Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς παράβολο οι αλλαγές οικογενειακής κατάστασης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ηλεκτρονικό σύστημα «Αριάδνη» όπλο κατά των παράνομων συντάξεων.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια επιβολής παράβολου ύψους 50 ευρώ για κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης με συμβολαιογραφική πράξη. Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας για την οριστικοποίηση του πλαισίου ανάπτυξης του δικτύου «Αριάδνη», που έχει στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, αποφασίστηκε οι συναρμόδιες υπηρεσίες να αλληλοενημερώνονται ηλεκτρονικά για μία σειρά μεταβολές, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση και το... βαλάντιο του πολίτη.

Με την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και η «γέννηση» παραβατικότητας.

Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.

Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα δομημένο σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Λειτουργεί με τη μορφή δικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κ.λπ.), περιλαμβάνει οριακές προσαρμογές των διοικητικών διαδικασιών – χωρίς καμία δημοσιονομική δαπάνη - ενώ η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου «Αριάδνη» η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) θα γίνεται ως εξής:

• Λόγω γέννησης ή θανάτου, από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία),

• Λόγω γάμου, από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).

• Λόγω συμφώνου συμβίωσης, από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

• Λόγω διαζυγίου, από τις δικαστικές αρχές.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.

Στη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για την πορεία εξέλιξης των αυτοπρόσωπων απογραφών, οι οποίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών.

Οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.

Μετά τη συνάντηση εργασίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης δήλωσε:

«Η παραβατικότητα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές αποτελούσε ένα κεφάλαιο - όνειδος για την ελληνική κοινωνία. Για εκείνη τη μειοψηφία πολιτών που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των νόμιμων και συνεπών φορολογουμένων της χώρας. Ήταν όνειδος, κυρίως, για την ίδια την πολιτεία και την ανεπάρκειά της να εξασφαλίσει όρους ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών».

«Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες», πρόσθεσε και τόνισε:

«Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό».

«Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική επιχειρησιακή παρέμβαση η οποία θα εξαλείψει οριστικά την παραβατικότητα αναφορικά με τη χορήγηση συντάξεων και άλλων επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Το Υπουργείο Εσωτερικών , το οποίο έχει την ευθύνη τήρησης των ληξιαρχικών πράξεων , έχει ανταποκριθεί πλήρως στην εθνική αυτή προσπάθεια, έχοντας ετοιμάσει το σχετικό νομικό και ηλεκτρονικό πλαίσιο», επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου.

«Τα ληξιαρχεία θα ενημερώνουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, ούτως ώστε – μεταξύ άλλων – να πάψει το φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού. Η ενημέρωση θα γίνεται χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση ή πρόσθετες υποχρεώσεις για τον πολίτη, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθιστά περιττές. Το σημαντικό αυτό βήμα επετεύχθη με στενή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής», τόνισε, εξάλλου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μ. Βολουδάκης.

Τέλος, ο ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «συνεργάστηκαν τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, το Εργασίας, το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτά τα τέσσερα υπουργεία δούλεψαν εντατικά και πέτυχαν ένα αυτονόητο αποτέλεσμα. Να μπει επιτέλους μία τάξη».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού κ. Δ. Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Χ. Χάλαρης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Κ. Βλαχάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.