσιαστικές αλλαγές στην πράξη. Τα Επιμελητήρια έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με κοινωνικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό πρόσημο.


*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος


--------------

Οι 10 προτάσεις των εμπόρων για το Ασφαλιστικό

«Να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες έξι φορές, κύριες συντάξεις».

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο απέστειλε χθες η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας σε αυτή τα 10 σημεία πάνω στα οποία εστιάζει την διαπραγματευτική λογική του εμπορικού χώρου για το Ασφαλιστικό.

«Από τον Ιανουάριο του 2016 δεχτήκαμε επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με τη προϋπόθεση να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες έξι φορές, κύριες συντάξεις και να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


Η ΕΣΕΕ ζητά επίσης να ενταχθούν στο σχέδιο οι παρακάτω 10 προτάσεις:


1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.


2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».


3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.


4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).


5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.


6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.


7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.


8. Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.


9. Να υπάρξει ποσοστικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.


10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.


--------------

Επιστημονικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του Ασφαλιστικού

Αίτημα για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για τη δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος ζητούν από την κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις πέντε επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών), κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που προβλέπεται να ισχύσουν από 01/01/2017, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες επιστήμονες αυτών των κλάδων.


Μάλιστα, καλούν τα μέλη τους σε πανεπιστημονική συγκέντρωση για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ράπτης.


--------------

Για σύνδεση φορολογικού-ασφαλιστικού μιλά ο Κατρούγκαλος


«Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους στο 38%», πρόσθεσε, «επισημαίνοντας ότι το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται. Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», δήλωσε, «μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο σχέδιο δεν αλλάζουν τα ποσοστά παρακράτησης των εισφορών, αλλά ο κανόνας που αναφέρεται στο πραγματικό τους εισόδημα».


Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι: «η κυβέρνηση επιδιώκει να ενώσει το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Δεδομένο ότι με τις εισφορές πληρώνονται οι συντάξεις της προηγούμενης γενιάς», τόνισε, «εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις στο ίδιο ύψος από κάπου πρέπει να πάρουμε τις εισφορές. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ότι προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα και όποιο ποσοστό πλήρωναν οι μισθωτοί, να το εφαρμόσουμε σε όλους. Να μην είναι οι μισθωτοί που θα τραβάνε το κάρο της οικονομίας. Επίσης, αυτό το ποσοστό», δήλωσε, «να μην υπολογίζεται σ’ ένα εικονικό εισόδημα αλλά στο πραγματικό εισόδημα».


Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων, τόνισε, ότι: «αυτή θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και μετά θα μικραίνει μέχρι να μηδενιστεί σε σχέση με τους νέους συνταξιούχους, για να αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις. Η έννοια του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς θα είναι προς όφελος των σημερινών συνταξιούχων», πρόσθεσε, «καθώς αντί να είναι παγωμένη η σύνταξή τους, εάν τα πράγματα πάνε καλά δεν θα έχουν την εγγύηση της σημερινής σύνταξης, αλλά και μία ελπίδα ότι θα ανεβεί».


Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή για το κομμάτι του εισοδήματος θα πηγαίνει στις συντάξεις δήλωσε, ότι : «είναι εσκεμμένες οι αναφορές για μικρές διαφορές μεταξύ 25ετίας και 35ετίας. Ευνοήσαμε σκόπιμα εκείνους που έχουν χαμηλή κατηγορία ετών και μισθών ή ήταν άνεργοι», ανέφερε, «αλλά προβλέψαμε και για εκείνους που έχουν δυνατότητα να μείνουν στη δουλειά ένα κίνητρο. Στα ώριμα χρόνια μετά τα 27-30 οι εργαζόμενοι που έχουν την επιλογή να μείνουν στη δουλειά τους θα έχουν κίνητρο, γνωρίζοντας ότι κάθε χρονιά που μένουν θα μετράει διπλά στη σύνταξή τους».


Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».


Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: « η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».


--------------

Τις δικές της προτάσεις για το ασφαλιστικό κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ
Τι προτείνει η Συνομοσπονδία – Αναλυτικά παραδείγματα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών των κοινωνικών φορέων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) και εκπροσώπων της κυβέρνησης, για να συζητηθούν οι πτυχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, πέραν της προσωρινής αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, το οποίο (σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό) συμφωνήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενόψει της συνάντησης, η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει τις παρατηρήσεις σχετικά με πτυχές του προσχεδίου νόμου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες κρίνει ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, ενδεχομένως και πλήρους απαλοιφής.


Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τα παραδείγματα που καταγράφονται παρακάτω από τη ΓΣΕΒΕΕ:


«Τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ (ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκουν) υφίστανται σημαντικές επιβαρύνσεις ως προς το σύνολο των ετήσιων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Κρίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως μια φθίνουσα κλιμάκωση γι' αυτά τα εισοδήματα, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης και δήλωσης πραγματικών εισοδημάτων. Το πλαφόν που υπολογίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού είναι όχι μόνο αυθαίρετα υψηλό, αλλά και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.


Η διατήρηση της αναλογικής χρέωσης στις εισφορές υγείας (6,95% με πολύ υψηλό ανώτερο πλαφόν), δημιουργεί σημαντικά κίνητρα φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής. Ειδικότερα, για τις εισφορές υγείας, είναι αδιανόητο να επιβαρύνονται οι επαγγελματίες με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα, με χρεώσεις οι οποίες ανέρχονται έως και 4.888 ετησίως. Το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει το συντελεστή και να ορίσει ρητά το ανώτατο πλαφόν.


Η εξαγγελία περί ρύθμισης και κατανομής των ασφαλιστικών οφειλών, όσων εργάζονται με μπλοκάκι, προσκρούει σε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, νομικές ρυθμίσεις, αλλά και διαπραγματευτικές διευθετήσεις. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η δαπάνη και αμοιβή «εξωτερικών» συνεργατών γίνεται με βάση ένα προϋπολογισθέν κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει τον τελικό ανάδοχο, ανεξάρτητα την κατανομή σε εργοδότη/εργαζόμενο. Η εξαγγελία αυτή θα προσθέσει σημαντικό διοικητικό και γραφειοκρατικό βάρος. Μάλιστα, στις περιπτώσεις ταυτόχρονης διατήρησης ιδιότητας μισθωτού και επαγγελματία, η καταβολή διπλών εισφορών λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας και ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ίσως θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση συνυπολογισμού στον εργασιακό βίο των επιπρόσθετων ενσήμων από πλεονάζουσες εισφορές).


Θεωρούμε δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Τούτο θα πρέπει, όμως, να αναφέρεται ρητά στο νέο φορολογικό σχέδιο. Σε αυτήν την εκδοχή, βάσει υπολογισμού, θα θεωρείται το προηγούμενο έτος, διότι αλλιώς προκύπτουν θέματα κυκλικότητας υπολογισμών. Παραμένει ασαφές, αν θα υπάρχει ασφαλιστική εκκαθάριση στο τέλος του φορολογικού/ασφαλιστικού έτους.


Εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ ότι η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό, λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων στις ασφαλιστικές και φορολογικές κλίμακες. Θεωρεί δεδομένο ότι ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις. Άλλωστε, η ύπαρξη τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων παράλληλα με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και άλλων έμμεσων μορφών ελέγχου συνιστά αναχρονισμό, όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.


Οι παραπάνω βελτιώσεις εκτιμάται ότι αποτελούν αναγκαίους όρους για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. "Χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό" αναφέρει η συνομοσπονδία.


Παραδείγματα ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (κλάδος σύνταξης και υγείας)


Α. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 7.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 7.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


7.000 ευρώ * 26,95% (20% + 6,95%) = 1.886,5 ευρώ/ έτος ή 157,2 ευρώ/μήνα


Β. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 15.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 15.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


15.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 4.042,5 ευρώ/ έτος ή 336,87 ευρώ/ μήνα


Γ. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 30.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 30.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


30.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 8.085 ευρώ/ έτος ή 673,75 ευρώ/ μήνα


Δ. Παράδειγμα νέου ασφαλισμένου με εισόδημα 50.000 ευρώ


Με καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα: 50.000 ευρώ έστω ότι είναι


1. στην 1η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


210,71 ευρώ/μήνα * 12 = 2.528,52 ευρώ/ έτος


2. στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


335,37 ευρώ/μήνα * 12 = 4.024,44 ευρώ/ έτος


3. στην 7η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ:


466,54 ευρώ/μήνα * 12 = 5.598,48 ευρώ/έτος


Με το προτεινόμενο σύστημα θα πληρώνει:


50.000 ευρώ *26,95% (20% + 6,95%) = 13.475 ευρώ/ έτος ή 1.122,9 ευρώ/ μήνα


Σημειώνεται ότι σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν μέχρι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες. Δυνατότητα που δεν παρέχεται με το νέο σύστημα.


--------------

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή πορεία καλεί το ΔΣΑ

Θα επιδοθεί ψήφισμα για το ασφαλιστικό.

Κάλεσμα απευθύνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στα μέλη του προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή πανδικηγορική-πανεπιστημονική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «ο ΔΣΑ εκφράζοντας την ομόθυμη θέση του δικηγορικού σώματος, απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου» και επαναλαμβάνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας «για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις» καθώς αύριο λήγει η τριήμερη αποχή τους.


--------------

Αυτοκινητοπομπή αγροτών στην εθνική Πατρών-Πύργου

«Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα μάς οδηγούν στην καταστροφή».

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαΐας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα προς την Πάτρα. Η αυτοκινητοπομπή των αγροτών έφθασε περίπου στις 12:00 έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.


«Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα μάς οδηγούν στην καταστροφή. Είναι το τελευταίο και οριστικό χτύπημα στους αγρότες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.


Στο μεταξύ, αύριο, στις 11:00, αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο δρόμο που ενώνει το Αίγιο με την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος των παλαιών διοδίων. Επίσης, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 19:00, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.


--------------

Στους δρόμους για το Ασφαλιστικό και οι αγρότες της Ηπείρου

Αύριο θα ξεκαθαρίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΓΑ Ιωαννίνων πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Πρωτοβουλία Αγροτών για το Ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί νέοι αγρότες και από τους τέσσερις νομούς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν πως ο ΟΓΑ δεν είναι απλά το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, αλλά η ταυτότητά τους, γι' αυτό αντιδρούν στην ενδεχόμενη ένταξή του στο κοινό ταμείο.


«Το ασφαλιστικό, το οποίο θα προστεθεί στο φορολογικό και το υψηλό κόστος παραγωγής, θα τελειώσει τον πρωτογενή τομέα» επισήμανε ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μιχάλης Τζίμας και εξέφρασε με βεβαιότητα την πεποίθηση πως «με αγώνα δεν θα περάσει». Ο κ. Τζίμας σημείωσε ότι υπάρχει συντονισμός αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο και πως αύριο, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, θα καθοριστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


--------------

Έστειλαν το ασφαλιστικό στις Βρυξέλλες… χωρίς μετάφραση

Παράγοντας της Ευρωζώνης δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της μετάφρασης ώστε να κρίνει το σχέδιο.

Στο τραπέζι του αυριανού Eurogroup θα βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναμένεται να αναπτύξει τα βασικά σημεία του σχεδίου στους ομολόγους του.

Ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Mega, δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να το αξιολογήσει.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι περίπου 170 σελίδες του ασφαλιστικού δόθηκαν… στα Ελληνικά κι ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί όλες, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί. Όπως είπε, λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Έτσι, οι ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται εν αναμονή της πλήρους μετάφρασης του σχεδίου προκειμένου να το κρίνουν.

--------------

Πληθαίνουν οι φωνές κατά του ασφαλιστικού

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν γιατροί και οδοντίατροι - ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό ζητούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων και στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Επίσης, την αντίθεσή τους εκφράζουν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που καλούν τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Σήμερα, σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, επανέλαβε, ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, «αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση, σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων τους.» Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.

Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απορρίπτει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, αναφέροντας ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Απόσυρση του προσχεδίου ζητούν και οι οδοντίατροι, τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στην εξόντωση των επαγγελματιών επιστημόνων οι οποίοι μετατρέπονται σε είλωτες του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, υποχρεούμενοι να καταβάλλουν εξωπραγματικές εισφορές και φόρους που φτάνουν και στο 65% του καθαρού εισοδήματος τους».

«Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση τη ληστρική υφαρπαγή οποιουδήποτε ύψους εισφορών με ανταπόδοση μετά από 40 χρόνια, ποσού μικρότερου από το μισό των δοθέντων εισφορών, σε σύνταξη», αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, ενώ την έντονη δυσαρέσκεια του, εκφράζει και ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών.

--------------

Σε ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό

Διοργανώνει συλλαλητήρια την επόμενη βδομάδα και καλεί τη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία.

Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το ΠΑΜΕ σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με στόχο να ανοίξει η συζήτηση παντού ώστε να αποτραπεί «το νέο έγκλημα για την κοινωνική ασφάλιση», όπως χαρακτηρίστηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Την επόμενη βδομάδα, με σύνθημα «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο - Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», το ΠΑΜΕ διοργανώνει παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ στις 15/1 στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα προτείνουν πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων με αφετηρία το τέλος Γενάρη.

Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό «λαιμητόμο» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις συντάξεις, «ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης», καθώς όπως αναφέρει, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, διαλύει και μειώνει το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο.

Η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με τον ΠΑΜΕ, στο όνομα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας δήθεν των νέων εργαζομένων, σαρώνει το τελικό ποσό των σύνταξης, κύριας και επικουρικής, που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από στοχευόμενα παραδείγματα που δημιουργούν εικονική πραγματικότητα. Η ποσοτικοποίηση του ασφαλιστικού, δηλαδή οι περικοπές εκφρασμένες σε χρήμα δείχνουν αν κάτι είναι προς το συμφέρον ή όχι του εργαζομένου λαού. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μόλις ένα μήνα πριν, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος, μόνο για το 2016, φορτώνει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές συντάξεων, "εξοικονομήσεις" και αυξήσεις εισφορών».

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την αγωνιστική απάντηση για να μην περάσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, και να μην πληρώσουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες της κρίσης, τη λεηλασία των ταμείων που δεν έγινε με δική τους ευθύνη.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, με έξι διαφορετικούς νόμους, οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες έως και 40%, ανάλογα με το ύψος τους. Το 2013 σε σχέση με το 2009 οι συνταξιούχοι των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας πήραν 5 δισεκατομμύρια, 67 εκατομμύρια λιγότερα από το 2009, ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Οι συνεχόμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι έπληξαν παράλληλα την Υγεία, τα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν επιπλέον δυο μειώσεις δίκες της με τους νόμους των προηγούμενων μηνών που πέρασαν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πχ οι καλοκαιρινές μειώσεις των συντάξεων με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας στο 6%.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι σε αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2016 οι μειώσεις υπολογίζονται από 5% ως 30%, ενώ περίπου 900.000 συνταξιούχοι την επομένη δεκαετία θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους μεσοσταθμικά περίπου στο 15%.

Από το ΠΑΜΕ γίνεται λόγος για σφαγή στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στις αναπηρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και ζητάει να μειωθούν δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας (60 ετών για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 55-50 για τα ΒΑΕ), να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται από το ΠΑΜΕ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν ακουμπά μόνο τους εργαζόμενους, χτυπά αρκετές ομάδες, όπως βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς...

«Η κυβέρνηση μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση συνεχώς, καταφεύγει στην αύξηση των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες», σημειώνει το ΠΑΜΕ, ενώ κάνει λόγο για τεράστιες και εξωπραγματικές εισφορές ασφάλισης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. «Το νομοσχέδιο για την ασφάλιση αγκαλιά με τη φορολογία εισοδήματος, εξαναγκάζει χιλιάδες αυταπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο βιβλίων, της ανεργία», σημειώνει.

Για τους αγρότες αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, εξηγεί, από το 2ο εξάμηνο του 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.

--------------

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ στο αντιασφαλιστικό συλλαλητήριο

Συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ομόνοια.

Κάλεσμα για το συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου στις 12.00 στην Ομόνοια κάνει η ΑΔΕΔΥ προς όλους ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ «οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά».

Όπως αναφέρεται «πρόκειται για μια συνολική αντεργατική, αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση και όχι για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό».

Επίσης τονίζεται ότι το νομοθέτημα που θα φτάσει τελικά στη Βουλή, θα είναι ακόμα χειρότερο από την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς μεσολαβεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

--------------

Την πρότασή του για το ασφαλιστικό παρέδωσε ο ΟΕΕ στον Κατρούγκαλο

«Οι εισφορές και οι φόροι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος».

Σε καμία περίπτωση, οι εισφορές και οι φόροι δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπογραμμίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στην πρότασή του για το ασφαλιστικό, που παρέδωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς - και το απόγευμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι "πρέπει αφενός να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου να μην τιμωρήσουμε όσους - μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία - πάνε καλά, και, μάλιστα, είναι ειλικρινείς και δηλώνουν αυτά τους τα εισοδήματα".

Η μελέτη που εκπονήθηκε από επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Το διανεμητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση εκπόνηση μελέτης, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (κοινωνικοί φορείς, επιμελητήρια, κτλ), η οποία θα ποσοτικοποιεί πλήρως τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα οδηγεί σε εύρεση της βέλτιστης επιλογής.

Τη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υφίστανται τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί εργαζόμενοι σημαντική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξερχόμενοι από την αγορά εργασίας και εισερχόμενοι στο συνταξιοδοτικό βίο. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά συστήματα και η πρόβλεψη για επαρκείς δυνατότητες θεμελίωσης συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.

Την ετήσια ενημέρωση των ασφαλισμένων για το ποσό του συσσωρευμένου αποθεματικού κεφαλαίου τους, αλλά και για συνολικό ποσό που συσσωρεύεται στους αποθεματικούς λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης: Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών, καθώς και ένα ταμείο επικούρησης και εφάπαξ με δύο αυτοτελείς κλάδους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο επίτευξης των βασικών του στόχων πρέπει να είναι:

Βασική Σύνταξη: Χρηματοδοτείται από το κράτος και χορηγείται χωρίς κριτήρια.

Αναλογική Σύνταξη: Βασίζεται στο σύστημα των καθορισμένων παροχών το οποίο λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, την κοινωνική δικαιοσύνη και έχει ως σημείο αναφοράς το διανεμητικό σύστημα. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

Επικουρική Σύνταξη: Αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικής προσχώρησης, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4052/2012, όπου το αναλογιστικό έλλειμμα θα κεφαλαιοποιείται σε βάθους χρόνου 30 ετών.

Να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων και της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω και των επαγγελματικών ταμείων (3ος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης).

Την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

--------------
Στους δρόμους και οι εκπαιδευτικοί των Χανίων για το νέο Ασφαλιστικό

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό γνωστοποίησε σήμερα, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε σύσκεψη σωματείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και παράλληλα ζητά τη συμμετοχή τους στο παγκρήτιο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 12:00, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Επίσης, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το απόγευμα, με θέμα τις εξελίξεις σε εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

--------------

Πορεία δικηγόρων για το Ασφαλιστικό

Μετά την πορεία θα ακολουθήσει συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι δικηγόροι κατά του Ασφαλιστικού. Θα συγκεντρωθούν στις 12 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Ο Σύλλογος «απορρίπτει απόλυτα και κατηγορηματικά το κυβερνητικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, κλιμακώνει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του και την επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου» και επαναλαμβάνει ότι «τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω σχέδιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των δικηγόρων».

Αφού ολοκληρωθεί η πορεία προς τη Βουλή η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της. Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη και η τριήμερη αποχή τους λήγει αύριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.