Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μέτρα για τις "μαϊμού" συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλαγές στο παρά πέντε για το σχέδιο «Αριάδνη» του υπουργείου Εργασίας με στόχο την αποδοτικότερη καταγραφή των συντάξεων και την πρόληψη της παραβατικότητας κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε για σήμερα στο υπουργείο Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης με στόχο την εξέταση του συστήματος. Μέχρι στιγμής το σχέδιο προέβλεπε τη δήλωση των θανάτων και όλων των δημογραφικών αλλαγών έναντι αμοιβής σε συμβολαιογράφους προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση τα ασφαλιστικά Ταμεία και να διακόπτουν την καταβολή των συντάξεων.

Τελικά εξετάζεται οι θάνατοι και οι γεννήσεις να δηλώνονται στο ληξιαρχείο, το οποίο στη συνέχεια μέσω ενός μοναδικού κωδικού θα συνδέεται με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα μεταφέρει τις δημογραφικές αλλαγές στην ΗΔΙΚΑ. Η ΗΔΙΚΑ με τη σειρά της θα τερματίζει την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει.

Για τους γάμους αναμένεται να ισχύσει η δήλωση τους στις εφορίες. Απλώς θα απαιτείται πλέον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ προκειμένου τα στοιχεία να μεταφέρονται και στην ΗΔΙΚΑ.

Τα στοιχεία για τα διαζύγια θα αποστέλλουν οι εισαγγελείς στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ. Τα σύμφωνα συμβίωσης παραμένουν στα συμβολαιογραφεία αλλά υπάρχει πλέον η υποχρέωση να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι θα στείλει στον εισαγγελέα τα ονόματα όσων εισπράττουν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και εκτιμώνται σε περίπου 45.997 άτομα. Συνολικά τα ασφαλιστικά Ταμεία επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 320 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι πρόκειται να διεκδικήσει στα δικαστήρια μέχρι και το τελευταίο ευρώ που εισέπραξαν οι «μαϊμού» συνταξιούχοι.

«Ποδαρικό» με σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά

Ανατροπές στα εργασιακά αναμένονται από τον νέο χρόνο με τις αλλαγές που προωθούνται και προβλέπουν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και νέα δεδομένα στη συνταξιοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται όλα τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης.

Νέες αλλαγές προβλέπονται και από τη νομοθέτηση του νέου κατώτατου μισθού και τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.